Haastattelussa Agrian edustaja Susan Collin

Kuva: Susan Collin

Haastattelimme Agrian edustajaa Susan Collinia kissojen kasvatuksesta ja vakuutuksista.

Susan Collin on Agrian vakuutusedustaja ja hän kasvattaa Ragdoll-kissoja. Susan asuu Etelä-Pohjanmaalla perheensä kanssa, johon kuuluu mies, neljä lasta sekä vaihteleva määrä Rangdoll-kissoja.

Kuinka kauan olet kasvattanut kissoja?

Ensimmäinen Ragdoll-tyttö muutti meille alkuvuodesta 2009 ja kasvattajanimen sain saman vuoden keväällä.

Mistä innostus kissojen kasvatukseen sai alkunsa?

Olen aina rakastanut eläimiä, erityisesti kissoja. Lisäksi syntymän ihme on hyvin kiehtovaa. Lapsuudessa olen hoitanut erilaisia luonnonvaraisia eläimiä, kuten siilin poikasia, linnunpoikasia ja jopa päästäisen poikasia. Olin jo lapsena nähnyt useamman lehmävasikan syntymän, ja tietysti myös ollut mukana kissanpentujen syntymissä. Joka kerta tämä on ollut hieno kokemus, vaikka tietysti sekaan on mahtunut myös ikävämpiä tilanteita, kun kaikki ei ole mennytkään niin kuin toivoisi. Joten todennäköisesti olen sisimmältäni kasvattaja.

Miksi olet tykästynyt juuri Ragdolleihin?

Tarkalleen en muista milloin näin ensimmäisen kerran Ragdoll-kissan, mutta tädilläni oli tämänrotuinen kissa, ja kun sen näin, olin samoin tein myyty.

Siitä alkoi erilaisiin rotukissoihin tutustuminen. En edes muistanut tätini kissan rotua, mutta Ragdoll nousi selvästi ykköseksi rotujen joukosta. Silkinpehmeä puolipitkä turkki, joka on kuitenkin helppohoitoinen, isokokoinen ja kaunis kissa... ja tietysti tuo rodun ominaispiirre, lähes selkärangaton vetelä olemus, tekivät suuren vaikutuksen.

Mikä kasvatustyössä on parasta – ja ikävintä?

Edelleenkin syntymät ovat todella hienoja hetkiä. Myös pentujen kehityksen seuraaminen on mielenkiintoista, koska siinä voi nähdä tehtyjen jalostusratkaisujen tuloksia. Toki kasvattaminen on hidasta työtä ja välillä tuntuu, että se on pelkkää odottelua. Aina odotetaan jotain: pentujen syntymää, pentujen kehitystä, uutta sukulinjaa jostain toisesta kissalasta jne. Mutta kun sitten kokee onnistuvansa jossain tavoitteessaan, tuo se myös iloa.

Ikävintä ovat varmasti tilanteet, kun kaikki ei mene niin kuin pitäisi. Synnytykset ovat aina jännityksen aihe, vaikka suurimmalta osin ne aina sujuvatkin hyvin. Tai jos tulee muita terveysprobleemia. Kissat voivat sairastua ihan samalla tavalla kuin ihmisetkin. Nämä kuluttavat henkisesti ja saattavat kuluttaa myös rahapussia todella paljon.

Miksi kissalle kannattaa hankkia vakuutus?

Vakuutus kannattaa ottaa kissalle, jotta ei tarvitse miettiä onko varaa hoitaa omaa lemmikkiään vai ei. Eläinlääkärikulut voivat ovat suuria, varsinkin jos pitää tutkia tarkemmin sairautta tai hoitaa jotain vammaa. Vaativammat tutkimukset voidaan usein tehdä vain isommalla eläinklinikalla tai eläinsairaalassa, jossa on juuri kissoihin erikoistuneita eläinlääkäreitä.

Agrian Hoitokuluvakuutuksessa on korkea hoitokulukatto ja se kestää isompiakin operaatioita ilman, että korvauskatto täyttyisi kovin nopeasti. Tämä on myös tärkeä asia.

Millaista vakuutusta suosittelisit kissankasvattajille?

Omasta mielestäni jalostushoitokuluvakuutus on kasvattajan naaraskissalle se tärkein vakuutus, koska silloin myös sen syntyvät pennut ovat vakuutettuja sairauden tai vamman hoidon osalta. Kun myös pennut ovat vakuutuksen piirissä, on huoli paljon pienempi. Myös tieto siitä, että uusiin koteihin lähtevä pentu saa mukaansa Piilevät Viat -turvan, on rauhoittava.

Osa kasvattajista kokee tärkeäksi vakuuttaa myös kissan rahallisen arvon, eli ottaa lisäksi Agria Henki -vakuutuksen. Tällöin varmasti kannattaa miettiä myös Jalostus Henki -lisäturvan ottamista, joka turvaa kissan jalostusarvon. Mikäli kissa ei jostain syystä pystyisikään jatkamaan sukuaan, tai menettää tämän kykynsä, voi tästä vakuutuksesta saada korvauksia. Itse olen ottanut tämän vakuutuksen niille kissoille joiden rahallista arvoa pidän suurena, esimerkiksi tuontikissat.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä