Koiran virtsatietulehdukset

Koirat voivat ihmisten tapaan saada tulehduksia virtsateihin tai virtsarakkoon. Tartunnan saanut koira virtsaa tavallista useammin ja virtsaaminen voi olla koiralle kivuliasta. 

Koirilla virtsatietulehduksen aiheuttajabakteerit ovat useimmiten suolistobakteereita. Koska virtsarakko on aina steriili, aiheuttavat bakteerit helposti tulehduksen.

Virtsarakon tulehdukset ovat yleisimpiä nartuilla, sillä niiden virtsaputki on lyhyempi kuin uroksilla. Lisäksi peräaukon ja emättimen välinen etäisyys on nartuilla lyhyempi, joten bakteerien on helpompi päästä virtsateihin.

Vaaraton, mutta epämiellyttävä vaiva

Virtsatietulehdus ei ole koiralle vaarallinen, mutta hoitamattomana se voi levitä munuaisiin. Varaa aika eläinlääkärille viimeistään päivä oireiden ilmenemisen jälkeen.

Usein eläinlääkäriasemalta neuvotaan sinua ottamaan koiralta virtsanäyte jo kotona. Virtsanäyte tutkitaan laboratoriossa ja siitä tehdään bakteeriviljely, jotta voidaan määrätä juuri kyseiseen bakteeriin tehoava antibioottikuuri. 

Voi johtaa virtsakiviin

Virtsatietulehdus paranee usein ongelmitta, mutta joissain tapauksissa se voi johtaa virtsakivien muodostumiseen. Virtsakivillä on erilaisia koostumuksia ja ne saadaan usein liotettua eläinlääkäriltä ostettavalla erikoisruokavaliolla.

Virtsakivet saattavat pahimmassa tapauksessa tukkia virtsaputken, mikä on koiralle hengenvaarallista. Virtsaputken tukos johtaa hoitamattomana kuolemaan johtavaan myrkytystilaan. Jos koirasi ei pysty virtsaamaan lainkaan, tulee koira välittömästi viedä eläinlääkäriin!

Ulkoiluta usein ja anna paljon vettä

Vähentääksesi virtsatietulehduksen riskiä kannattaa koira viedä ulos mahdollisimman aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Mitä pitempään virtsa on virtsarakossa, sitä suurempi on bakteerien lisääntymisen riski. Huolehdi siksi, että tarjolla on aina raikasta vettä, jotta koira juo paljon ja siten virtsaa paljon.

Agrian vakuutus kattaa virtsatietulehduksesta johtuvat eläinlääkärikulut, mikäli yleiset vakuutusehdot täyttyvät - esimerkiksi, virtsatievaivoja ei ole ollut ennen vakuutuksen ostamista.

Tykkää? 2 lukijasta 3 tykkäsi tästä, arvosana , 3,3 tähteä