Hypertrofinen kardiomyopatia eli HCM on sydänsairaus, jonka seurauksena vasemman kammion seinämä paksuuntuu. Paksuuntumisen takia sydänlihas muuttuu jäykemmäksi ja rasittuu tavallista enemmän.

Kardiomyopatian oireet

Yleisiä oireita ovat muun muassa pyörtyileminen, väsymys ja muutokset hengityksessä, kissa hengittää esimerkiksi suun kautta. Kissat ovat hyviä peittelemään huonovointisuuttaan, ja siksi sairaus huomataan usein vasta myöhäisessä vaiheessa.

Kissankasvattaja huomaa sairauden aikaisemmin, sillä jalostuskissat tutkitaan usein kardiomyopatian varalta. Kissan sydän tutkitaan ultraäänellä, mistä nähdään onko sydänlihas paksuuntunut ja eteinen suurentunut. Tutkimus vaatii kokeneen eläinlääkärin, jotta diagnoosi on mahdollisimman luotettava, ja siksi tutkimuksen hinta on usein hyvin korkea.

Perinnöllinen sairaus

HCM on geneettinen sairaus, mutta sen perinnöllisyyden todennäköisyydestä tiedetään vain vähän. Nykyään HCM voidaan todeta DNA-testeillä, mutta testit eivät vielä ole täysin luotettavia eli niitä käytetään enemmänkin ohjeistavina.

Hoito

Kaikenrotuiset kissat voivat sairastua hypertrofiseen kardiomyopatiaan (HCM). Sairaus on yleisin 3–8-vuotiailla kissoilla, erityisesti uroksilla.

Valitettavasti sairautta ei voi ennaltaehkäistä lääkityksen avulla. Moni kissa saa hoitoa vasta sairauden ollessa akuutti. Silloin kissalle annetaan happea, nesteenpoistolääkettä ja toisinaan rauhoittavaa lääkettä.

Kissa voi elää normaalia elämää sairaudesta huolimatta. Jos HCM huomataan ennen oireilun alkamista, kissa elää usein jopa 3–5 vuotta sairauden jälkeen.

Jälkitauti

Kissa voi HCM:n seurauksena saada veritulpan, joka johtaa halvaantumiseen tai takaraajojen nilkuttamiseen. Valitettavasti veritulppa on kissalle hyvin kivulias ja vaikea hoitaa. Lisäksi kissa pelästyy ja alkaa usein panikoida huomatessaan, että se ei pysty liikkumaan.

Useimmissa tapauksissa kissan lopettaminen on suositeltu toimenpide, paitsi jos veritulpan oireet ovat hyvin lieviä. Silloin veritulppa voidaan saada hoidettua verenohennuslääkkeillä. 

Jalostussuositukset

HCM:stä ei vielä tiedetä paljon, ja siksi kasvattajia neuvotaan käyttämään ainoastaan terveitä kissoja jalostukseen. Jalostukseen tarkoitetut kissat tulisi tutkia HCM:n varalta vuosittain ensimmäisten kolmen vuoden ajan ja sen jälkeen viiden vuoden ikäisenä.