Atopia on yleisin allergia koirilla. Allergisten iho-oireiden taustasyyksi paljastuu ruoka-aineallergia alle kolmasosalla koirista.

Allergian oireet

Yleinen koiran allergian oire on toistuvat korvavaivat, kuten korvatulehdukset. Usein koira myös kutisee, ja tämän takia koira raapii itseään paljon, nuolee tassujaan ja itseään ylenpalttisesti ja lähes pakonomaisesti. Koira saattaa myös purra kutisevaa ihoaan, mistä seuraa ihon vaurioitumista ja ihotulehduksia. Joillain ruoka-aineallergikoilla voi esiintyä myös ruoansulatuskanavan oireita, mm. närästelyä, oksentelua, mahan kurinaa ja ripulia. 

Jos koiralla ilmenee allergian oireita, kannattaa varata aika eläinlääkärille. Eläinlääkäri tutkii koiran ja selvittää ettei oireiden taustalla ole joku muu vaiva, joka aiheuttaa samanlaisia oireita kuin allergia, esimerkiksi ulkoloiset kuten syyhypunkki, kirput, täit tai punkit.

Diagnoosi eliminaatiodieetin avulla

Ainoa keino selvittää, onko koira allerginen jollekin ruoka-aineallergialle, on ns. eliminaatiodieetti. Koiran ruuaksi valitaan eliminaatiodieetin ajaksi proteiinin ja hiilihydraattien lähteeksi aineet, joita koira ei ole syönyt aikaisemmin. Koiralle voidaan myös valita erikoisruoka, joka sisältää niin pieneksi pilkottuja (hydrolysoituja) ainesosia, ettei koiran immuunijärjestelmä reagoi niihin. Dieetin aikana on ensiarvoisen tärkeää, ettei koira saa mitään muuta hiilihydraattia tai proteiinia esim. namipaloissa.

Haastevaihe

Mikäli koiran oireet helpottavat eliminaatiodieetin aikana, voidaan kahdeksan viikon jälkeen aloittaa dieetin toinen vaihe: haastevaihe. Haastevaiheessa koiran ruokaan lisätään yksitellen noin viikon välein uusi raaka-aine (proteiini tai hiilihydraatti) ja tarkkaillaan palaavatko allergiaoireet.

Eliminaatiodieetin avulla pystytään selvittämään, mille aineelle tai aineille koira on allerginen ja valitsemaan sen perusteella koiralle sopiva ruokavalio.

Yleisimmin allergisoivia ruoka-aineita:

  • Naudanliha
  • Kana
  • Vehnä
  • Lammas
  • Maitotuotteet
  • Kananmuna
  • Kala
  • Maissi
  • Soija 

Allergian hoito

Yleisin ruoka-aineallergian hoitomenetelmä on yksinkertaisesti antaa koiralle ainoastaan sellaista ruokaa, joka ei sisällä koiraa allergisoivia aineita. Nykyään koirille on tarjolla laaja valikoima erilaisia erikoisruokia, jotka soveltuvat allergikoille. Sopivimman ruoan valintaan kannattaa pyytää neuvoa eläinlääkäriasemalta.

Ruoka-aineintoleranssi

Koiralla voi allergian sijaan olla intoleranssi jotain ruoka-ainetta kohtaan. Silloin kyseessä on ruoansulatuskanavan reaktio sopimattomaan ruokaan ja tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli.

Kuten allergiaa, myös intoleranssia hoidetaan välttämällä oireita aiheuttavia ruoka-aineita.