Yleisesti ottaen loukkaantunutta koiraa kannattaa lähestyä aina varovasti ja rauhallisesti juttelemalla, älä siis hiivi yllättäen koiran luo. Vaikka koira olisi kuinka kiltti ja rauhallinen muuten, voi koira olla arvaamaton ja esimerkiksi purra kovien kipujen ja paniikin takia. Pane sen vuoksi koiralle aina kuonokoppa tai side kuonon ympärille.

Haava

Avohaavat tulisi ommella ensimmäisen vuorokauden aikana, mieluiten ensimmäisen 6–8 tunnin aikana. Puhdista haava vedellä tai keittosuolaliuoksella mahdollisimman pian. Anturahaavat tulee aina ommella. Ne paranevat sisältäpäin eli toipuminen on suhteellisen nopeaa. Nivelten tai koiran raajojen takaosan lähellä olevat haavat voivat olla jännehaavoja ja aiheuttaa lisäkomplikaatioita.

Haava vatsassa

Vatsan alueen suuri avohaava, esimerkiksi toisen eläimen pureman aiheuttama haava, voi olla niin syvä, että koiran sisäelimet valuvat ulos. Jos sinulla on mukana puhdasta vettä tai keittosuolaliuosta, huuhtele haava ja elimet sillä, jotta ne puhdistuvat ja pysyvät kosteina. Peitä haava sen jälkeen esimerkiksi kostealla t-paidalla tai muovipussilla. Sisäelimet vaurioituvat entisestään kuivuessaan, joten yritä pitää ne mahdollisimman kosteina.

Hengitys

Kuuntele koiran hengitystä ja tutki liikkuuko koiran rintakehä. Jos koira hengittää hyvin heikosti, voit asettaa peilin tai muun sileäpintaisen esineen koiran kuonon eteen ja tarkkailla muodostuuko siihen höyryä.

Hukkuminen

Yritä saada kaikki vesi koiran keuhkoista ulos nostamalla koira takajaloistaan ylös tai asettamalla koiran pää sen kehoa alemmas, jolloin vesi valuu suusta ulos. Kuivaa koira huolellisesti, jotta veri alkaa kiertää ja koira pysyy lämpimänä.

Keuhkopöhö

Jos koira hengittää tavallista nopeammin metsästyksen jälkeen, kyseessä voi olla keuhkopöhö eli keuhkoödeema. Se on sairaus, jossa keuhkoihin kerääntyy nestettä. 

Limakalvot

Tutki koiran suun ja silmien limakalvot. Jos ne ovat sinertävät, koiralla on hengitys- tai verenkierto-ongelmia. Valkoiset tai hyvin vaaleat limakalvot ovat merkki sisäisestä verenvuodosta.

Luunmurtuma

Turvotus ja epätavallinen liikkuvuus ovat tavallisia luunmurtuman merkkejä. Pyri pitämään koira mahdollisimman paikallaan ja sido keppi tai muu esine lastaksi. Jos koiralla on murtuman lisäksi avohaava, se tulee sitoa mahdollisimman pian, jotta haavaan ei pääse bakteereita. 

Kanna koirasi pois loukkaantumispaikalta, jos mahdollista. Koira kannattaa kietoa esimerkiksi viltin tai takin sisään, jotta se pysyy mahdollisimman hyvin paikallaan. Jos epäilet, että koiran selkäranka on murtunut, yritä löytää jokin kova ja kestävä esine paareiksi koiran liikuttamista varten.

Ontuminen

Jos koira alkaa ontua, voi kyseessä olla nyrjähdys tai vakavampi vamma kuten nivelsidevamma, joka vaatii aina eläinlääkärin hoitoa ja usein myös leikkauksen. Koiran ontuminen tulee siis aina ottaa vakavasti.

Silmävauriot

Vie koira välittömästi eläinlääkäriin, jos koiran sarveiskalvolla on haavoja tai naarmuja, silmä vuotaa verta tai näyttää muuten vaurioituneelta. Yritä pitää silmä kosteana matkan aikana ja pidä kompressia silmää vasten, sillä silloin silmä saadaan todennäköisemmin pelastettua.

Syke

Kuuntele koiran sydämenlyöntiä asettamalla kätesi koiran kainalon taakse tai sisäreiteen.

Tikut

Metsästyskoirille tulee usein tikkuja ja niiden aiheuttamia haavoja paitsi tassuihin myös nivusiin ja rintaan. Älä poista tikkua itse, sillä se voi olla syvällä ja aiheuttaa koiralle runsasta verenvuotoa. Anna tikun olla paikallaan ja vie koira eläinlääkärin hoidettavaksi.

Tyrä

Tyrät ovat yleisiä metsästyskoirilla kuten basseteilla, dreevereillä ja mäyräkoirilla. Jos koiralla näyttää olevan selkäkipuja, anna sen levätä. Jos koira alkaa lisäksi huojua tai siinä näkyy lamaantumisen merkkejä, vie koira pikimmiten eläinlääkäriin.

Verenvuoto

Runsas verenvuoto tulee tyrehdyttää mahdollisimman pian. Jos veri on vaaleaa, haava voi olla valtimossa. Käytä t-paitoja, kompresseja tai mitä on käsillä ja paina sidettä haava vasten.

Tassussa olevan haavan verenvuoto tulee tyrehdyttää sitomalla koiran hihna, narunpätkä tai muu vastaava haavan yläpuolelle. Se on kuitenkin vain väliaikainen hoitokeino. Kiristysside tulee poistaa noin 20 minuutin kuluttua, jotta koiralle ei tule verenkierto-ongelmia.