Mistä etsijäkoiratoiminta on saanut alkunsa?

Järjestäytynyt etsijäkoiratoiminta on saanut alkunsa vuonna 2002. Tuolloin pieni shetlanninlammaskoira oli karkuteillä lähes kahdeksan kuukautta. Etsinnöistä saadut kokemukset haluttiin kerätä yhteen ja jakaa muille lemmikkinsä kadottaneille. Näin syntyi Koiraetsijät ry.

Kun Koiraetsijät ry ja Uudenmaan etsijäkoirat ry yhdistyivät vuonna 2008, syntyi Etsijäkoiraliitto ry, Suomen vanhin eläinetsintöihin erikoistunut järjestö.

Toiminta on kehittynyt ja laajentunut tässä ajassa huomattavasti. Viimeisin mittava koulutusuudistus tehtiin vuonna 2018. Etsijäkoiraliitto on aktiivisesti kehittänyt myös niin sanottua koordinaatiotoimintaa eli karkurien omistajien auttamista neuvonnan ja muiden konkreettisten toimien avulla (esim. loukutus).

Etsijäkoiran koulutus

Etsijäkoirakko koostuu hajutunnistuskoulutuksen saaneesta koirasta ohjaajansa kanssa. 

Etsijäkoirat ja -ihmiset koulutetaan huolella suunnitellun, monivuotisen koulutusjärjestelmän mukaisesti, jotta auttajat ovat todellisia eläinetsinnän ammattilaisia

Hajutunnistuskoulutuksen saanut etsijäkoira osaa etsiä karkulaista sen ominaishajun perusteella. Jokaisella ihmisellä ja eläimellä on oma yksilöllinen ominaishajunsa, ja tämä mahdollistaa sen, että etsijäkoira osaa erottaa perheen eläimet toisistaan sekä vanhojakin hajuja maastosta.

Lähtötilanteessa etsijäkoira tarvitsee haistettavakseen jotain karkulaisen hajua, esim. karvaa, kaulapannan tai lelun, jotta se tietää mitä hajua sen tulee etsiä.

Etsijäkoiran koulutus

Koirat ohjaajineen käyvät noin 3 vuotta kestävän koulutuksen. Koulutus alkaa tutustumiskurssista, jatkuu alkeiskurssin ja jatkokurssin kautta etsintöihin valmistaviin kursseihin. Kurssien välissä ja rinnalla koirakot harjoittelevat treeniringissä ja suorittavat suuren määrän määriteltyjä jälkiä, jotka vaikeutuvat asteittain.

Koulutuksen alussa koiraopiskelijat tekevät muutaman sadan metrin mittaisia tuoreita jälkiä ja loppuvaiheessa useita vuorokausia vanhoja jälkiä sekä monien kilometrien mittaisia jälkiä.

Ohjaajan koulutus

Lisäksi ohjaaja opiskelee mm. suunnistusta, ihmisten ja eläinten ensiapua sekä muita etsinnöissä tärkeitä taitoja. Etsinnöissä käytettävät etsintävalmiit koirakot suorittavat tasotestejä enintään 18 kuukauden välein koko uransa ajan. Testeillä varmistetaan koirakon osaamistaso ja eri puolilla maata toimivien koirakoiden yhtenäisyys.

Etsijäkoiraliitto toimii vapaaehtoisvoimin - kannatusjäsenyys auttaa

Etsijäkoiraliiton toiminta on täysin vapaaehtoistyötä. Neuvontapuhelimeen soittaminen maksaa normaalin puhelumaksun. Etsijäkoiran apu maksaa kilometrikorvauksen verran. Toimintamme perustuu siihen, että kadonneilla eläimillä ei rahasteta, mutta auttajillekaan ei koidu kulua.

Etsijäkoiraliittoa voi tukea liittymällä jäseneksi, vaikkei harrastaisikaan eläinetsintää. Tällainen kannatusjäsenyys paitsi vahvistaa Etsijäkoiraliiton toimintaa, lisää liiton vaikuttavuutta esimerkiksi karkaamisten ehkäisyä koskevassa ohjeistuksessa, kun jäsenet levittävät ohjeita.

Jäsenet pysyvät myös ajan hermolla kadonneisiin lemmikkieläimiin ja niiden etsintään liittyvissä asioissa. Näin he voivat omalta osaltaan auttaa levittämällä tietoa karkaamisten ehkäisystä ja oikeista toimista karkaamisten yhteydessä.

Etsijäkoiraliiton puhelinpalvelu 040 724 8614:

  • Antaa asiantuntevat ohjeet karkurin houkuttelemiseksi
  • Tukee karkurin omistajaa, niin että omistaja pysyy mahdollisimman rauhallisena
  • Tarvittaessa järjestää etsijäkoiran karkurin etsintään.
Agria Koirakävely 2019

Agria Eläinvakuutus lahjoittaa Etsijäkoiraliitolle 5€ jokaista Agria Koirakävelylle osallistuvaa koirakkoa kohden. Agria Koirakävely järjestetään lauantaina 25.5. Vermossa, Espoossa.

Lue lisää