Ylipaino lisää riskiä sairauksille

Monien sairauksien riski nousee huomattavasti, jos koira on ylipainoinen. Diabetes eli sokeritauti on yksi ylipainoisilla koirilla yleinen sairaus, johon ainoa hoitomuoto on loppuelämän kestävä päivittäinen lääkitys ja verensokeritasojen seuraaminen.

Nivelvaivat on toinen yleinen ylipainoisten koirien vaiva. Nivelet rasittuvat tavallista enemmän ylipainon takia ja liikkumisesta tulee vaivalloisempaa, mikä voi johtaa siihen, että koira liikkuu sitäkin vähemmän.

Muita vaivoja, joita ylipaino voi aiheuttaa ovat sydänvaivat,  huono verenkierto, heikentynyt vastustuskyky ja maksasairaudet.

Normaalipaino ja painon tarkkailu

Mistä sitten tietää milloin koira on normaalipainoinen tai ylipainoinen? Normaalipainoisella koiralla kylkiluiden tulisi tuntua tunnustellessa - ei kuitenkaan näkyä selvästi, sillä silloin koira voi olla alipainoinen. Kun koiraa katsoo ylhäältäpäin, tulisi koiralla näkyä vyötärö. Sivusta katsottuna koiran vatsan tulisi kaartua ylöspäin, eikä olla tasapaksu. Eri koiraroduilla on tietysti erilainen ruumiinrakenne eli jos olet epävarma onko koirasi ylipainoinen, voit kysyä kasvattajalta tai eläinlääkäriltä apua.

Lihominen tapahtuu usein pikkuhiljaa ja huomaamatta. Varsinkin koirilla, joilla on pitkä ja paksu turkki, pari lisäkiloa eivät näy välttämättä heti. Siksi koiran painoa kannattaa tarkkailla tasaisin väliajoin, jotta huomaat mahdollisen painonnousun ajoissa. Kannattaa siis ottaa tavaksi punnita koira esimerkiksi kuukausittain tai neljä kertaa vuodessa.

Vinkkejä painonhallintaan

Enemmän liikuntaa ja vähemmän ruokaa on perussääntö koiran painonpudotuksessa. Jos se ei auta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii koiran ja varmistaa, ettei koiralla ole mitään sairauksia, jotka aiheuttavat ylipainoisuuden. Eläinlääkäri osaa myös suositella koiralle erikoisruokaa, joka auttaa painonpudotuksessa.  Painoa pudotettaessa tulee kuitenkin olla kärsivällinen, sillä se vaatii aikaa ja koiraa ei saa pitää nälässä.

Vähemmän herkkuja

Yksi helppo tapa pienentää päivittäistä kalorimäärää on vähentää turhia makupaloja. Esimerkiksi koiranamien sijaan voit palkita koiraa lelun avulla tai antamalla herkun sijaan palan kuivamuonaa. Voit myös kysyä eläinkaupasta vähäkalorisia koiranameja tai antaa pienemmän herkkupalan, esimerkiksi puolikkaan normaalista. Moni koira on perso herkuille, mutta pieni leikkihetki on aivan yhtä mieluinen palkinto kuin herkkupala.

Osa puruluista sisältää paljon rasvaa, eli niitä ei kannata antaa liikaa. Voit ostaa esimerkiksi aktivointilelun, johon luun saa piiloon, jotta koira saa työskennellä luun kanssa pitempään.

Annoskoko

Mittaa koiran ruoka-annokset tarkkaan ja seuraa koiranruokapaketin annosteluohjetta. Steriloidun tai kastroidun koiran sekä vanhan koiran aineenvaihdunta on hieman hitaampi ja siitä syystä päivittäistä ruokamäärää tulisi pienentää noin 30%:lla.

Jos annoskoon pienentäminen ei onnistu ilman, että koiralle jää nälkä ja se kerjää lisää ruokaa, kannattaa kokeilla vaihtaa light- tai vähäkalorisempaan ruokaan. Voit myös kokeilla antaa koiralle hieman keitettyä riisiä ja keitettyjä tai höyrytettyjä kasviksia koiran ruoan sekaan. Riisi ja kasvikset eivät sisällä rasvaa eli ne eivät lihota koiraa, mutta niiden avulla koira voi syödä hieman suuremman ruoka-annoksen ja tuntee itsensä kylläiseksi.

Lisää liikuntaa

Tehokkain tapa pitää koira normaalipainoisena tai pudottaa painoa hieman on tietysti liikunta. Koira lihoo samasta syystä kuin ihminenkin: jos se syö enemmän kuin kuluttaa.

Huonoillakin säillä kannattaa pyrkiä tekemään ainakin muutama pitkä ja reipas lenkki viikoittain. Hyvä tapa päästä liikkeelle on sopia koirakävelytreffit ystävän kanssa, sillä hyvässä seurassa tulee usein käveltyä pitkäkin lenkki ihan huomaamatta. Se on myös hyvää sosiaalistamista koirille.

Kävelyn lisäksi koiran voi viedä koirapuistoon leikkimään ja juoksemaan muiden koirien kanssa tai pallon, kepin tai frisbeen perässä. Kannattaa myös kokeilla metsässä, vaihtelevassa maastossa tai ylämäessä lenkkeilyä, sillä ne vaativat enemmän energiaa kuin tasaisella maalla kulkeminen.

Voitte myös kokeilla jotain uutta harrastusta, jossa koira pääsee liikkumaan, kuten agilityä, doboa tai dogbicia.

Tarkista onko koirasi ylipainoinen

 

Kuvittaja: Maria Wigelius

Alipainoinen koira: Kylkiluut näkyvät selkeästi, vyötärö on kapea ja koiralla ei ole lähes lainkaan rasvaa.

Normaali paino: Koiran kylkiluut tuntuvat hieman niitä tunnustellessa, selkeä vyötärö, sopivasti rasvaa kylkiluiden päällä ja hännänjuuressa.

Ylipaino: Kylkiluita on vaikea löytää paksun rasvakerroksen alta, alavatsa roikkuu, selkeitä rasvamuodostumia alaselässä ja hännänjuuressa.

Vakava ylipaino: Kylkiluita ei pysty tunnustelemaan lainkaan, vatsa on pyöreä ja roikkuu, kaula on levemäpi kuin pää, paljon rasvaa selässä, rinnassa, kaulassa ja hännänjuuressa.