Syyhypunkki eli Sarcoptes scabiei on pieni, halkaisijaltaan vain noin 0,2 mm kokoinen punkki, joka elää koiran iholla. Syyhypunkkeja esiintyy kaikilla koiraeläimillä eli koirilla, susilla ja ketuilla.

Leviäminen ja oireet

Syyhypunkki leviää ketuista koiriin kosketuksen välityksellä, mutta koira voi myös saada tartunnan, jos se kierii samassa paikassa, jossa kapinen kettu tai koira on maannut. Oireet alkavat näkyä yleensä vasta 3–4 viikkoa tartunnan jälkeen.

Syyhypunkki aiheuttaa kutinaa, joka johtaa karvanlähtöön, rupien muodostumiseen ja sekundäärisiin bakteeritartuntoihin. Jotkut koirat ovat taas niin kutsuttuja oireettomia taudinkantajia eli niille ei tule mitään oireita, mutta ne saattavat tartuttaa muita koiria.

Syyhypunkin diagnosointi

Nopein tapa diagnosoida syyhypunkki on eläinlääkärin ottaman raaputusnäyte. Valitettavasti näytteessä ei välttämättä aina ole syyhypunkkeja. Toinen vaihtoehto on ottaa verinäyte ja lähettää se erikoislaboratorioon.

Hoito

Kaikki perheen koirat tulee hoitaa ja niiden lisäksi vielä läheisimmät koirakaverit. Osa koirista on oireettomia taudinkantajia, ja ne voivat siksi aiheuttaa uuden tartunnan, jos myös niitä ei lääkitä.

Syyhypunkin hoitoon on reseptivalmisteita, muun muassa spot-on-liuosta, jota levitetään koiran niskaan. Kotia ei yleensä tarvitse saneerata, mutta koirien pedit ja muut makuupaikat kannattaa pestä/puhdistaa kerran viikossa lääkehoidon ajan.