Rotanmyrkky voi aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja

Rotanmyrkky tappaa hiiret ja rotat aiheuttamalla niille sisäisiä verenvuotoja. Valitettavasti rotanmyrkyllä on samanlainen vaikutus myös koiriin, mikä voi pahimmillaan johtaa koiran menehtymiseen. 

Koiran koko ja rotanmyrkyn määrä vaikuttavat

Koira alkaa reagoida syömäänsä rotanmyrkkyyn yleensä vasta 3–5 vuorokauden kuluttua. Myrkyn vaikutus ja kuinka pian oireet alkavat näkyä riippuu koiran koosta ja rotanmyrkyn määrästä. Pienikokoinen koira voi menehtyä määrästä, joka aiheuttaisi isokokoiselle koiralle vain pahoinvointia. Toistuvasti saadut pienet myrkkyannokset ovat haitallisempia kuin yksi suurehko annos rotanmyrkkyä.

Jos epäilet koirasi syöneen rotanmyrkkyä tai jos koiralla alkaa näkyä myrkytyksen oireita, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Sisäiset verenvuodot

Rotanmyrkky heikentää veren hyytymistä ja aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja. Näkyvimpiä myrkytyksen oireita ovat koiran väsymys ja limakalvojen vaalentuminen. Koiralla voi myös olla hengitysvaikeuksia, eikä se jaksa kävellä.

Koira voi menehtyä rotanmyrkyn aiheuttamiin sisäisiin verenvuotoihin. Toisinaan siihen riittää, että koiralle tulee pieniä verenvuotoja, jotka eivät yksinkertaisesti hyydy ja tyrehdy.

Hoidetaan K-vitamiinilla

Rotanmyrkyn aiheuttama myrkytys hoidetaan K-vitamiinilla, joka ehkäisee ja tyrehdyttää verenvuotoja. Hoidon kesto määräytyy myrkyn määrän ja tyypin sekä koiran koon mukaan. K-vitamiinikuuri kestää usein 10-30 päivää. Toisinaan koiralta otetaan verinäyte, jotta nähdään milloin K-vitamiinihoito voidaan lopettaa.

Jos koiralle on ehtinyt kehittyä muita vakavia oireita, se voi tarvita lisähoitoa. Lepo on tärkeä osa paranemista ja uusien vuotojen ehkäisyä.

Paras tapa välttyä myrkytyksiltä on ennaltaehkäisy. Älä laita rotanmyrkkyä paikkoihin, joihin koirat voivat päästä. Säilytä rotanmyrkkypaketti koiran ulottumattomissa.

Toimi näin, jos epäilet, että koirallasi on rotanmyrkyn aiheuttama myrkytys:

  • Ota rotanmyrkkypaketti tai myrkyn tiedot mukaasi eläinlääkäriin
  • Yritä selvittää, onko koira varmasti syönyt myrkkyä
  • Älä yritä oksettaa koiraa - siitä on usein enemmän haittaa kuin hyötyä
  • Vie koira eläinlääkäriin
Tykkää? 1 lukijasta 2 tykkäsi tästä, arvosana , 2,5 tähteä