Pennun sosiaalistaminen

Pentu voi tavata uusia ihmisiä heti kotiuduttuaan. Anna pennun kuitenkin tutustua uusiin ihmisiin aina omaan tahtiinsa.

- Neuvo pentua tervehtiviä henkilöitä odottamaan, että pentu tulee heidän luokseen sen sijaan, että he syöksyvät itse pennun luo, Vanhala neuvoo.

Pennun kanssa kannattaa myös käydä monenlaisissa eri paikoissa. Matkusta koiran kanssa eri julkisilla kulkuneuvoilla, käy koiraystävällisessä ostoskeskuksessa, puistossa, jne. Ennen kuin pentu oppii tulemaan luokse, kannattaa suosia turvallisia paikkoja, joissa pentu on helposti vahdittavissa.

Muita koiria pentu voi tavata, kun sen rokotukset ovat kunnossa eli noin neljän kuukauden ikäisenä. Aloita mieluiten tutustuttamalla pentu koiriin, jotka ovat varmasti pennulle turvallisia leikkikavereita. Liian innokkaat tai ärhäkät koirat voivat pelästyttää pennun ja pahimmillaan pentu voi alkaa pelätä muita koiria.

Pennun aktivointi

Pentua kannattaa aktivoida päivittäin. Leiki pennun kanssa, opeta sille uusia temppuja, vie pentu uuteen paikkaan tai keksi jotain muuta hauskaa yhteistä tekemistä.

- Hyvä aika aktivoida pentua on ennen ruokaa. Silloin pentu on nälkäinen ja tekee mielellään temppuja saadakseen herkkuja, Vanhala vinkkaa.

Luoksetulo on yksi tärkeimmistä taidoista ja sitä kannattaakin harjoitella päivittäin. Opeta pentu tulemaan luokse aina, kun se kuulee oman nimensä. Harjoittele luoksetuloa eri paikoissa ja eri tilanteissa, jotta pentu oppii tulemaan luokse myös ärsykkeistä huolimatta. Muista aina palkita pentu, kun se tulee luoksesi.

- Pidä aina nameja taskussa, kun liikut ulkona pennun kanssa, Vanhala neuvoo.

Pennulle kannattaa hankkia monia erilaisia leluja, jotta näet millaisista leluista ja leikeistä pentu pitää eniten. Osa pennuista haluaa mielellään käyttää hampaitaan, etenkin maitohampaiden vaihtuessa, ja silloin kannattaa ostaa puruleluja ja leikkiä vetoleikkejä. Osa pennuista taas rakastaa palloja yli kaiken ja haluaa noutaa leluja. Kokeilemalla selviää, mistä juuri sinun pentusi pitää eniten.

Yksinolo

Yksi tärkeä taito on myös yksinolo. Sitä kannattaa alkaa harjoitella jo pentuna. Aloita jättämällä pentu yksin pieneksi hetkeksi, sitten muutamiksi minuuteiksi, sitten esimerkiksi pikaisen kauppareissun ajaksi.

- Pentu kannattaa jättää rajatulle alueelle, jotta se ei pääse tekemään tuhoja, eikä myöskään vahingossa satuttamaan itseään, Vanhala kertoo.

Pennulle voi jättää jotain tekemistä yksinolon ajaksi, esimerkiksi lelun. Valitse turvallinen lelu, josta ei voi irrota mitään osia, jotta pentu ei vahingossa niele jotain sopimatonta. Jos pentu on rauhallinen eikä tee tuhoja, voit pikkuhiljaa laajentaa aluetta, jolle jätät sen yksin.

Sisäsiisteys

- Pentu kannattaa viedä ulos aina heti sen herättyä ja ruoan jälkeen. Yleensä pentu kannattaa kantaa ulos, jotta pissat eivät ehdi vahingossa tulla jo eteisessä tai rappukäytävässä, Vanhala suosittelee.

Vaikka pentu ei aina tekisikään tarpeitaan heti ruoan tai unien jälkeen, kannattaa silti mennä ulos, jotta pentu oppii rutiinin.

- Kannattaa myös tarkkailla pentua, kun se alkaa etsiä pissapaikkaa, jotta opit tunnistamaan, milloin pennulla on hätä, Vanhala opastaa.

Milloin pennusta tulee sisäsiisti on hyvin yksilöllistä ja riippuu paljon myös omistajan aktiivisuudesta. Yleensä pentu kuitenkin oppii sisäsiistiksi noin 6-12 kuukauden iässä.

Jos olet aktiivisesti vienyt pentua ulos, mutta se silti tekee usein tarpeensa sisälle, kannattaa pentu viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Silloin kyseessä voi olla esimerkiksi virtsatietulehdus, jonka oireena on muun muassa pidätysongelmat.