Kenttä: Koira Artikkeleita hampaat

Näin peset koiran hampaat

Säännöllinen hampaiden pesu auttaa ehkäisemään monia koiran hammasvaivoja, kuten hammaskiveä. Käytä koiran hampaiden harjaukseen lasten hammasharjaa tai osta koirille tarkoitettu hammasharja eläinkaupasta tai eläinlääkäriltä.

Artiklar
Hampaan kiinnityskudossairaus

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus on yleinen koirilla, joilla on hammaskiveä ja ientulehdus, joita ei ole hoidettu ajoissa. Tulehduksen levitessä ientaskuun ja leukaluuhun hampaan kiinnityskudos vaurioituu ja lopulta hammas irtoaa kokonaan.

Artiklar
Hampaanjuuren paise koiralla

Jos koiran hampaan juuri tulehtuu hammassairauden tai hampaan lohkeamisen seurauksena, voi hammasjuureen muodostua paise. Paise on yleisin yläleuan kulmahampaissa.

Artiklar
Ientulehdus koiralla

Ientulehdus (gingiviitti) aiheutuu hampaan pinnalle ja erityisesti ikenien läheisyyteen kertyneestä bakteerimassasta eli plakista ja hammaskivestä. Tulehtunut ien on ärtynyt ja punoittava. 

Artiklar
Irtoamattomat maitohampaat

Kun koiranpennun maitohampaat alkavat vaihtua pysyviin hampaisiin, osa maitohampaista ei välttämättä irtoa itsestään. Irtoamattomat maitohampaat voivat aiheuttaa purentavikoja, eli tarkkaile koiranpentusi hampaiden vaihtumista.

Artiklar
Koiran hammassairaudet

Koirille voi kehittyä monenlaisia hammassairauksia. Kerromme tässä artikkelissa yleisimmistä sekä miten tunnistat hammassairauden oireet ja miten niitä voi ennaltaehkäistä.

Artiklar
Koiran hammaskivi

Koiran suun bakteerit ja hampaiden pinnoille ja väleihin jäävät ruoanjämät muodostavat plakkia. Jos plakkia ei poisteta, se alkaa kovettua hammaskiveksi. Hammaskiven muodostumisen todennäköisyys on yksilöllistä ja vaihtelee roduittain. Paras tapa ennaltaehkäistä hammaskiveä on pestä koiran hampaat säännöllisesti.

Artiklar
Viisi vanhojen koirien yleistä sairautta

Vanhoilla koirilla monien sairauksien ja vaivojen riski on suurempi. Yleisimpiä ovat oksentelu ja ripuli, hammasvaivat ja erilaiset kasvaimet.

Artiklar
Koiran hampaat ja purenta

Koiran maitohampaiden puhkeaminen alkaa pennun ollessa noin kolmen viikon ikäinen ja maitohampaat vaihtuvat pysyviksi hampaiksi yleensä 7 kuukauden ikään mennessä. Pennun hampaiden vaihtumista kannattaa tarkkailla ja varmistaa, että kaikki maitohampaat vaihtuvat ajallaan eikä koiralle kehity purentavikoja.

Artiklar
Karies eli hammasmätä

Myös koirat voivat kärsiä karieksesta eli hammasmädästä. Sitä esiintyy kuitenkin koirilla huomattavasti harvemmin kuin ihmisillä. Karieksen aiheuttaja on sokeri, jonka hampaan pinnan bakteerit muuttavat hapoiksi, jotka alkavat syövyttää hammasta. Koiralle ei siis kannata antaa sokeripitoisia herkkupaloja ja koiran hampaat kannattaa pestä säännöllisesti.

Artiklar