Näin autat koiraasi eri tilanteissa

Mitä tehdä, jos koiralle tulee lämpöhalvaus? Entä, jos kyy puree koiraa? Onnettomuuden sattuessa tulee toimia nopeasti ja tehokkaasti, jotta koira saadaan pelastettua. Lue vinkkimme, joiden avulla tiedät kuinka toimia eri tilanteissa.

Kyyn purema

Etsi puremajälki, joka näyttää kahdelta pieneltä pistoreiältä. Puremakohta on usein punoittava ja turvonnut.

Koiran ikä ja terveys vaikuttavat siihen, miten koira reagoi kyyn puremaan. Pahimmassa tapauksessa koira voi menehtyä. Myrkky voi myös vaurioittaa maksaa tai munuaisia.

Yritä pitää koira mahdollisimman paikallaan ja vie se välittömästi eläinlääkäriin.

Lämpöhalvaus

Koira viilentää itseään hikoilun sijaan läähättämällä, jolloin veri kulkee suun kautta. Jos ilma on lämmin ja kostea, läähättäminen ei välttämättä auta viilentämään koiran kehoa.

Lämpöhalvauksen aikana koiran ikenet ja limakalvot muuttuvat kirkkaanpunaisiksi ja vaalenevat, jos lämpöhalvaus etenee ja koira joutuu shokkitilaan.

Jos koiralle tulee lämpöhalvaus, varmista ettei koiran ruumiinlämpö nouse entisestään ja yritä hitaasti laskea sitä. Kiedo koiran ympärille noin 20-asteisella vedellä kasteltuja pyyhkeitä.

Lämpöhalvauksesta normaaliin ruumiinlämpötilaan palautuminen kestää usein vuorokauden. Älä siis yritä nopeuttaa koiran viilentymistä liikaa, sillä koiralle voi tulla alilämpöä, joka on vaarallisempaa kuin lämpöhalvaus.

Paleltuminen

Jos koira palelee esimerkiksi uimisen jälkeen, koira tulee ensin kuivata huolellisesti ja nopeasti. Pyyhkeen tai viltin kietominen palelevan koiran ympäri auttaa vain hetkellisesti, sillä kostea pyyhe tai viltti alkaa pian viilentää koiraa entisestään.

Normaaliin ruumiinlämpötilaan palaaminen kestää vähintään vuorokauden - ole siis kärsivällinen äläkä lämmitä koiraasi liikaa. Voit lämmittää koiraasi hieromalla, ja jos koira on pirteä, sen on hyvä liikkua, jotta keho lämpenee luonnollisesti. 

Haavat

Puremahaavat tulee aina tutkia ja puhdistaa sekä varmistaa, ettei haava ala tulehtua. Tulehtunut haava pitää usein tyhjentää. Jos puremahaava täytyy ommella, se tulee mieluiten tehdä 8 tunnin kuluessa. Muuten eläinlääkärin täytyy avata haavan reunat uudelleen ja ommella haava vasta sen jälkeen.

Koira voi saada haavan sarveiskalvoonsa, esimerkiksi jos kissa raapaisee koiran silmää. Silloin koira ummistaa silmäänsä. Koira tulee viedä välittömästi eläinlääkäriin, jotta silmä voidaan hoitaa.

Kynnen murtuminen

Jos koiran kynnet ovat liian pitkät, kynsi voi murtua. Koira tulee viedä eläinlääkäriin vuorokauden kuluessa, kun kynsi on löystynyt. Eläinlääkäri nukuttaa koiran ja poistaa kynnen kokonaan.

Kun uusi kynsi alkaa kasvaa, voit lakata sen kynsilakalla vahvistaaksesi kynnen pintaa. Uusi kynsi on herkkä, eli koiran kanssa on tehtävä ainoastaan rauhallisia kävelylenkkejä. Vahdi myös, että uusi kynsi ei tulehdu, sillä tulehdus voi äkkiä levitä koiran luustoon.

Vatsalaukunkiertymä

Vatsalaukunkiertymä on vakava ja hengenvaarallinen tila koiralle! Koiran vatsalaukku ei ole samalla tavalla kiinnittynyt kuin ihmisen, vaan se on irrallaan ja saattaa kiertyä itsensä ympäri. Vatsa laajentuu ja koiran on vaikea hengittää, sillä vatsalaukku painaa keuhkoja. Vastalaukunkiertymä vaikuttaa myös koiran sydämeen. Koira on vietävä välittömästi eläinlääkäriin, jotta vatsalaukku voidaan tyhjentää.

Vieraat esineet vatsassa

Jos koira syö jotain sopimatonta, voit yrittää saada koiran oksentamaan sen ulos. Jos esine juuttuu ruokatorveen ja on jumissa vuorokauden ajan, voi ruokatorveen tulla reikiä.

Jos koira on syönyt jotain syövyttävää ainetta, älä yritä saada koiraa oksentamaan, sillä syövyttävä aine saattaa tuottaa myrkyllisiä kaasuja ja aiheuttaa koiralle kemiallisen keuhkotulehduksen.

Myrkytys

Koira voi saada myrkytyksen syötyään tai hengitettyään jotain sopimatonta. Koira voi myös saada myrkkyä elimistöönsä tassujen tai ihon välityksellä. Osa myrkyistä aiheuttaa kroonisia vaurioita ja toiset taas saattavat varastoitua elimistöön ja aiheuttavat oireita vasta pitkän ajan kuluttua. Myrkyllisen aineen vaikutus koiraan on yksilöllistä ja riippuu muun muassa koiran koosta ja myrkyn määrästä.

Jos epäilet koirasi saaneet jotain myrkkyä, yritä aina ensin selvittää mistä aineesta on kyse. Ota tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin.

Koiralle myrkyllisiä aineita:

Rotanmyrkky

Aiheuttaa sisäistä verenvuotoa.

Sinilevä

Aiheuttaa hermo- ja maksavaurioita. Maksavaurioiden oireita on oksentelu, hermovauriot taas aiheuttavat kramppeja. Pese koira koirashampoolla mahdollisimman pian sinileväisessä vedessä uimisen jälkeen. Älä anna koiran nuolla itseään. Vie koira välittömästi eläinlääkäriin, jos koira muuttuu huolestuneeksi, alkaa täristä, huojua, oksentaa tai saa kramppeja.

Suklaa

Sisältää kofeiinia ja teobromiinia, jotka ovat koiralle myrkyllisiä aineita. Koiran koko ja syödyn suklaan määrä vaikuttaa koiran kykyyn selviytyä suklaan syömisestä. 10-kiloinen koira voi syödä 12-40 grammaa tummaa suklaata tai 100 gramma vaaleaa suklaata ilman, että koiralle tulee oireita.

Glykoli

Maistuu hyvältä ja makealta ja on vaarallinen pienissäkin määrissä. Glykoli aiheuttaa kristallien muodostumista koiran munuaisiin. Vie koira välittömästi eläinlääkäriin, jos epäilet glykolimyrkytystä.

Parasetamoli

Monet ihmisille tarkoitetut särkylääkkeet sisältävät parasetamolia, mutta koirille se on  vaarallinen aine. Älä siis anna koirallesi parasetamolia ensiavuksi kipuihin!

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä