Sairauden merkkejä koiran suussa

Hammasvaivojen oireita on vaikea nähdä tutkimatta koiran hampaita ja ikeniä. Siitä syystä koiran suu ja hampaat tulisi tutkia säännöllisesti, jotta hammasvaivat havaitaan ajoissa. Listaamme muutamia yleisiä hammassairauksien oireita. 

Leukojen kutiaminen ja ilman pureskelu tai nieleskely

Koira, jolla on kipuja suussa, hieroo usein leukojaan lattiaa tai huonekaluja vasten. Koira voi myös rapsuttaa suupieliään ja kuonoaan tassullaan.

Koira voi myös pureskella tai nieleskellä ilmaa. Se voi olla merkki siitä, että jotain on juuttunut koiran henki- tai ruokatorveen, mutta useimmiten kyseessä on suunsisäinen kipu.

Kuolaaminen

Osa koirista kuolaa luonnostaan paljon, mutta ylenpalttinen kuolaaminen ja runsas syljentuotanto ovat myös sairauden merkkejä. Koira saattaa myös kalisuttaa hampaitaan, mikä johtuu useimmiten hammaskivusta tai muusta hammassairauden aiheuttamasta kivusta suussa.

Verinen sylki

Koiran syljen tulisi olla kirkasta ja vesimäistä. Jos syljen seassa on verta, kyseessä on useimmiten haava ikenissä tai suussa. Verinen sylki voi olla merkki myös hammas- tai leukavauriosta, vakavasta tulehduksesta, kasvaimesta tai veren hyytymishäiriöstä. 

Jos koiralla on verta syljessä useana päivänä peräkkäin, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Suun avaaminen tai sulkeminen vaikeaa

Jos koira ei pysty avaamaan suutaan kunnolla, kyseessä voi olla murtuma tai muu leuan vaurio. Jos taas koira ei pysty sulkemaan suutaan, voi koiran suuhun olla jumittunut jokin vierasesine tai koira on voinut loukata suunsa tai leukansa. 

Haiseva hengitys

Terve suu ei haise pahalle. Useimmiten hammasvaivat huomataan koiran pahanhajuisen hengityksen takia. Silloin hammaskivi tai muu hammassairaus on kuitenkin usein ehtinyt kehittyä jo pitkään ja ainoa tapa hoitaa koiran hampaat on poistaa vaurioituneet hampaat ja hammaskivi.

Huono ruokahalu

Yksi yleinen harhaluulo on, että jos koiralla on hammaskipua, se lakkaa syömästä ja siitä tietää, että jotain on vialla. Todellisuudessa koira syö kivusta huolimatta ja jos koira lopettaa syömisen, on koiralla todennäköisesti todella kovia kipuja ja ollut jo jonkin aikaa.

Jos huomaat jotain poikkeavaa koiran syömistavassa, esimerkiksi koira pureskelee vain toisella puolella tai syöminen on tavallista hitaampaa, tutki koiran hampaat ja ikenet.

Syömättömyys voi myös olla merkki ruoansulatusvaivoista, eli jos syömättömyys jatkuu pitkään, ota yhteyttä eläinlääkäriin, jotta aiheuttaja saadaan selville.

Tykkää? 5 lukijasta 6 tykkäsi tästä, arvosana , 4,2 tähteä