Yleisimpiä kysymyksiä pennun hoidosta

Sinulla on varmasti paljon kysymyksiä siitä, mikä rotu sinulle sopisi, miten pentu kasvatetaan, kuinka paljon sitä pitäisi ulkoiluttaa tai miten pentu koulutetaan olemaan yksin kotona. Tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin pennun hoidosta.
Pentu omistajan sylissä.

Ensimmäiset päivät uudessa kodissa ovat koiranpennulle jännittäviä.

Kysymyksiä ja vastauksia

Pennulle tulisi hankkia ainakin nämä varusteet:

  • kuljetushäkki tai sopivat valjaat kotimatkaa varten
  • kaulapanta omistajan yhteystiedoilla
  • yksi tai useampi peti
  • ruokaa ja herkkuja
  • ruoka- ja vesiastia
  • leluja ja puruluita
  • kynsisakset ja hammasharja
  • talutushihna, kaulapanta tai valjaat ja kakkapusseja

Huomioi yleisimmät vaaratekijät:

Pistorasiat - nämä voidaan peittää pistorasioille tarkoitetuilla peitelevyillä. Jos et ole varma, miten peitelevy asetetaan, voit kysyä neuvoa lähimmästä elektroniikkaliikkeestä.

Maassa lojuvat johdot ja kaapelit - pennut ovat uteliaita ja tutkivat maailmaa suullaan. Ne voivat purra johtoja ja saada vaarallisen sähköiskun. Siirrä siis johdot ja kaapelit suojaan esimerkiksi johtolaatikkoon tai suojakoteloon.

Pienet tavarat - esimerkiksi nuket, pallot ja koristeet voivat nieltyinä aiheuttaa suolitukoksen ja vahinkoa pennun vatsalle ja suolistolle.

Myrkylliset kasvit ja aineet - sijoita koirille myrkylliset kasvit ja aineet pennun ulottumattomiin. Varmista myös, ettei aineista jää nuoltavia jälkiä kodin pinnoille.
Lue lisää: Lista koiralle vaarallisista aineista ja kasveista

Turvallisuuden lisäämiseksi voit rajoittaa pentuportilla aluetta, jolla pentusi voi liikkua kotona.

Lue myös: Pentujen yleiset haaverit

Jotta pentu tuntisi olonsa turvalliseksi uudessa ympäristössään, suosittelemme viettämään ensimmäiset yöt sen vierellä. Valitse lepopaikaksi rauhallinen tila kodistasi. Tämän paikan tulisi olla pysyvä, jotta pentu oppii, mihin on turvallista vetäytyä.

Useimmat kasvattajat antavat ohjeita ruokinnan määrästä ja tiheydestä. Rodusta riippumatta pennun energian, proteiinien, kivennäisaineiden ja vitamiinien tarve on aikuista koiraa suurempi. Myös ruoansulatuskanavan toiminnot ovat pennulla erilaiset, sillä ne eivät esimerkiksi pysty sulattamaan tärkkelystä yhtä hyvin.

8 viikon ikäisen pennun tulisi syödä 3-4 kertaa päivässä sen koosta riippuen. Aterioiden tulisi jakautua tasaisesti päivän aikana. Kun koira on 6, 8 tai 10 kuukauden ikäinen, voit vähentää kahteen tai kolmeen ateriaan päivässä.

Ota nämä asiat huomioon, kun totutat pentua lapsiin

Älä jätä pientä lasta ja pentua kahden kesken - aikuisen on aina oltava läsnä, kun pieni lapsi ja pentu ovat yhdessä. Lapset saattavat esimerkiksi vetää pentua hännästä tai korvista, mikä voi pelästyttää ja ärsyttää pentua.

Ole kärsivällinen - lapsiin tottumisen tulisi tapahtua vähitellen. Mitä enemmän aikaa lapsesi viettää pennun kanssa, sitä vahvemmaksi heidän suhteensa voi muodostua. Anna lapsesi tuntea omistajuutta koiraa kohtaan. Vie pentu yhdessä kävelylle ja anna lapsen auttaa esimerkiksi ruoan tarjoilussa ja vesiastian täyttämisessä.

Opettele koiran kehonkieltä - opettele tunnistamaan, kuinka pentu viestii tunteistaan ja tarpeistaan. Jos pentu vaikuttaa stressaantuneelta tai pelokkaalta, on syytä lykätä tutustumista kunnes pentu on rauhoittunut.

Aseta yhteiset pelissäännöt - kerro lapsellle mitä pennun kanssa saa ja ei saa tehdä. Opeta myös pennulle rajoja. Esimerksi se, ettei lasta vasten saa hyppiä.

Autoreissuille ei yleensä ole ikärajaa, mutta suosittelemme, ettet tee pitkiä matkoja pennun ensimmäisillä viikoilla. On tärkeää, että pentu totutetaan autoiluun vähitellen.

On hyvä huomioida, että pennun mukaan ottaminen vaatii enemmän pysähdyksiä kuin vanhemman koiran, joka on tottunut autoiluun. Jotkut koirat nauttivat autossa olosta alusta alkaen, kun taas toiset saattavat kokea sen pelottavana ja tuntea pahoinvointia.

Tavallisessa henkilöautossa koira matkaa useimmiten matkustamossa tai auton takatilassa. Matkustamossa eläintä ei saa päästää häiritsemään kuljettajaa ajon aikana.

Lue lisää: Näin koira matkustaa autossa turvallisesti

Sisäsiisteyttä on hyvä aloittaa harjoittelemaan heti, kun pentu saapuu kotiin. Pentu ei alussa ymmärrä, mihin paikkoihin se saa tehdä tarpeensa. Se on siksi riippuvainen omistajansa opastuksesta. Pennun pidättelykyky on vielä kehittymässä, joten vahinkoja saattaa sattua harjoittelusta huolimatta.

Pennun tulisi päästä tekemään tarpeensa aina tarvittaessa ja erityisesti nukkumisen, leikkimisen ja ruokailun jälkeen. Vie pentu jo ennakoiden ulos, jotta se oppii rutiinit. Kehu pentua aina, kun se tekee tarpeensa haluttuun paikkaan. Tämä jättää positiivisen muistijäljen ja kannustaa pentua toimimaan samoin uudelleen.

Koiran on hyvä tottua hampaiden tarkasteluun jo pentuna. Voit varovasti avata pennun suuta ja kurkistella hampaita. Näin pentu tottuu käsittelyyn ja siihen, että voit katsoa sen suuhun ilman, että mitään pelottavaa tapahtuu. Anna pennulle paljon kehuja ja makupala hyvin sujuneesta harjoittelusta.

Maitohampaiden irtoamisen jälkeen voit vähitellen totuttaa koiran hampaiden harjaamiseen. On tärkeää aloittaa varovasti ja tehdä totutusta, kun pentu on rauhallinen. Opeta pennulle, että harjaaminen on osa päivittäistä rutiinia.

Pennun kynnet kasvavat nopeasti, joten niitä on hyvä leikata vähän joka viikko. Näin sekä sinä, että pentusi totutte leikkaamiseen. Aloitusvaiheessa voi olla hyvä idea leikata yksi kynsi kerrallaan, ja jos pentu tarvitsee taukoa, jatkaa hieman myöhemmin. Muista palkita pentu leikkaamisen päätteeksi.

Kylvetyksen tarve riippuu pennun turkin laadusta ja rakenteesta. Sileäturkkinen koira on pestävä vain silloin, kun turkki on likainen. Lyhytkarvaiset koirat olisi hyvä kylvettää ainakin kahdesti vuodessa, kun taas pitkäkarvaiset koirat voidaan pestä yhdestä kolmeen kertaa kuukaudessa.Tarvittaessa koira kannattaa myös huuhtoa pelkällä vedellä.

Käytä turkin pesussa aina koirashampoota ja haaleaa vettä. Ihmisille suunnatut tuotteet (mukaanlukien lasten shampoot) eivät sovi koiralle, sillä ne ärsyttävät koiran herkkää ihoa. Hoitoaine ei yleensä ole tarpeen, mutta jos iho ja turkki ovat kuivat, voit käyttää koirille tehtyjä hoitoaineita tukemaan turkin omia öljyjä.

Aluksi riittävät pienet 5-10 minuutin kävelylenkit esimerkiksi puutarhassa, nurmikolla tai kodin kulmilla. Näillä kävelylenkeillä voit opettaa pennullesi hyviä tapoja, kuten luoksetuloa ja viereen istumista.

On myös tärkeää, että pentu saa liikkua vapaasti. Voit istua alas ja antaa pennun juoksennella hieman. Varmista kuitenkin, että pentu on koko ajan hallinnassasi.

Kävelylenkkien pituutta voidaan lisätä vähitellen, ja ne on sovitettava kunkin pennun kokoon ja aktiivisuustarpeisiin nähden.

On olemassa monia erilaisia menetelmiä, joilla saat pennun kävelemään nätisti hihnassa.

Tässä on yksi tapa, jota voi käyttää harjoittelussa:

  1. Varmista ennen aloittamista, että panta ja hihna ovat pennulle sopivan kokoiset. Älä käytä liian pitkää tai joustavaa hihnaa koulutuksessa, sillä ne eivät anna yhtä hyvää hallintaa kuin lyhyt hihna.
  2. Aloita rauhallisella alueella, jossa on mahdollisimman vähän ympäröiviä ärsykkeitä. Aloita kävelemällä ympyrää tai suoraa linjaa hitaasti.
  3. Jos pentu vetää hihnaa, pysähdy ja pysy paikallasi. Pentu ottaa lopulta askeleen taaksepäin tai tulee luoksesi, ja katsoo sinua. Anna pennulle runsaasti kehuja ja palkinto. Nyt voit aloittaa kävelyn uudelleen.
  4. Ole kärsivällinen, sillä harjoittelu vaatii aikaa. Lopulta pentu ymmärtää, että löysä hihna tarkoittaa kävelylle pääsyä.
  5. Harjoittele hyvin kotona, ennen kuin siirryt haastavampiin ympäristöihin. Pidä harjoitukset lyhyinä ja lopeta, kun pentu jaksaa vielä työskennellä. Näin lopetat harjoitukset samalla, kun pentu tuntee hallitsevansa ne.

Muiden koirien tapaaminen on tärkeää pennun sosiaalistumisen kannalta. Ensimmäisinä viikkoina on kuitenkin hyvä antaa pennun tutustua koiriin, joiden tiedät olevan rauhallisia ja ystävällisiä. Näin pentu ei pelästy, vaan saa positiivisen kokemuksen uusiin lajitovereihin tutustumisesta.

Saatat huomata, että aikuiset koirat voivat laittaa pennun ruotuun, kun pentu on villeimmillään. Tämä on täysin normaalia, ja opettaa pennulle kunnioitusta vanhempia koiria kohtaan.

Urheilu tulisi aloittaa vasta, kun koira täysikasvuinen (yleensä 12-15 kk vanhana).  Rotujen ja koiran koon suhteen on yksilöllisiä eroja. Suurimmat koirat saattavat tarvita enemmän aikaa, ennen kuin niiden nivelet ja luut kestävät suurempaa kuormitusta.

Voit aloittaa harjoittelun poistumalla huoneesta vain muutamaksi sekunniksi. Aseta koira rajatulle alueelle, joko porttiin tai huoneeseen, jossa se tuntee olonsa turvalliseksi. Tarjoa koiralle sänky, vettä, leluja ja jotain pureskeltavaa. Sitten voit lisätä poissaoloaikaasi vähitellen joka kerta. On tärkeää, että et järjestä suurta jäähyväis- tai tervetuloseremoniaa, koska pennulle pitäisi olla luonnollista olla yksin ja yhtä luonnollista, että palaat takaisin.

Aivan pieni, juuri uuteen kotiin tuotu pentu ei ole koskaan tottunut olemaan yksin, joten sitä ei voi jättää heti moneksi tunniksi itsekseen kotiin. Totuta koira yksinoloon asteittain ja huolehdi riittävästä, ikätason mukaisesta aktivoinnista muuna aikana.

Tykkää?