Koiran siitepölyallergia ei ole epätavallinen vaiva, mutta harva omistaja tietää koiransa allergiasta - tai edes, että koirallakin voi olla siitepölyallergia.

Koiran siitepölyallergian oireita ovat muun muassa kutisevat ja vuotavat silmät ja nenä sekä tassujen nuoleminen ja pureminen.

Siitepölyallergia ja muut allergiat kehittyvät pikkuhiljaa ja puhkeavat useimmiten koiran ollessa 1–3 vuoden ikäinen.

Vaikea ennaltaehkäistä

Koska siitepölyä on kaikkialla, siitepölyallergiaa ja sen oireita on vaikea ennaltaehkäistä.

Ensin kannattaa kokeilla antaa koiralle allergialääkitystä - eritysesti, jos kyseessä on pieni koira ja allergian oireet ovat suhteellisen lieviä. Toinen hoitomenetelmä on koiran peseminen kosteuttavalla tai kutiamista lieventävällä koirashampoolla, joka vähentää siitepölyn leviämistä koiran ihon kautta.

Vaikeammissa tapauksissa eläinlääkäri voi antaa koiralle kortisonia siitepölykauden ajaksi.

Ainoa keino ennaltaehkäistä siitepölyallergia kokonaan on olla käyttämättä siitepölyallergisia koiria jalostuksessa.

Tutkimus vie aikaa

Jos epäilet, että koirasi on allerginen, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Koiran mahdollisen allergian selvittämiseksi eläinlääkärin tulee tehdä perusteellinen tutkimus.

Kun tutkimuksessa varmistuu, että oireet eivät johdu loisista, tulehduksesta tai ruoka-aineesta, eläinlääkäri tekee koiralle ihopistokokeen eli prick-testin tai ottaa koiralta verinäytteen. Prick-testin avulla saadaan selville, mille aineelle tai aineille koira on allerginen, ja koiralle voidaan määrätä asianmukainen hoito.