Koiran virtsatietulehdukset

Koirat voivat ihmisten tapaan saada virtsatietulehduksia tai virtsarakon tulehduksia. Tartunnan saanut koira virtsaa tavallista useammin ja virtsaaminen voi olla koiralle kivuliasta. 

Koirilla virtsatietulehdus aiheutuu usein suolistosta virtsarakkoon joutuvista bakteereista. Koska virtsarakko on aina steriili, aiheuttavat bakteerit helposti tulehduksen.

Virtsarakon tulehdukset ovat yleisimpiä nartuilla, sillä niiden virtsatiet ovat lyhyemmät. Lisäksi peräaukon ja emättimen välinen etäisyys on pienempi, joten bakteerien on helpompi siirtyä paikasta toiseen.

Vaaraton, mutta epämiellyttävä vaiva

Virtsatietulehdus ei ole koiralle vaarallinen, mutta hoitamattomana se voi levitä munuaisiin. Varaa aika eläinlääkärille viimeistään päivä oireiden ilmenemisen jälkeen.

Eläinlääkärillä koiralta otetaan virtsanäyte, jota tutkitaan mikroskoopilla. Näyte lähetetään usein myös viljelyyn, jotta saadaan selville, mikä bakteeri on aiheuttanut tulehduksen ja jotta koira saa oikeanlaisen antibioottikuurin.

Voi johtaa virtsakiviin

Virtsatientulehdus paranee usein ongelmitta, mutta joissain tapauksissa se voi johtaa virtsakivien muodostumiseen. Virtsakivillä on erilaisia koostumuksia ja ne saadaan usein hoidettua eläinlääkäriltä ostettavalla erikoisruokavaliolla.

Virtsakivet saattavat pahimmissa tapauksissa tukkia virtsatien, mikä on koiralle hengenvaarallista. Virtsatien tukos johtaa nimittäin kuolemaan johtavaan myrkytystilaan. Jos koirasi ei pysty virtsaamaan lainkaan, tulee koira välittömästi viedä eläinlääkäriin!

Ulkoiluta usein ja anna paljon vettä

Vähentääksesi virtsatietulehduksen riskiä kannattaa koira viedä ulos mahdollisimman aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Mitä pitempään virtsa on virtsarakossa, sitä suurempi on bakteerien lisääntymisen riski. Huolehdi siksi, että tarjolla on aina raikasta vettä, jotta koira juo paljon ja siten virtsaa paljon.

Agrian vakuutus kattaa virtsatietulehduksesta johtuvat eläinlääkärikulut, mikäli yleiset vakuutusehdot täyttyvät - esimerkiksi, että virtsatievaivoja ei ole ollut ennen vakuutuksen hankkimista.

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä