Hampaiden kehittyminen

Koiralla on ihmisen tapaan ensin maitohampaat, jotka sitten vaihtuvat pysyviksi hampaiksi. Koiranpennuilla on 28 maitohammasta, joiden tilalle kasvaa 42 pysyvää hammasta.

Koirat syntyvät hampaattomina ja hampaat alkavat puhjeta koiranpennun ollessa 3-6 viikon ikäinen. Pennun hampaat puhkeavat parissa viikossa.

Maitohampaiden vaihtuminen

Maitohampaat alkavat yleensä vaihtua pysyviksi hampaiksi koiranpennun ollessa noin 4-6 kuukauden iässä. Kaikkien pysyvien hampaiden pitäisi olla paikallaan noin 7 kuukauden iässä. Jos koiralla on sen jälkeen vielä maitohampaita jäljellä eivätkä ne ole irtoamaisillaan, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. 

Maitohampaiden tulisi irrota itsestään, kun pysyvä hammas alkaa kasvaa alta. Pysyvät hampaat alkavat kasvaa yläleuassa maitohampaiden eteen ja alaleuassa maitohampaiden taakse. Toisinaan maitohampaat eivät irtoakaan itsestään ja silloin pysyvät hampaat saattavat alkaa kasvaa vinoon. Tarkkaile siis koirasi hampaita niiden vaihtuessa. Erityisesti pienikokoisilla roduilla maitohampaat eivät välttämättä irtoa itsestään.

Voit auttaa koiran hampaita irtoamaan heiluttelemalla varovasti irtoamaisillaan olevia hampaita. Älä kuitenkaan yritä vetää niitä vaan anna niiden irrota itsestään. Maitohampaat irtoavat usein vetoleikkien aikana tai pennun pureskellessa purulelua tai puruluuta.

Nuoren koiran hampaat ovat heikommat

Vastikään puhjenneet hampaat ovat hauraampia kuin aikuisen koiran rautahampaat, sillä koiran hampaan ytimen kärki sulkeutuu vasta koiran ollessa 1,5–2-vuotias. Sitä ennen hampaat ovat vielä herkät, eikä koiralle kannata antaa kovia puruluita kuten luuydintä, sillä ne voivat vahingoittaa koiran hampaita. 

Normaali purenta

Suurimmalla osalla koirista ja koiraroduista on normaali saksipurenta, eli alaleuan etuhampaat ovat hieman yläleuan etuhampaiden sisäpuolella. Etuhampaiden asento ei kuitenkaan kerro kaikkea koiran purennasta vaan myös takahampaiden asento tulee tutkia.

Yläleuan hampaiden tulisi peittää alaleuan hampaat. Alaleuan kulmahampaat ovat parhaat kiintopisteet, joiden avulla purentaa voi tutkia. Niiden tulisi sopia täydellisesti yläleuan kulmahampaiden ja kolmannen etuhampaan väliin. Alaleuan tulee olla tarpeeksi leveä, jotta kulmahampaat asettuvat paikalleen, eivätkä aiheuta painetta ylähampaille tai ikeniin.

Purentaviat periytyvät

Purentaviat ovat perinnöllisiä, minkä vuoksi purentavikaisia koiria ei tulisi käyttää jalostukseen. Koiralle saattaa myös kasvaa liian monta pysyvää hammasta, mikä luetaan perinnölliseksi purentaviaksi. Myös maitohampaiden irtoamattomuus on perinnöllistä ja siksi jalostukseen ei kannata käyttää koiria, joiden maitohampaat eivät irtoa ongelmitta.