Hengitys

Mikäli koiran hengitystiet tukkeutuvat tai koira ei hengitä jostain muusta syystä, tulee sitä auttaa välittömästi.

Anna koiralle tekohengitystä joko painamalla käsillä koiran rintakehää tai suusta kuonoon elvytyksen avulla. Älä kuitenkaan paina liian kovaa tai puhalla liikaa ilmaa keuhoihin, vaan odota keuhkojen täyttymistä.

Suusta kuonoon elvytys

  • Puhdista koiran suu ja vedä koiran kieli esiin.
  • Pidä koiran suu kiinni ja puhalla ilmaa koiran nenään.
  • Suurikokoinen koira: 6-8 puhallusta per minuutti. Pienikokoinen koira: 12-20 puhallusta per minuutti.

Painele rintakehää

  • Aseta koira makuulle kyljelleen.
  • Aseta kätesi koiran rintakehän päälle kolmioksi ja paina. Kolmioasennon (katso alla oleva kuva) ansiosta painelu ei vahingossa aiheuta vaurioita koiran elimiin.
  • Odota 3-5 sekuntia painallusten välissä.

Mikäli koira ei hengitä hengitysteihin juuttuneen esineen takia, vedä ensin koiran kieli ulos ja yritä poistaa mahdollinen juuttunut esine. 

Koirilla, joilla on litteä naama tai erityisen leveä leuka, on niin kutsuttu pehmeä, pitkä kitalaki. Silloin kitalaki ja kurkunkansi voivat toisinaan ikäänkuin tarttua toisiinsa koiran läähätäessä. Yritä silloin saada sormet mahdollisimman syvälle koiran kitalakeen, jotta ne irtoavat toisistaan.

Jos juuttunut esine on liian syvällä, tai jos koira on niellyt paljon vettä, tulee koira yrittää nostaa ylösalaisin. Pienen koiran voi nostaa takajaloista, jotta juuttunut esine tai vesi valuu ulos. Isokokoisemman koiran kanssa yritä saada vain koiran pää roikkumaan alaspäin. 

Verenkierto

Kun olet tarkistanut koiran hengityksen, siirry hoitamaan koiran haavoja ja yritä tyrehdyttää verenvuoto.

Ota avuksesi pala kangasta ja yritä sitoa haava. Älä kuitenkaan sido koiran haavoittunutta kuonoa tai nenää. 

Mikäli koira vuotaa verta kankaan läpi, sido päälle toinen kangaspala, hieman tiukemmin. Alla olevan siteen ansiosta ylemmän siteen voi sitoa tiukemmalle ilman, että se voi pahentaa haavaa.

Lue lisää haavojen hoidosta.

Shokki

Sisäiset verenvuodot voivat aiheuttaa koiralle shokkitilan. Esimerkiksi auton alle jäänyt koira tai korkealta pudonnut koira saattaa vaikuttaa vahingoittumattomalta, mutta koira kannattaa silti viedä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi röntgenin avulla tarkistaa onko koiralla esimerkiksi sisäisiä verenvuotoja tai puhjennut virtsarakko.

Shokki tarkoittaa, että koiran elimistössä on liian vähän verta. Koiran keho säätelee verenkierron niin, että veri kiertää vain tärkeimmissä kehonosissa eli muun muassa koiran korvat, tassut ja häntä muuttuvat kylmiksi. Koiran syke nousee, veri virtaa tavallista nopeammin ja koira menettää paljon nesteitä. 

Kun koira joutuu shokkiin, se menee makuulle eikä reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin. Se hengittää nopeasti ja sen ikenet ja limakalvot haalentuvat. Koiran ollessa shokissa se ei tajua, mitä se tekee ja saattaa esimerkiksi purra. Aseta siis aina tajuttomalle koiralle kuonokoppa tai sido kuono kiinni. Koira saattaa nimittäin yhtäkkiä herätä, esimerkiksi kovan äänen takia, ja hyökätä lähimpänä olevan henkilön kimppuun.

Nosta koiraa aina varovasti niin, että koiran selkä pyöristyy kaarimaisesti ja vedä etu- ja takatassuja toisiaan kohti, kuten kuvassa.

Aseta koira makuulle kyljelleen ja mieluiten pää hieman alaspäin riippuen. Peittele koira viltillä tai muulla lämmikkeellä, jotta se ei menetä lämpöä ja vie koira välittömästi eläinlääkäriin.