Koiravahti

Jos päätät, että koira jää kotiin lomamatkasi ajaksi, kannattaa pyytää perheenjäsentä, sukulaista, ystävää tai vaikka naapuria koiravahdiksi loman ajaksi. Jos lähipiiristäsi ei löydy ketään sopivaa, voit myös palkata koiravahdin. Koiravahdin voit löytää esimerkiksi Facebookin koiraryhmistä, Tori.fi:stä tai koiranhoitopalveluita välittävältä sivustolta, esim. Pawshake.

Jätä koiravahdille selkeät hoito-ohjeet, muun muassa:

 • Ruokinta ja vesi (mitä ruokaa/ruokia, kuinka paljon, kuinka usein)
 • Lähimpien eläinklinikoiden yhteystiedot sekä lähin päivystävä eläinklinikka
 • Ohjeet ulkoiluun (kakkapussit, kuinka usein koira pitäisi ulkoiluttaa, milloin päivän ensimmäinen ja viimeinen lenkki, voiko viedä koirapuistoon)
 • Ohjeet turkin, kynsien ja hampaiden hoitoon
 • Mahdolliset lääkintäohjeet ja ensiapuohjeet (esimerkiksi ohjeet yleisimpien vaivojen hoitoon)
 • Leikkiohjeet ja koiran lempilelut
 • Säännöt (saako koira olla sohvalla, missä koira nukkuu, saako koiralle antaa ruoantähteitä)
 • Yksinolo (kuinka kauan koira voi olla yksin, tekeekö koira tuhoja)
 • Mahdolliset ongelmatilanteet ja miten niissä tulee käyttäytyä (toiset koirat, vastakkaista sukupuolta olevat koirat, pienet lapset, rusakot, autot)

Koirahoitola tai koirahotelli

Toinen hoitopaikkavaihtoehto on koirahoitola tai koirahotelli, josta voit varata paikan koirallesi muutamaksi päiväksi tai pidemmäksi ajaksi. Hoitolaan kannattaa käydä tutustumassa etukäteen, jotta voit varmistaa, että se on sopiva paikka koirallesi. Tutustu myös hoitolan sääntöihin, esimerkiksi tuleeko koira olla rokotettu, mitä jos koiralla on juoksut loman aikana ja ovatko koirat omissa huoneissaan vai muiden koirien kanssa.

Majoitus

Monissa hotelleissa ja muissa majoituspaikoissa on erikseen lemmikkiystävällisiä huoneita, joihin voi ottaa koiran. Lemmikkihuonetta tulee pyytää varauksen yhteydessä ja toisinaan lemmikkihuoneesta peritään ylimääräinen maksu, yleensä noin 10-20 euroa per lemmikki.

Koira autossa

Koira kannattaa totuttaa autossa matkustamiseen ennen kuin teette pitemmän automatkan. Totuta koira matkustamiseen tekemällä lyhyitä automatkoja ja tarkkaile miten koira reagoi autoiluun. Kannattaa ajaa johonkin mukavaan paikkaan, kuten koirapuistoon tai metsään, jotta koira oppii yhdistämään autoilun mukavaan tekemiseen. Jos autolla kuljetaan ainoastaan eläinklinikalle, voi autoilusta tulla koiralle epämiellyttävää.

Osa koirista kärsii matkapahoinvoinnista, eli koiraa ei kannata ruokkia pariin tuntiin ennen ajomatkaa. Ruoki koira vasta päästyänne perille ja kun koira on hieman ehtinyt totutella uuteen paikkaan. Koiran tulisi päästä ulos ja juomaan vettä muutaman tunnin välein.

Koiraa ei kannata pitää vapaana autossa, vaan hankkia autoon tarkoitettu häkki tai kantokoppa. Koirille myydään myös valjaita, jotka kiinnittyvät turvavyöhön. Autossa vapaana liikkuva koira voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Älä jätä koiraasi yksin autoon, sillä lämpötila auton sisällä nousee äkkiä todella korkeaksi, jos ulkona on lämmintä ja koiralle voi tulla lämpöhalvaus.

Koira junassa ja linja-autossa

Koiran saa ottaa mukaan VR:n juniin ja useimpiin linja-autoihin. Kaikissa VR:n junissa on erillisiä lemmikkipaikkoja ja koira voi matkustaa joko lattialla omistajan jaloissa tai kuljetuskopassa. Koiralle voi myös ostaa oman paikan junassa puoleen hintaan normaalin lipun hinnasta. Kaukomatkoilla lemmikin lippu on 5€ per lemmikki.

Koira tulee pitää kytkettynä koko matkan ajan ja se ei saisi häiritä muita matkustajia.

Koira lentokoneessa

Jos matkustat lentäen, selvitä millaiset säännöt lentoyhtiöllä on lemmikkien suhteen. Useimmat lentoyhtiöt sallivat alle 9 kilon painoisen koiran matkustamossa ja sitä isommat koirat matkustavat ruumassa kuljetusta varten hyväksytyssä häkissä.

Koira lomakohteessa

Ennen lomamatkaa, mieti tarkkaan millaisessa ympäristössä koira tulee olemaan. Lisäksi kannattaa selvittää etukäteen kuinka koiraystävällinen lomakohde on, muun muassa minne kaikkialle koiran voi ottaa mukaan.

Jos lomakohteessa on +30 astetta lämmintä joka päivä, paljon turisteja sekä tungosta ja koira tulee todennäköisesti viettämään monia tunteja yksin hotellihuoneessa, kannattaa harkita koiran jättämistä kotiin. Jos taas olette menossa rauhalliseen kohteeseen, jossa tulette ulkoilemaan paljon luonnossa ja koira voi tulla mukananne lähes kaikkialle, on matka varmasti koiralle mieluisa.

Mieti aina tuleeko koira viihtymään paremmin lomakohteessa vai omassa kodissa.

Jos matkustatte isommalla porukalla, tarkista aina onko mukaan tulossa muita koiria, lapsia tai allergikkoja.

Koira ulkomailla

Ulkomailla erilaisten sairauksien ja loisten tartuntavaara on suurempi kuin Suomessa. Esimerkiksi heisimatoihin kuuluvaa myyräekinokokkia ei esiinny Suomessa ja siksi koira tulee madottaa sitä vastaan kohdemaassa 1-5 vuorokautta ennen paluumatkaa. Ota aina ennen matkaa yhteyttä omaan eläinlääkärisi, hän osaa kertoa tarvitseeko koirasi matkan ajaksi estolääkityksen esimerkiksi sydänmato-tartuntaa vastaan.

Jos haluat ottaa koirasi mukaasi ulkomaille, tutustu ensin Eviran lemmikin kuljetukseen liittyviin sääntöihin. Yleisiä sääntöjä ovat muun muassa:

 • Koiran tulee olla tunnistusmerkitty
 • Koiralla on oltava voimassaoleva raivotauti-rokote
 • Koiralla tulee olla lemmikkipassi
 • Koira tulee madottaa heisimatoja vastaan ennen paluuta Suomeen

Muista myös, että eri mailla on omat maakohtaiset sääntönsä lemmikkien kuljetukseen, eli tutustu Suomen sääntöjen lisäksi kohdemaan sääntöihin.

Täältä löydät Eviran säännöt

Jos matkustat lentäen, selvitä millaiset säännöt lentoyhtiöllä on lemmikkien suhteen. Useimmat lentoyhtiöt sallivat alle 9 kilon painoisen koiran matkustamossa ja sitä isommat koirat matkustavat aina ruumassa kuljetusta varten hyväksytyssä häkissä.