Aikuisen koiran loishäätötarve on yksilöllistä ja se riippuu koiran elinympäristöstä ja elintavoista. Madotustarvetta voidaan selvittää koiran ulosteesta tehtävällä loistutkimuksella.

Ulosteiden kerääminen on tärkeä osa koiran loishäätöä, sillä koirankakan mukana leviää monenlaisia loisia, viruksia ja bakteereja. Pienentääksesi tartuntariskiä, kerää koirasi jätökset aina pois.

Ulostenäyte kertoo madotustarpeen

Koiranpennut sekä tiineet ja imettävät nartut on tärkeää madottaa säännöllisesti. Pennuilla on riskinä saada suolinkaistartunta emältään jo kohdussa tai maidon välityksellä. Samoin metsästävän tai matkustelevan koiran matolääkityksestä tulee huolehtia tarkasti.

Metsästävät koirat tulee lääkitä erityisesti heisimatoja vastaan. Matkustavalla koiralla voi kohdemaasta riippuen olla hyvin monenlaisia loisriskejä, joihin kannattaa varautua jo ennalta. Ulkomailta Suomeen palatessa koira tarvitsee lain mukaan lähes poikkeuksetta ekinokokkoosilääkityksen.

Muilta osin aikuisen koiran madotustarve on yksilöllistä. Madotustarpeeseen vaikuttavat muun muassa koiran elinympäristö, elämäntavat, alkuperä ja ravinto. Matolääkityksen tarvetta voidaan selvittää ulostenäytetutkimuksella.

Ulostenäytetutkimuksen teettämisestä ja koiran madotustarpeesta kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa. Suurten kenneleiden kannattaa myös harkita loiskontrollisuunnitelman laatimista. Matolääkkeiden käyttäminen kohdennetusti vähentää riskiä loisten lääkeresistenssin kehittymiselle.

Mitä oireita loiset aiheuttavat?

Madot huomataan yleensä koiran oksentaessa tai sen ulosteessa. Koira voi oksentaa pitkiä sukkulamatoja, kun taas heisimadon jaokkeita voi näkyä peräaukossa tai ulosteen seassa. Matoja ei kuitenkaan aina tunnista paljain silmin. Esimerkiksi ekinokokkimadon jaokkeet ovat niin pieniä, että niitä on hyvin vaikea havaita.

Matojen aiheuttamia oireita ovat muun muassa ripuli, laihtuminen, turkin kiillottomuus, oksentelu ja yskiminen. Erityisesti aikuisilla koirilla matotartunnat eivät kuitenkaan aina aiheuta oireita.

Matkustavan koiran ekinokokkoosilääkitys on ensiarvoisen tärkeää

Ekinokokki- eli heisimatolääkitys on pakollinen matkustettaessa Suomeen muista maista, joissa ekinokokkitartunnan riski voi olla korkea. Jos matkustat koirasi kanssa esimerkiksi Ruotsiin tai Viroon, tulee koira madottaa ekinokokkoosia vastaan ennen kotimatkaa. Voit lukea lisää koiran kanssa matkustamisesta ja siihen liittyvistä vaatimuksista Ruokaviraston sivuilta.

On ensiarvoisen tärkeää, että lääkitys annetaan oikealla tavalla ja oikeana ajankohtana. Eläinlääkäri merkitsee koiran passiin annetun lääkityksen sekä ajankohdan.

Koira voi saada ekinokokkoosin esimerkiksi purtuaan ulkomailla tartunnan saanutta jyrsijää. Ekinokokkoosi voi tarttua koiran kautta ihmiseen ja aiheuttaa vakavan taudin Koiralla ekinokokkoosi on yleensä oireeton.

Ekinokokkoosilääkityksen lisäksi on tärkeää huolehtia myös muista lääkityksistä, joita matkusteleva koira saattaa tarvita. Esimerkiksi sydänmadon ja muiden loistartuntojen ehkäisy kannattaa suunnitella eläinlääkärin kanssa jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Lisäksi kannatta huomioida mahdolliset rokotustarpeet sekä muut tarvittavat tutkimukset, jotta lemmikki säilyy matkalla terveenä ja jotta lemmikin maahantulo sujuu ongelmitta kohdemaassa ja Suomeen palatessa.