Miksi särkylääkkeet ovat vaarallisia kissoille?

Kissan elimistössä lääkeaineet hajoavat eri tavoin kuin ihmisen elimistössä. Lääkeaine voi hajota huomattavasti hitaammin kuin ihmisen elimistössä, tai se ei hajoa lainkaan. Lääkeaine voi myös muuttua lemmikin maksassa hengenvaaralliseksi yhdisteeksi. 

Kissat ovat erityisen herkkiä särkylääkkeille, jotka sisältävät vaikeasti pilkkoutuvia aineita. Kolme yleisintä kissalle vaarallista lääkeainetta ovat parasetamoli, asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni, mutta suurissa määrissä syötynä mikä tahansa lääkeaine voi olla vaarallinen. Siksi kissataloudessa kaikki lääkeaineet - myös eläimille tarkoitetut lääkkeet - on hyvä säilyttää lemmikkien ulottumattomissa.

Tavallisia myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja ripuli, tärinä, hengitysvaikeudet ja kuolaaminen. Oireet ja niiden voimakkuus riippuu lääkeaineesta sekä syötyjen lääkkeiden määrästä.

Kissalle sopimattomat lääkeaineet ja niiden aiheuttamat oireet

Parasetamoli

Vaikuttava aine muun muassa Panadolissa.

Myrkyllinen annos: 50 mg painokiloa kohden, eli pienikin pala tabletista voi aiheuttaa myrkytyksen oireita.

Parasetamoli vaikuttaa veren hapenottokykyyn, ja se tekee kissan usein väsyneeksi. Myrkytys voi johtaa anemiaan ja jopa kissan menehtymiseen, jos kissa ei saa oikeanlaista hoitoa ajoissa. Parasetamoli voi myös aiheuttaa maksavaurioita, jotka eivät aiheuta näkyviä oireita, ja siksi vauriot diagnosoidaan toisinaan vasta myöhemmin.

Asetyylisalisyylihappo

Vaikuttava aine muun muassa Asperinissa ja Disperinissä.

Myrkyllinen annos: myrkytysoireita voi tulla, kun kissa saa lääkeaineitta 25 mg painokiloa kohden. Kissat ovat erityisen herkkiä asetyylisalisyylihapolle, koska salisyylihapon poistuminen kissan elimistöstä kestää kauan.

Myrkytyksen oireita ovat oksentelu, krampit ja koomaan joutuminen. Pahimmillaan hoitamaton myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen.

Ibuprofeeni

Vaikuttava aine muun muassa Buranassa ja Ibumaxissa.

Myrkyllinen annos: yli 50 mg painokiloa kohden voi aiheuttaa kissalle mahahaavan, suurempi määrä voi aiheuttaa munuaisvaurioita.

Jos kissa saa ibuprofeenimyrkytyksen, kissa on usein sekava, uloste on veristä ja kissa voi pahimmassa tapauksessa joutua shokkiin tai menehtyä.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos sinulla on pienikin epäily, että kissasi on syönyt ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä tai sillä ilmenee myrkytyksen oireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytys voi muuttua hetkessä hengenvaaralliseksi ja siksi kissan tulee saada oikeanlaista hoitoa mahdollisimman pian.

Yritä selvittää, mitä kissasi on syönyt ja ota mahdollisuuksien mukaan lääkepakkaus tai tuoteseloste mukaan eläinlääkäriin.

Monet myrkytyksen aiheuttamista oireista näkyvät heti tai muutamissa tunneissa, mutta esimerkiksi munuais- tai maksavaurion oireet voivat ilmetä vasta päivien tai viikkojen kuluttua. Siksi on tärkeää olla heti yhteydessä eläinlääkäriin, jos kissa on syönyt lääkeaineita, vaikka oireita ei heti olisikaan.

3 vinkkiä lääkeainemyrkytysten ennaltaehkäisyyn

  1. Kaikki lääkkeet tulisi säilyttää lemmikkien ulottumattomissa. Tämä koskee myös lemmikeille itselleen tarkoitettuja lääkkeitä - erityisesti sellaisia, jotka sisältävät makuainetta, sillä herkullisen aromin vuoksi lemmikki saattaa syödä koko lääkepaketin sisällön kerralla.
  2. Koiralle tai kissalle ei saa antaa mitään ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä, ellei eläinlääkäri ole niin erikseen määrännyt. Siinä tapauksessa eläinlääkärin määräämää annosteluohjetta tulee noudattaa erittäin tarkasti.
  3. Jos lemmikillä on kipuja, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin ja toimi eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.