Vinkkejä kissan hampaiden hoitoon

Vinkkejä kissan hampaiden hoitoon, ohjeita hammasvaivojen oireiden tunnistamiseen ja tietoa eri hammassairauksista.

Plakki

Plakkia muodostuu suussa olevista bakteereista ja ruoanjämistä. Plakki voi alkaa kovettua ja muuttua hammaskiveksi. Tehokkain tapa poistaa suussa oleva plakki on pestä koiran hampaat säännöllisesti. Hammaskivi voi aiheuttaa hammassairauksia kuten ientulehdusta ja parodontiittia.

Hampaiden pesu

Voit ostaa kissoille tarkoitetun hammasharjan eläinkaupasta tai eläinklinikalta, tai käyttää lapsille tarkoitettua hammasharjaa. Kissoille tarkoitetut hammastahnat sisältävät usein jotain herkullista makua, jotta hampaiden harjaus olisi mieluisampaa. Älä käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa kissalle!

Hampaiden pesun harjoittelu kannattaa aloittaa jo pentuna, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Aloita lyhyillä harjoituksilla ja muista kehua ja palkita kissaasi, jotta hampaiden pesusta tulee kissalle positiivinen aktiviteetti. Totuta kissa ensin suun ja hampaiden käsittelyyn, ja ota sitten vasta hammasharja käyttöön.

Hampaat tulisi mieluiten harjata päivittäin eli hampaiden pesusta kannattaa tehdä osa arkirutiinia: harjaa kissan hampaat esimerkiksi ennen leikkihetkeä tai ennen kuin peset omat hampaasi.

Säännöllisen hampaiden pesun avulla kissan suu tulee tutkittua ja huomaat mahdolliset hammasvaivat ajoissa ja voit varata ajan eläinlääkärille hammashoitoon mahdollisimman pian.

Hammasvaivojen oireita ovat muun muassa:

  • Ruokahaluttomuus
  • Leukojen hierominen lattiaa tai huonekaluja vasten
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Lisääntynyt syljentuotanto ja kuolaaminen
  • Ärtyneet ikenet
  • Heiluvat tai löystyneet hampaat
  • Pureskelun vaikeus
  • Apeus, aggressiivisuus tai ärtyneisyys
  • Lohjenneet hampaat
  • Vaikeus avata suuta

Lue lisää kissojen hammassairauksista:

Hammaskivi

Jos plakkia ei poisteta, se kovettuu hammaskiveksi. Hammaskiveä voi muodostua hampaan pinnalle tai ikenien alle. Hammaskivi tulee poistaa eläinlääkärillä, muuten se voi aiheuttaa muita hammasvaivoja.

Lue lisää hammaskivestä

Ientulehdus

Ikenien alle muodostunut hammaskivi voi ärsyttää ikenien kudosta ja aiheuttaa tulehduksen. Tulehtunut ien on punoittava, ärtynyt ja voi alkaa vuotaa verta helposti.

Lue lisää ientulehduksesta

Parodontiitti

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaan kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin. Tulehdus ja bakteerit leviävät ientaskuun ja sieltä hampaan juuriin ja leukaluuhun. Kiinnityskudosten ja leukaluun vaurioituminen johtaa lopulta hampaiden irtoamiseen.

Lue lisää parodontiitista

Hammassyöpymä eli TR-leesio

TR-leesioita (Tooth resorptions) eli hammaskaulavaurioita esiintyy noin kolmasosalla kaikista kissoista. Sairauden syytä ei toistaiseksi tunneta, joten tällä hetkellä sen kehittymistä tai etenemistä ei osata estää. Syöpymät voidaan havaita parhaiten hammashoidon yhteydessä tehtävällä hampaiden röntgenkuvauksella. Hoitona on useimmiten vaurioituneiden hampaiden poisto.

Lue lisää hammassyöpymästä

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä