Ääniherkkyyden aiheuttajat

Koira voi pelätä monia erilaisia ääniä, esimerkiksi rakettien, ukkosen, suksien tai rullaluistimien ääniä.

Yksi yleinen ääniherkkyyden aiheuttaja on aikaisempi negatiivinen kokemus. Esimerkiksi, että koira on pelästynyt raketin ääntä ja sen seurauksena alkanut pelätä muitakin ääniä. Koira voi alkaa pelätä ääniä myös, jos perheen toinen koira tai omistaja reagoi negatiivisesti tiettyyn ääneen.

Äänipelko tai ääniherkkyys voi myös johtua korvakivuista, esimerkiksi korvatulehduksen tai puhjenneen tärykalvon takia. Koira kannattaa siis ensin tukia eläinlääkärillä, jos se muuttuu yhtäkkiä ääniherkäksi.

Koiran totuttaminen koviin ääniin

Moni koira kuulee laukauksia, pauketta tai muita kovia ääniä ensimmäisen kerran sattumalta ja yhtäkkiä. Silloin koira pelästyy helposti ja ääniarkuuden kehittyminen on todennäköisempää. Varsinkin, jos myös omistaja pelästyy ääntä.

Paras tapa on totuttaa koira erilaisiin ääniin on kuuntelemalla pauketta sisältäviä ääniä, esimerkiksi katsomalla ilotulituksia sisältäviä videoita YouTubesta. Aloita toistamalla videota matalalla äänenvoimakkuudella ja käyttäydy itse normaalisti, kuin mitään ei tapahtuisikaan. Nosta sitten vähitellen äänenvoimakkuutta. Jos koira vaikuttaa pelokkaalta, pienennä äänenvoimakkuutta ja yritä uudelleen. Jos se ei auta ja koira on levoton tai pelokas, lopeta harjoitus kokonaan ja yritä myöhemmin uudelleen.

Jos koira reagoi johonkin ääneen tai ääniin todella voimakkaasti tai paniikinomaisesti, kannattaa ottaa yhteyttä koirankouluttajaan.