Aiheuttaja

Hammasjuuripaise johtuu useimmiten aikaisemmasta hammassairaudesta, kuten parodontiitista eli hampaan kiinnityskudossairaudesta. Koiralle voi myös tulla paise, jos hammas on lohjennut tai vaurioitunut, eikä sitä ole hoidettu kunnolla.

Lue lisää: Parodontiitti koiralla

Oireet

Paise on koiralle hyvin kivulias. Koiran hammaskipuja on usein vaikea havaita, sillä koira ei esimerkiksi lopeta syömistä. Koiran käytös voi kuitenkin muuttua kipujen takia - koira saattaa lopettaa purulelujen ja -luiden pureskelun, pureskella vain toisella puoliskolla ja kuolata tavallista enemmän.

Paiseen kasvaessa koiran voi olla vaikea avata ja sulkea suunsa. Koiran kasvot, leuka ja poski voivat turvota ja paise voi muodostaa silmän alapuolelle selkeän patin. Jos paise puhkeaa, koiran nenästä voi valua mätää.

Hoito

Jos epäilet koiralla olevan hammasjuuren paise tai jokin muu hammasvaiva, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Eläinlääkäri tyhjentää ja puhdistaa paiseen. Usein myös vahingoittunut hammas tulee poistaa, jotta paise ei uusiudu. Koiralle määrätään antibioottikuuri ja särkylääkettä kipujen ja tulehduksen lieventämiseksi.

Jos paise on muodostunut jonkin toisen hammassairauden seurauksena, tulee myös kyseinen sairaus hoitaa.

Ennaltaehkäisy

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koirasi hammas on lohjennut tai muuten vaurioitunut. Hammas tulee hoitaa mahdollisimman pian, jotta se ei pääse tulehtumaan.

Paras tapa ennaltaehkäistä tulehduksia ja hammassairauksia on pestä koiran hampaat säännöllisesti. Hampaiden pesun avulla hampaat tulee myös katsottua säännöllisesti läpi ja mahdolliset muutokset koiran suussa on helpompi havaita ajoissa. Näitä muutoksia ovat esimerkiksi kipu tiettyä hammasta pestessä, lohkeamat tai hampaan värin muutos.

Lue lisää: Näin peset koiran hampaat