Vinkkejä koiran hampaiden hoitoon

Vinkkejä koiran hampaiden hoitoon, ohjeita hammasvaivojen oireiden tunnistamiseen ja tietoa eri hammassairauksista.

Plakki

Plakkia muodostuu suussa olevista bakteereista ja ruoanjämistä. Plakki voi alkaa kovettua ja muuttua hammaskiveksi. Tehokkain tapa poistaa suussa oleva plakki on pestä koiran hampaat säännöllisesti. Hammaskivi voi aiheuttaa hammassairauksia kuten ientulehdusta ja parodontiittia.

Puruluut

Puruluut ja erilaiset purulelut ovat myös hyväksi hampaille ja hyvä tapa aktivoida koiraa. Ne eivät kuitenkaan poista plakkia yhtä tehokkaasti kuin hampaiden peseminen.

Hampaiden pesu

Voit ostaa koirille tarkoitetun hammasharjan eläinkaupasta tai eläinklinikalta, tai käyttää lapsille tarkoitettua hammasharjaa. Koirille tarkoitetut hammastahnat sisältävät usein jotain herkullista makua, jotta hampaiden harjaus olisi mieluisampaa. Älä käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa koiralle!

Hampaiden pesun harjoittelu kannattaa aloittaa jo pentuna, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Aloita lyhyillä harjoituksilla ja muista kehua ja palkita koiraasi, jotta hampaiden pesusta tulee koiralle positiivinen aktiviteetti. Totuta koira ensin suun ja hampaiden käsittelyyn, ja ota sitten vasta hammasharja käyttöön.

Hampaat tulisi mieluiten harjata päivittäin eli hampaiden pesusta kannattaa tehdä osa arkirutiinia: harjaa koiran hampaat esimerkiksi ennen viimeistä iltalenkkiä tai ennen kuin peset omat hampaasi.

Säännöllisen hampaiden pesun avulla koiran suu tulee tutkittua ja huomaat mahdolliset hammasvaivat ajoissa ja voit varata ajan eläinlääkärille hammashoitoon mahdollisimman pian.

Hammasvaivojen oireita ovat muun muassa:

  • Ruokahaluttomuus
  • Koira käyttää vain toista puolta pureskeluun
  • Suun kutiaminen
  • Leukojen hierominen lattiaa tai huonekaluja vasten
  • Erityisen pahanhajuinen hengitys
  • Lisääntynyt syljentuotanto
  • Verinen sylki
  • Ärtyneet ikenet

Lue lisää koirien hammassairauksista:

Karies

Karies eli hammasmätä ja siitä aiheutuva hampaiden reikiintyminen saavat alkunsa hampaan pinnalla olevien bakteerien alkaessa muuttaa sokeria hapoiksi. Kariesta esiintyy koirilla selvästi vähemmän kuin ihmisillä.

Lue lisää karieksesta

Hammaskivi

Jos plakkia ei poisteta, se kovettuu hammaskiveksi. Hammaskiveä voi muodostua hampaan pinnalle tai ikenien alle. Hammaskivi tulee poistaa eläinlääkärillä, muuten se voi aiheuttaa muita hammasvaivoja.

Lue lisää hammaskivestä

Ientulehdus

Ikenien alle muodostunut hammaskivi voi ärsyttää ikenien kudosta ja aiheuttaa tulehduksen. Tulehtunut ien on punoittava, ärtynyt ja voi alkaa vuotaa verta helposti.

Lue lisää ientulehduksesta

Parodontiitti

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaan kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin. Tulehdus ja bakteerit leviävät ientaskuun ja sieltä hampaan juuriin ja leukaluuhun. Kiinnityskudosten ja leukaluun vaurioituminen johtaa lopulta hampaiden irtoamiseen.

Lue lisää parodontiitista

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä