Onko nyt sopiva hetki hankkia kissa?

Muista, että kissa tulee olemaan osa perhettäsi seuraavien 15-20 vuoden ajan. Sopiiko kissa elämäntilanteeseesi nyt, muutaman vuoden kuluttua ja 10 vuoden kuluttua?

Mieti myös kuinka paljon aikaa vietät kotona ja miten vietät vapaa-aikaa. Kissa tarvitsee ihmisen seuraa päivittäin. Jos matkustat usein, sinun tulee miettiä, kuka hoitaa kissaasi poissa ollessasi. Onko lähipiirissäsi joku, jolta voisit pyytää apua tarvittaessa, vai onko kissahoitola ainoa vaihtoehto lomien ajaksi?

Onko sinulla varaa hankkia kissa juuri nyt?

Kissaa ei pidä ostaa halvalla tai hinnan perusteella. Kissan tarvikkeisiin ja hoitoon tulee varata rahaa. Muun muassa kissanruoka ja kissanhiekka ovat jatkuvia kuluja, sekä tietysti mahdolliset eläinlääkärikäynnit. Kissa tarvitsee myös leluja, hiekkalaatikon, ruoka- ja vesikulhoja, turkinhoitovälineitä ja kuljetuskopan.

Jos kissaa ei aiota käyttää jalostukseen, se kannattaa kastroida tai steriloida. Tämä tuo myös omat kustannuksensa.

Tarvikkeita uudelle kissalle

Millainen on kissan tuleva koti?

Mieti millaisessa asunnossa asut tällä hetkellä sekä miltä tilanne voi tulla näyttämään esimerkiksi 5 tai 10 vuoden kuluttua. Monet vuokranantajat eivät salli lemmikkejä ja vaikka nykyinen vuokranantaja sallisi kissat asunnossa, voi tilanne olla toinen joidenkin vuosien kuluttua. Silloin sinun tulee olla valmis valitsemaan asunto kissan mukaan.

Jos asunnossasi on parveke, siitä tulee tehdä kissalle turvallinen esimerkiksi verkottamalla. Muuten kissa voi pudota ja loukkaantua tai karata parvekkeelta. Myös usein avoinna olevat ikkunat tulee verkottaa tai asentaa niihin lukko, joka estää niitä aukeamasta liikaa.

Kissa kaipaa säännöllistä aktivointia ja puuhaa. Muutoin se turhautuu ja voi purkaa tätä ei-toivotuilla tavoilla ja käytösongelmilla. Kissalla tulee myös olla mahdollisuus kiipeillä ja tarkkailla kodin menoa korkealta näköala- tai lepopaikalta. Mieti, pystytkö tarjoamaan kissalle sen tarvitseman virikkeellisen ympäristön.

Viihtyisä elinympäristö kissalle

Millaisen kissan haluat?

Kissarotuja on monia ja rotu vaikuttaa kissan luonteeseen, kokoon sekä ulkonäköön. Oletko kiinnostunut kissanäyttelyistä tai kissa-agilitystä, vai etsitkö vain seurallista lemmikkikissaa? Haluatko energisen ja aktiivisen vai rauhallisen ja leppoisan kissan?

Mieti myös haluatko kissanpennun vai voisitko adoptoida kodittoman kissan? Paikallisten eläinsuojeluyhdistysten sivuilta löytyy tietoa kodittomien kissojen adoptoinnista ja kotia etsivistä kissoista.

Jos haluat rotukissan, kannattaa kissa ehdottomasti ostaa kasvattajan kautta. Löydät kasvattajien yhteystietoja rotuyhdistysten verkkosivuilta. Kissanäyttelyt ovat myös oiva paikka tutustua eri kissarotuihin ja niiden kasvattajiin.

Älä ikinä hanki kissaa hetken mielijohteesta ja söpön kuvan perusteella. Jos myyjä tai myynti-ilmoitus vaikuttaa mielestäsi yhtään epäilyttävältä, älä osta kyseistä kissaa.

Adoptoi koditon kissa

Käy tutustumassa kissaan

Kun olet löytänyt sopivalta vaikuttavan kasvattajan tai myyjän, pyydä päästä katsomaan kissoja ennen ostopäätöksen tekemistä. Kissoilla tulisi olla kirkkaat silmät, puhtaat korvat, eikä merkkejä sairauksista kuten ripulista.

Pyydä myös, että saat tavata kissaemon ja kissojen isän, jos se asuu samassa kodissa. Silloin näet, minkälaiset vanhemmat kissalla on ja millainen niiden luonne on.

Luovutus

Kissanpennun luovutusikä on yleensä 14-16 viikkoa, eikä kissanpentua saa luovuttaa ostajalle ennen kuin se on riittävän vanha. Liian nuorena luovutetulle kissanpennulle voi myöhemmin tulla käytösongelmia.

Kun on aika hakea kissanpentu kotiin, kasvattajan tai myyjän tulee laatia kissan myynnistä sopimus, jonka molemmat osapuolet voivat hyväksyä ja allekirjoittaa. Kissanpennun tulee ostohetkellä olla madotettu, rokotettu kissaruttoa vastaan ja tarkastettu eläinlääkärillä. Ostajan tulee saada ohjeet kissan seuraavaa madotusta ja rokotusta varten sekä muita kissanhoito- ja kotiuttamisohjeita.

Eläinlääkärintodistus

Kissanpennun mukana saamasi eläinlääkärintodistuksen tulisi olla enintään viikon vanha. Voit myös pyytää saada nähdä kissan sisarusten eläinlääkäritodistukset. Jos todistuksessa on jotakin, mitä et ymmärrä, ota yhteyttä kissan tutkineeseen eläinlääkäriin. Kysele mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Muista vakuutus!

Kissalle kannattaa ottaa vakuutus mahdollisimman aikaisin. Kun vakuutat kissanpentusi Agriassa ennen 4 kk ikää, saat kattavimman turvan sekä 10% kissanpentualennuksen ensimmäisen vakuutuskauden ajaksi. Tällöin vakuutus kattaa ehtojemme mukaisesti muun muassa:

  • Maitohampaiden poistoa
  • Nivelsairauksien hoitoa
  • Piilevät viat
  • Hammassyöpymän (TR/FORL) hoitoa

Jos hankit aikuisen kissan, jolla on jo vakuutus, kannattaa vakuutus siirtää nimiisi, jotta kissan vakuutusturva jatkuu keskeytyksettä. Muuten vakuutus ei kata sairauksia tai vaivoja, jotka ovat alkaneet ennen uuden vakuutuksen hankkimista. 

Agria Kissarotuvakuutuksessa ei ole yläikärajaa, vaan voit ottaa vakuutuksen myös aikuiselle kissalle.

Onnea uuden kissan hankintaan!