1. Lämpöhalvaus 

Älä jätä koiraa lämpimään autoon! Koiralle voi tulla lämpöhalvaus, jos se joutuu olemaan ahtaassa ja lämpimässä tilassa kuten pysäköidyssä autossa. Lämpöhalvauksen saanut koira alkaa läähättää voimakkaasti ja saattaa menettää tajuntansa. Muita lämpöhalvauksen oireita ovat kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Pahimmillaan lämpöhalvaus voi johtaa koiran menehtymiseen.

Lue lisää

2. Kyyt

Kyyn purema on koiralle vaarallinen. Lievimmissä tapauksissa purema aiheuttaa ainoastaan turvotusta, mutta vaikeammissa tapauksissa purema ja kyyn erittämä myrkky vahingoittavat koiran elimistöä, mitä voi johtaa koiran menehtymiseen. Kyy puree koiraa yleensä huuleen, kuonoon tai tassuun. Puremakohta on yleensä turvonnut ja siinä voi näkyä kyyn hampaanreiät sekä mustelmamainen värimuutos. Jos epäilet kyyn purreen koiraasi, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin! 

Lue lisää

3. Ampiaisen pisto

Yksittäiset ampiaisen tai muiden hyönteisten pistot ovat yleensä koiralle vaarattomia. Pistokohta saattaa punoittaa ja turvota hieman, mutta oireet häviävät usein itsestään. Osa koirista on pistoille erityisen herkkiä ja voi saada allergisen reaktion, mutta se on onneksi epätavallista.

Lue lisää

4. Haavat

Pienet pintahaavat paranevat useimmiten itsestään, mutta syvä haava voi varsinkin kesällä tulehtua. Tutki ja puhdista haava, jotta se ei pääse tulehtumaan ja aiheuttamaan esimerkiksi ihon pintakerroksen märkivää tulehdusta eli ns. hot spot:ia. Syvät haavat tulee ommella paranemisen nopeuttamiseksi. Jos olet epävarma tarvitseeko haava ommella, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Haava tulisi mieluiten ommella ensimmäisen kuuden tunnin aikana, viimeistään vuorokauden sisällä.

Lue lisää

5. Grilli- ja piknikjämät

Monet grilliherkkujen ja piknik-ruokien jämät eivät sovellu koiralle vaan voivat jopa olla vaarallisia, jos koira syö niitä. Erityisesti maissintähkät, jäätelötikut ja luut sekä ruodot ovat koiralle vaarallisia, sillä ne voivat jumittua tai vahingoittaa koiran ruoansulatuskanavaa, esimerkiksi aiheuttaa suolistotukoksen tai haavan vatsalaukkuun. Jos koiralle haluaa antaa jotain hyvää piknikillä tai grillatessa, suosi koirille tarkoitettuja herkkuja kuten koiranameja tai puruluita.

Lue lisää

6. Hotspot

Koiran kostea ihotulehdus (hot spot) on erityisesti pitkä- ja paksuturkkisten sekä uimista rakastavien koirien yleinen kesävaiva. Hot spot saa usein alkunsa jostain pienestä haavasta tai hyönteisen tai punkin puremasta, joka tulehtuu paksun karvapeitteen alla. Uiminen voi aiheuttaa hot spotin, jos koiran turkkia ei kuivata kunnolla ja koiran iho jää märäksi, jolloin iho voi tulehtua.

Hot spot on punertava, aristava ja erittävä haava-alue iholla, joka ilmestyy usein yhtäkkiä ja leviää nopeasti. Hot spot hoidetaan ajelemalla karvat tulehdusalueen ympäriltä sekä puhdistamalla haava vedellä ja kirvelemättömällä antiseptisellä puhdisteella (esim. Betadine) päivittäin. Useimmiten tarvitaan lisäksi paikallinen antiseptinen ja kutinaa lievittävä voide tulehdusta hillitsemään. Haava tulee pitää kuivana eikä koira saa nuolla sitä, eli kannattaa käyttää kauluria.

Lue lisää

7. Vesihäntä

Koiralle voi tulla vesihäntä, jos turkki ei kuivu kunnolla uimisen tai pitkän sateisen lenkin jälkeen ja koiran takapää on pitkään kylmä. Vesihäntä on koiralle kivulias, mutta onneksi paranee usein itsestään noin viikossa. Vesihäntä uusiutuu herkästi ja voi aiheuttaa myös muita vaivoja hännän tyven hermoissa eli kuivaa koira aina huolellisesti, erityisesti hännäntyvi.

Lue lisää

8. Sinilevämyrkytys

Jos koira ui vedessä, jossa on sinilevää tai juo kyseistä vettä, sille voi tulla sinilevämyrkytys. Sinilevämyrkytyksen oireita ovat muun muassa levottomuus, tärinä tai vapina, oksentelu, huojuminen ja krampit. Ota heti yhteyttä eläinlääkäriin, jos koirallasi ilmenee kyseisiä oireita rantapäivän jälkeen.

Lue lisää

9. Punkit 

Punkit voivat levittää sairauksia eli ne tulisi poistaa mahdollisimman pian, mieluiten ensimmäisen vuorokauden aikana. Käy koiran turkki läpi päivittäin punkkien varalta. Poista punkit pinseteillä, punkkipihdeillä tai punkkilassolla. Jos koirallasi on usein punkkeja, kannattaa hankkia jokin punkkikarkote. Apteekissa ja eläinklinikoilla myydään monia eri valmisteita, joista voit valita koirallesi sopivimman.

Lue lisää