Koiran ruoka-aineallergia

Kuva: Stephanie Deissner

Koiran ruoka-aineallergian diagnosointi ei valitettavasti onnistu ihotesteillä kuten ihmisten allergioita tutkittaessa. Koiran allergian aiheuttaja selvitetään erikoisruokavalion avulla. 

Koiran suolisto pilkkoo ruoan yksittäisiksi ainesosiksi, jotka sekoittuvat suoliston limakalvon välityksellä muihin aineisiin. Koiran ruoka-aineallergiaa ei siis voida testata ihotesteillä kuten ihmisellä. Eliminaatiodieetti on ainoa tapa selvittää, mille koira on allerginen.

Eliminaatiodieetin aikana koiran ruokavalio koostuu kasviperäisistä, ei-allergisoivista ruoka-aineista sekä lihasta, jota koira ei ole ennen syönyt tai on syönyt vain hyvin harvoin, esimerkiksi hirvestä. Eliminaatiodieettiä tulee noudattaa kahdeksan viikon ajan ja sinä aikana koiralle ei saa veden lisäksi antaa mitään muuta!

Haastevaihe

Ensimmäisen kahdeksan viikon jälkeen alkaa dieetin toinen vaihe: haastevaihe. Ruokavalio pysyy samana kuin edellisessäkin vaiheessa, mutta nyt siihen lisätään yksi ruoka-aine, jotta nähdään reagoiko koira siihen. Kyseessä voi olla muu liha, vitamiinilähde, kala tai kananmuna. Myös täysravintoa voidaan testata, jotta nähdään miten koiran vatsa reagoi siihen.

Kokeile yhtä ainetta kerrallaan ja anna sitä vain kerran. Tutki sitten viiden vuorokauden ajan miten koirasi reagoi. Älä anna uutta ruoka-ainetta yhtään aikaisemmin, sillä jotkut ruoat aiheuttavat reaktion vasta parin päivän kuluttua. Lisäksi tulee odottaa pari päivää, jotta reaktio häviää. Tällä tavoin pystytään selvittämään, mille aineille koira on allerginen ja valitsemaan koiralle sopiva ruokavalio.

Kontaktiallergia

Allergeeni eli aine, jolle koira on allerginen, muodostaa vasta-ainetta, kun allergeeni on kosketuksessa koiran ihoon. Seuraavalla kerralla aine aiheuttaa koiralle allergisen reaktion, esimerkiksi ihon punoitusta ja kutinaa.

Allergeenin selvittäminen tehdään yksinkertaisesti kokeilemalla eri aineita kunnes allergisoiva aine tai aineet löydetään. Tutki, missä ruumiinosassa koiran allerginen reaktio näkyy selvimmin. Silloin allergeeni on helpompi selvittää ja poistaa. Jos koiran kaula punoittaa ja kutiaa, koira voi olla allerginen kaulapannalle. Jos allerginen reaktio näkyy koiran vatsassa, koira voi olla allerginen makuualustansa materiaalille. Jos taas reaktio on keskittynyt koiran kuonoon, voi koira olla allerginen kippojensa tai jonkun lelun materiaalille. 

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä