Vakavasti loukkaantunut kissa voi usein olla aggressiivinen, koska se on pelokas ja siihen sattuu. Siksi kissa kannattaa ottaa kiinni käärimällä se pyyhkeeseen ja kuljettaa se sitten häkissä tai kuljetuskopassaan lähimmälle eläinklinikalle. 

Jos kissasi on loukkaantunut, älä anna sille ruokaa tai juomaa. Älä myöskään anna kissalle ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä, sillä ne voivat olla kissalle myrkyllisiä. Alla vinkkejä erilaisia hätätilanteita varten.

Elvytys

Tunnustele rintakehän vasemmalta puolelta, noin kissan kyynärpään korkeudelta, lyökö sydän. Jos ei, aseta kädet päällekäin samaan paikkaan ja paina nopeasti 5-10 kertaa.

Anna kissalle tekohengitystä, 1-2 puhallusta paineluiden välissä ja tarkista välillä alkaako sydän lyödä.

Liikennetapaturma tai muu loukkaantuminen

Liikennetapaturma aiheuttaa kissalle usein murtumia ja sisäisiä vammoja. Kipujen takia kissa saattaa yrittää purra tai paeta paikalta - eli auta loukkaantunutta kissaa varovasti. Kissa kannattaa kietoa viltin tms. sisään, jotta se pysyy rauhallisena. Vie kissa välittömästi eläinlääkäriin, ja yritä pitää se lämpimänä matkan ajan. Mahdolliset sisäiset vammat näkyvät usein vasta jonkin ajan kuluttua. Ne voivat oirehtia muun muassa siten, ettei kissa halua liikkua tai pissata tai se oksentelee. Vaikka kissa näyttää selvinneen onnettomuudesta naarmuitta, tarkkaile sen vointia. 

Verenvuoto

Voit yrittää pysäyttää pahimpien avohaavojen vuodot siteillä. Voit käyttää sideharsoa tai esimerkiksi nenäliinaa, pumpulia tai kangaspalaa. Varmista vain, että side on puhdas. Älä käytä painesidettä, sillä se voi pysäyttää kissan verenkierron kokonaan ja aiheuttaa hengenvaaran. Jos vuoto ei tyrehdy nopeasti, kissa on vietävä eläinlääkäriin välittömästi.

Kotiin kannattaa hankkia haavojen ja puremien varalta kissan ensiapupakkaus, joka sisältää:

  • Keittosuolaliuosta haavojen ja silmien puhdistukseen
  • Vanua
  • Sideharsoa
  • Kinesioteippiä
  • Steriilejä puhdistusliinoja
  • Laastareita
  • Sakset
  • Kuumemittari (kissan normaali ruumiinlämpötila on 38,0-39,0 astetta)
  • Pinsetit
  • Kynsisakset

Muistilista

Haava tulee ommella 8 tunnin kuluessa. Suurin osa haavoista parane ompelemattakin, mutta paraneminen helpottuu ja nopeutuu huomattavasti, jos haava ommellaan pikimmiten.

Älä teippaa tai laastaroi avohaavaa. Laastarin tai teipin poistaminen voi pahentaa haavaa entisestään. Älä käytä haavan puhdistukseen vahvoja aineita tai salvaa, vaan puhdista haava varovasti vedellä tai keittosuolaliuoksella, tai eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Vahvat puhdistusaineet ja salvat voivat hidastaa paranemista ja haava voi tulehtua.

Tutki tassu ja varpaat. Haava varpaiden välissä tai niiden takana voi aiheuttaa jännevamman. Jos kissan varpaat "harottavat", voi kyseessä olla jännevamma.

Huolehdi ettei kissa nuole haavaa – aseta kissalle tarvittaessa kauluri.

Luunmurtuma

Jos epäilet, että kissallasi on luunmurtuma, vältä murtuma-alueen turhaa liikuttelua. Älä yritä asettaa murtunutta luuta "paikalleen". Se aiheuttaa yleensä vain enemmän vahinkoa. Kun kuljetat kissaasi eläinlääkäriin, pyri pitämään kissa mahdollisimman paikoillaan, esim. kuljetuskopassa tai pyyhkeeseen käärittynä. Käsittele kissaa varovaisesti.

Murtunut kynsi

Yleisin kynsivaurion aiheuttama oire on ontuminen. Kissa nuolee usein tassuaan ja saattaa jättää peräänsä verisiä tassunjälkiä. Toisinaan riittää, että leikkaat lohjenneen tai revenneen kynnenpalan pois. Vaikka kynsivaurio olisi lievä, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.

  • Tutki tassut ja kynnet - lievimmissä tapauksissa kynsi on lohjennut tai revennyt. Vaikeammissa tapauksissa kynsi on murtunut ja saattanut irrota kokonaan.
  • Leikkaa revennyt tai lohjennut osa pois, jos pystyt
  • Ota yhteyttä eläinlääkäriin

Palovamma

Kissa voi kärsiä kahdenlaisista palovammoista: lämmön tai kemiallisen aineen aiheuttamista. Lämmön aiheuttamat palovammat tulee viilentää viileällä vedellä mahdollisimman pian. Mikäli kissa suostuu, nosta kissa kylpyammeeseen tai lavuaariin ja suihkuta palanutta aluetta viileällä vedellä vähintään 10 minuutin ajan. Aloita lämpimällä vedellä ja laske veden lämpötilaa asteittain, jotta kissan ruumiinlämpö ei laske liian nopeasti. Palovamman jatkohoidon arviointia varten vie kissa mahdollisimman pian eläinlääkäriin.

Kissan saatua palovammoja kemiallisista aineista huolehdi ensinnäkin, ettei kissa nuole itseään ja saa haitallista ainetta myös suuhunsa. Suihkuta kissaa viileällä vedellä vähintään 10 minuutin ajan ja peitä palohaava pyyhkeellä, kun viet kissan eläinlääkäriin.

Sähköisku

Jos kissasi saa sähköiskun, varmista ensin, että sähkö on kytketty pois päältä ja lähesty vasta sitten kissaa. Sähköiskut aiheuttavat kissalle usein myös palovammoja. Varmista ensin, että kissasi hengittää normaalisti ennen kuin alat tutkia, onko kissalla muita vammoja.

Myrkytys

Selvitä, mikä aine on aiheuttanut myrkytyksen ja kuinka paljon ainetta kissa on voinut saada. Kemiallisten aineiden pakkauksissa on yleensä ohjeet, miten toimia, jos ainetta joutuu elimistöön. Älä yritä saada kissaasi oksentamaan, varsinkaan jos kyseessä on syövyttävä aine, ellei ohjeissa erikseen niin neuvota.

Lämpöhalvaus

Kissa voi menehtyä lämpöhalvauksen seurauksena. Ensimmäiset lämpöhalvauksen oireet ovat kissan levottomuus ja stressaantuneisuus. Jos kissa myös kuolaa ja läähättää, sinun tulee toimia nopeasti. Viilennä kissaasi vesiletkulla, suihkulla tai märillä pyyhkeillä. Kun kissa alkaa toipua, anna sen levätä rauhassa kuivassa ja viileässä paikassa. 

Nieluun juuttunut esine

Toimi näin, jos kissan nieluun on juuttunut jotakin:

  • Avaa kissan suu
  • Vedä kissan kieli ulos ja yritä paikantaa nielussa oleva esine
  • Yritä poistaa se käsin

Jos et saa esinettä poistettua käsin, suorita Heimlichin ote. Nosta kissa syliisi pää alaspäin niin, että kissan selkä on vatsaasi vasten ja pää roikkuu jalkojesi välissä. Pidä kissaa sen vatsan kohdalta ja nosta mahdollisimman lähelle rintakehääsi. "Halaa" kissaa napakasti vatsan kohdalta neljä kertaa - mukauta rutistuksen vahvuus kissan koon mukaan.

Varmista, että kissa saa henkeä. Jos esine on tukkinut hengitystiet, anna kissalle tekohengitystä puhaltamalla 3 puhallusta kissan suuhun. Vie kissa sen jälkeen välittömästi eläinlääkäriin.

Silmävamma

Roska silmässä

  • Huuhtele kissan silmä haalealla vedellä tai apteekista saatavalla huuhtelunesteellä
  • Ota pieni pala vedellä kostutettua pumpulia ja yritä sen avulla liikuttaa roskaa silmäkulmaan ja sitten poistaa roska sormin

Silmään juuttunut esine

  • Huolehdi, että kissa ei vahingoita silmää enempää
  • Aseta kunnolla kostutettu haavasidos silmän päälle suojaksi
  • Vie kissa välittömästä eläinlääkäriin

Ärsyttävä/syövyttävä aine silmässä

  • Huuhtele silmä huolellisesti vedellä
  • Yritä selvittää mitä ainetta kissa on saanut silmäänsä
  • Älä anna kissan hieroa/raapia silmäänsä
  • Ota yhteyttä eläinlääkäriin