Kissan sisäsiisteysongelmat ja niiden hoito

Kissat ovat luonnostaan siistejä eläimiä ja ne oppivat nopeasti tekemään tarpeensa hiekkalaatikkoonsa. Jos kissa alkaa yhtäkkiä tehdä tarpeitaan sisälle, vie kissa ensin eläinlääkärin tarkastettavaksi, sillä pidätysongelmat voivat johtua sairaudesta. Jos kissa on terve, voi kyseessä olla protesti tai tyytymättömyys hiekkalaatikkoon.

Siisti hiekkalaatikko ja sopiva hiekka

Kissa ei halua tehdä tarpeitaan laatikkoonsa, jos se ei ole tarpeeksi siisti. Puhdista kissan hiekkalaatikko siis päivittäin ja vaihda hiekka säännöllisin väliajoin. Laatikko voi kuitenkin myös olla ”liian siisti”, jos se puhdistetaan vahvoilla kemikaaleilla, joiden hajusta kissa ei pidä. Eli suosi hajusteettomia ja mietoja puhdistusaineita kissan laatikossa ja sen ympärillä.

Kissanhiekka voi myös olla kissan mielestä vääränlaista ja siksi kissa ei halua tehdä tarpeitaan laatikkoonsa. Nykyään on valittavana monia erilaisia hiekkoja, muun muassa hienoa tai karkeaa, hajustettua tai hajustamatonta, paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta. Voit myös kokeilla säätää hiekan määrää, jotta kissa pääsee kaivamaan ja peittämään jätöksensä kunnolla. 

Laatikko voi myös olla vääränlainen kooltaan tai malliltaan. Kissa voi haluta enemmän tilaa peittää jätöksensä tai suojaisamman hiekkalaatikon, jossa se voi käydä asioillaan rauhassa. Kokeilemalla selviää, minkälainen hiekkalaatikko on kissasi mieleen. 

Hiekkalaatikon sijainti

Kissa on tarkka myös hiekkalaatikon sijainnista. Hiekkalaatikko ei saisi olla liian lähellä kissan ruoka- tai vesikuppeja, sillä kissat eivät halua tehdä tarpeitaan lähellä ruokapaikkaansa. Hiekkalaatikon tulisi olla sopivan piilossa, jotta kissalla on vessarauha, mutta samalla sellaisessa paikassa, jonne kissa pääsee aina helposti, kun tulee hätä. Jos kotona on useampia kissoja, tulisi jokaisella kissalla olla oma hiekkalaatikko. 

Protesti tai sairaus

Jos hiekkalaatikko on sopivassa paikassa, hiekka on mieluisaa ja laatikko on puhdas ja kissa silti tekee tarpeensa muualle kotiin, on syynä joko protesti tai sairaus.

Kissa saattaa osoittaa mieltään pissaamalla tai kakkaamalla hiekkalaatikon ulkopuolelle esimerkiksi, jos kissa kokee saavansa liian vähän huomiota. Muita aiheita kissan protestille voivat olla muun muassa uusi perheenjäsen (eläin tai ihminen), muutto, liian vähän tekemistä tai omistajanvaihdos. Mieti siis onko kissan elämässä tapahtunut jokin iso muutos lähiaikoina, joka voisi olla sisäsiisteysongelmien syynä.

Kissalla voi myös olla jokin sairaus, joka aiheuttaa pidätysvaikeuksia, esimerkiksi virtsatientulehdus. Muita kissan sisäsiisteyteen vaikuttavia sairauksia ovat diabetes eli sokeritauti, kohtutulehdus, ummetus, ripuli, anaalirauhasten tukkeutuminen tai madot.

Hiekkalaatikon muistilista:

  • Tyhjennä hiekkalaatikko päivittäin
  • Vaihda hiekka säännöllisesti
  • Älä puhdista liian vahvoilla pesuaineilla
  • Älä sijoita laatikkoa lähelle ruoka- ja juomakuppeja
  • Kodin jokaisella kissalla tulisi olla oma hiekkalaatikko
Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä