Jos kissasi tuntee olonsa turvattomaksi kantokassissa, opeta kissa yhdistämään laukku ja siinä kulkeminen johonkin positiiviseen.

Käsittely

Kissa kannattaa totutella erilaisiin käsittelytapoihin jo pienestä pitäen. Sen ansiosta kissa ei vierasta eläinlääkärin tutkimusta yhtä paljoa.

Totuta kissa esimerkiksi suun, silmien, takapuolen ja tassujen tutkimiseen. Kehu kissaa ja anna sille muutama herkkupala, jotta kissa tottuu käsittelyyn. Harjoittelun avulla kissa tuntee olonsa turvalliseksi kanssasi, mikä on hyväksi sinun ja kissan väliselle suhteelle.

Kuljetuslaukkuun totuttelu

Kissa on hyvin kiintynyt elinympäristöönsä, eikä mielellään liiku sieltä mihinkään. Omistajan ottaessa kissan kuljetuslaukun tai kantokassin esiin, moni kissa alkaa heti varautua pahimpaan. Monet kissat yhdistävät kassissa matkustamisen ikävään matkaan tai määränpäähän - esimerkiksi eläinlääkäriin. 

Kissa kannattaa siis totuttaa kuljetuslaukkuunsa, jotta matka eläinlääkäriin on kissalle mukavampi. Jos kissa tuntee olonsa turvalliseksi matkan aikana, tulee eläinlääkärikäynti olemaan kissalle mieluisampi.

Aloita totuttelu kotona pitämällä kantolaukkua esillä ja ripottelemalla herkkuja sen ympärille. Anna kissan tutkia laukku rauhassa ja syödä herkkupalat. Aseta sitten muutamia herkkupaloja laukun sisään ja anna kissan syödä ne sisältä omaan tahtiin. Näin kissa oppii yhdistämään laukun herkkujen saamiseen, jolloin laukku saa positiivisen mielleyhtymän.

Houkuttele kissa laukkuun, anna pari herkkua ja sulje laukku hetkeksi. Päästä kissa ulos ja toista harjoitus muutaman kerran, pidentäen laukussa oloa. Näin kissa oppii, että laukusta pääsee pienen hetken kuluttua pois.

Voit myös pitää kuljetuslaukkua esillä kotona jatkuvasti. Silloin laukku ei ole merkki epämiellyttävästä tapahtumasta vaan kissa ehtii tottua laukkuun ja tuntee olonsa turvalliseksi sen sisällä.

Laukun sisälle kannattaa laittaa pehmusteeksi viltti tai pyyhe, jossa on kotoisa tuoksu.

Kannattaa hankkia laadukas kantolaukku, jonne kissa mahtuu mukavasti. Suositeltava malli on sellainen, jossa on irrotettava yläosa – siten kissan voi nostaa kantolaukussaan suoraan tutkimuspöydälle ja nostaa vain yläosan pois.

Rauhoittava aine

Voit myös hyödyntää rauhoittavaa tuoksua rentouttamaan kissaasi eläinlääkärikäynnin ajan. Feromonisuihkeet, kuten Feliway sisältävät rauhoittavaa tuoksua.

Suihkuta Feliwayta noin 15 minuuttia ennen matkustamista, jotta tuoksu ehtii vaikuttaa ja saa kissasi tuntemaan olonsa turvalliseksi. Tuoksu vaikuttaa noin kahden tunnin ajan ja auttaa siten kissaa rentoutumaan myös eläinlääkärissä. Feliway ei kuitenkaan poista kissan pelkoa kokonaan, vaan se auttaa kissaa tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.

Voit peittää kissan kuljetuslaukun viltillä liikkuessanne autolla. Silloin laukusta tulee kuin pieni maja kissalle ja kissa tuntee olonsa rennommaksi pienessä piilopaikassaan. Huolehdi kuitenkin, että kuljetuslaukussa tai –kopassa säilyy riittävä ilmanvaihto

Kissoille on myös rauhoittavia ravintolisiä kuten Zylkene. Sitä voi käyttää Feliway-suihkeen kanssa, jotta kissa tuntee olonsa sekä rauhalliseksi että turvalliseksi.

Odotushuoneessa

Jos odotushuoneessa on paljon muita potilaita ja melua, voi olla parempi antaa kissan odottaa vuoroaan autossa.

Kantolaukkua ei kannata asettaa odotushuoneen lattialle vaan sitä on parempi pitää sylissä tai tuolilla. Kissa pystyy säätelemään stressiään paremmin ollessaan hieman korkeammalla, eikä se tunne itseään yhtä yksinäiseksi kuin lattialla.

Älä päästä koiria haistelemaan kantolaukkua. Vaikka kissasi olisi tottunut koiriin, voi niiden haistelu tuntua tunkeilevalta ja stressaavalta, kun kissa ei pysty halutessaan vetäytymään kauemmas tai kokonaan pois koirien luota. Myöskään kissan silittäminen tai sen katsominen ei välttämättä auta rauhoittamaan kissaa. Kissan kanssa juttelu voi kuitenkin auttaa sitä rentoutumaan.

Tutkimushuoneessa

Ota kissan kantolaukun yläosa pois ja anna kissan valita, haluaako se tutustua tutkimuspöytään vai istua omalla tutulla alustallaan.

Kun pitelet kissaasi paikallaan, esimerkiksi rokotuksen ajan, pitele sitä mahdollisimman hellästi. Kissat nimittäin stressaantuvat herkästi, jos niitä pidellään tiukasti paikallaan.

Toivottavasti nämä neuvot auttavat tekemään seuraavista eläinlääkärikäynneistä mukavampia sekä sinulle että kissallesi.