Miksi koira tervehtii hyppimällä?

Koirat tervehtivät toisiaan nuuhkimalla edestäpäin ja sitten takaapäin. Nöyrä koira haluaa usein nuolla tervehtimänsä koiran tai ihmisen kasvoja. Siksi moni koira hyppii, ylettääkseen kasvoihin.  Koiranpentu on suloinen näky tervehtiessään omistajaansa häntä heiluen ja selkä hieman kyyryssä. Luonnollinen vastareaktio on tervehtiä koiraa iloisesti kumartumalla alas, lähemmäs pentua. Pennusta on hauska tervehtiä ja se heiluttaa häntäänsä yhä innokkaammin, jolloin omistaja on entistä iloisempi.

Omistaja opettaa tervehtimisen

Omistajan tulee miettiä pennun saavuttua, miten hän haluaa koiran tervehtivän. Pennun innokas tervehtiminen tuntuu aluksi söpöltä, mutta tuleeko se olemaan yhtä suloista pennun ollessa 10-kiloinen tai koiran ollessa aikuinen? Koira ei osaa ajatella, että sama tervehtimistapa ei välttämättä ole yhtä tervetullut esimerkiksi 6 kuukauden kuluttua. Siksi omistajan tulee päättää siitä koiran ollessa pentu. 

Miltä kuulostat pennun tervehtiessä sinua?

Onko äänesi iloinen ja hieman lässyttävä tervehtiessäsi pentua? Äänesi voi silloin innostaa pentua entistä enemmän. Yleinen virhe on myös yrittää rauhoittaa pentua hokemalla esimerkiksi ”nätisti” tai ”rauhassa”. Hokemalla innostat jälleen pentua rauhoittamisen sijaan. Äänensävy on tärkein, itse sanat ovat yhdentekeviä. Kun siis haluat, että pentu rauhoittuu, puhu sille hitaasti rauhallisella ja päättäväisellä äänellä.

Koirat eivät tervehdi toisiaan hyppimällä yhtä innokkaasti kuin ihmisiä tervehtiessään. Koiran innokas tervehtimistapa johtuu siis omistajasta. Kun koiranpentu tervehtii tuntematonta aikuista koiraa, se yrittää usein kyyristyä mahdollisimman pieneksi ja tervehtii hyvin varovaisesti. Jos pentu on liian innokas tervehtiessään toista koiraa, saa se usein vastaukseksi murahduksen tai muun negatiivisen reaktion. Sen avulla aikuinen koira kertoo, että kyseinen tervehdystapa ei ole sopiva. Siksi omistajan kannattaa opettaa pennulle alusta lähtien, miten tervehtiä oikein. 

Koirat tervehtivät toisiaan

Koirien välinen tervehtiminen ei usein kestä kauaa. Koirat aloittavat yleensä haistelemalla toistensa kasvoja muutaman sekunnin ajan ja sitten takapuolta suunnilleen yhtä kauan. Sen jälkeen saattaa seurata hännän heilutusta parin minuutin ajan – siinä se. Ihmisten välinen tervehtiminen on usein myös suhteellisen nopea. Esimerkiksi kädenpuristus, halaus tai suukko eivät vie paljon aikaa.  

Toisin sanoen ihmiset ja koirat tervehtivät lajitovereitaan usein nopeasti, mutta jostain syystä koiran ja ihmisen välinen tervehdys vie usein monta minuuttia ja siihen kuuluu monta koirapusua, vaikka viime näkemisestä olisi kulunut vain hetki.

Koiran tervehtimistapa riippuu omistajan toiminnasta. Päätä siis hyvissä ajoin, miten haluat koirasi tervehtivän ja ole johdonmukainen. Älä ensin innosta koiraa ja sitten toru sitä, kun koira innostuukin liikaa.