Lämmittely on tärkeää

Moni koiranomistaja, joka harrastaa koiransa kanssa esimerkiksi agilitya tai TOKOa tai metsästää koiransa kanssa, on hyvinkin perehtynyt kyseiseen harrastukseen. Harva tietää yhtä paljon koiran elimistöstä.

Metsästäjä ei ottaisi koiraansa mukaan metsälle ennen kuin koira on oppinut tehtävänsä. Hän ei kuitenkaan ole välttämättä ole yhtä tarkka koiran muusta liikunnasta.

Koiran tulisi olla hyvässä kunnossa ennen harrastuksen aloittamista. Lisäksi koiran tulisi aina antaa lämmitellä ennen harjoittelua.

Koiralle, joka ei ole lämmitellyt kunnolla, saattaa tulla esimerkiksi lihasrevähdys, josta toipuminen kestää 4–6 viikkoa. Koiran kivut saattavat lakata jo muutaman viikon kuluttua, mutta koiran tulee antaa toipua rauhassa, koska lihasvaiva voi muuttua krooniseksi. Koiran tulee saada levätä kunnolla. Toipumisen aikana koiran kanssa ei tule harrastaa liikuntaa vaan tehdä ainoastaan kävelylenkkejä.

Välilevyrappeuma ja välilevytyrä

Lihasvaurioiden lisäksi koiran välilevy voi vaurioitua. Välilevyn tehtävä on nikamien välisen liikkuvuuden pehmentäminen. Välilevyn rappeutuminen tarkoittaa välilevyn geelimäisen sisuksen muuttumista kovaksi ja kalkkeutuneeksi. Toisinaan rappeutunut välilevy muodostaa tyrän selkäytimeen.

Välilevyn rappeuma on koiralle hyvin kivulias, sillä se vaikuttaa selkäytimeen ja selkärangan hermostoon. Pahimmillaan välilevytyrä voi johtaa koiran raajojen halvaantumiseen.

Lumbosakraalistenoosi

Selkäydinkanavan ahtautuminen viimeisen lannenikaman ja ristiluun välillä eli lumbosakraalistenoosi on yleisiä selkävaivoja koiralla.

Vaativa työskentely ja rasittavat liikkeet kuten ryömiminen lisäävät lumbosakraalistenoosin riskiä. Myös anatomiset viat vaikuttavat sairauden todennäköisyyteen. Lumbosakraalistenoosi on yleinen saksanpaimenkoirilla niiden ruumiinrakenteen sekä käyttötarkoituksen takia.

Lumbosakraalistenoosin ensimmäinen oire on usein, että koira ei halua hypätä esimerkiksi autoon tai että takajalkojen venyttely tekee kipeää.

Jos koira leikataan mahdollisimman pian, paranemisennuste on usein hyvä.

Spondyloosi

Spondyloosi eli nikamien yhteen kasvaminen tarkoittaa, että nikamien väliin muodostuu luisia ”siltoja”. Sairaus on yleisin vanhoilla koirilla ja sitä esiintyy myös boksereilla perinnöllisenä sairautena. 

Spondyloosi on yleensä kivulias ainoastaan ”siltojen” kasvaessa. Muuten se ei aiheuta koiralle kipua, paitsi jos ahtautuminen vaikuttaa hermostoon. Spondyloosista seuraa usein jäykkyyttä ja liikkumisvaikeuksia, jotka voivat aiheuttaa kipuja muualla kehossa.

Spondyloosin oireita ovat muun muassa selkäkivut, joita on vaikea paikantaa sekä liikkuvuushäiriöt.

Kuntouttaminen vaatii aikaa ja voimia

Tänä päivänä monet koiran selvävaivoista ovat hoidettavissa leikkauksella ja kuntoutuksella. Koiranomistajan tulee kuitenkin pitää mielessä, että leikkauksen jälkeinen kuntoutus kestää kauan.

Esimerkiksi välilevytyrän leikkauksen jälkeen koiran tulee levätä muutaman viikon ajan. Aluksi koira ei pysty tekemään mitään itse vaan omistajan tulee auttaa koiraa esimerkiksi pissaamaan.

Lepoviikkojen jälkeen koira aloittaa kuntoutuksen, esimerkiksi uinnin, jotta lihaksen alkavat kehittyä. Koiran toipuminen voi kestää kaiken kaikkiaan jopa puoli vuotta. Lumbosakraalistenoosista toipuminen kestää usein yhtä kauan. Spondyloosista toipuminen vaatii myös pitkäaikaista fysioterapiaa.