Nenäpunkit (Pneumonyssoides caninum) ovat koiran kuonossa eläviä loisia. Nykyään niitä esiintyy yleisesti ottaen ympäri maailmaa, mutta jostain syystä ne aiheuttavat erityisesti harmia Pohjoismaissa. 

Nenäpunkin tunnistaminen

Nenäpunkit ovat ovaaleja ja vaaleankeltaisia, kooltaan 1-1,5 mm pitkiä ja 0,5-0,9 mm leveitä. Ne elävät usein syvällä koiran nenäonteloissa ja siksi niitä on usein vaikea nähdä paljain silmin.

Nenäpunkkien leviämisestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta niiden epäillään leviävän koirasta toiseen nenien koskiessa toisiaan. Tartunnan tarkkaa alkuperää ei tiedetä, sillä nenäpunkit voivat elää muutamia päiviä myös kuonon ulkopuolella ja kosteissa olosuhteissa jopa viikkoja.

Hoida nenäpunkit varmuuden vuoksi

Nenäpunkkeja ei aina ole helppo löytää, eikä siihen ole takuuvarmaa tapaa, vaan koiranomistajan tulee tyytyä todennäköisyysdiagnoosiin. Monille koirille tehdäänkin nenäpunkkihoito "varmuuden vuoksi".

Ainoa varma tapa on sierainten ja nenäonteloiden endoskopia, mutta se ei ole endoskooppien harvinaisuuden takia yleinen hoitomuoto. Toinen lähes varma tapa on nenäonteloiden huuhtelu. Mutta se vaatii koiran nukuttamisen tai rauhoittamisen ja on siksi sitä käytetään vain tietyissä tapauksissa. Vaikka huuhtelunäytteessä ei näkyisi nenäpunkkeja, voi koiralla silti olla niitä.

Aivastelu ja tuhahtelu ovat tavallisia oireita

Nenäpunkit aiheuttavat koiralle erilaisia oireita, mutta yleensä ne liittyvät ylähengitysteihin. Esimerkiksi aivastelu, tuhahtelu, pään ravistelu ja heikentynyt hajuaisti ovat yleisiä oireita. Oireet ovat usein lieviä ja koiran yleiskunto ei yleensä muutu.

Lääkintä

Koira, jolla on nenäpunkkeja tai voimakkaita oireita, hoidetaan useimmiten tablettien avulla. Jos kotona on useampia koiria, kannattaa niille myös antaa lääkitys, jotta nenäpunkeista päästään varmasti eroon.