Koiran korva koostuu ulkokorvasta, keskikorvasta ja sisäkorvasta. Ulkokorva muodostuu korvalehdestä ja korvakäytävästä. Korvatulehdusten yleisyys koirilla johtuu koiran korvien rakenteesta. Ihmisten korvakäytävä on suhteellisen suora, kun taas koiran korvakäytävä on taipunut, minkä takia se on herkempi tulehduksille. Jos koiralla on paljon karvaa korvissa tai luppakorvat, on tulehdusten riski entistä suurempi.

Ulkokorvantulehdus

Aiheuttajat

Korvatulehdukset voivat saada alkunsa monista syistä, yleisiä aiheuttajia ovat: sairaus, loiset (esim. korvapunkki) ja allergia. Myös haavat tai muut vammat korvassa voivat johtaa korvan tulehtumiseen.

Tulehdusten riski on myös rotukohtaista. Koirat, joilla on paljon karvaa korvissa, luppakorvat tai ahtaat korvakäytävät, ovat riskialttiimpia korvatulehduksille. Jos koira ui paljon ja saa sitä kautta vettä korviinsa, on tulehduksen riski suurempi. Samoin, jos koiralla on erityisen paljon vaikkua tai muuta likaa korvissa.

Oireet

Koira alkaa usein ravistaa päätään tai raapia tulehtunutta korvaa. Korva voi myös olla kipeä ja koira saattaa aristaa sitä ja pitää päänsä vinossa, tulehtunut korva lattiaa kohden. Korvalehti voi turvota ja punoittaa ja korva alkaa usein haista pahalle.

Hoitamaton korvatulehdus voi muuttua krooniseksi tai levitä keskikorvaan.

Hoito

Korvatulehdus hoidetaan useimmiten puhdistavilla ja hoitavilla korvatipoilla, jotka hidastavat bakteerien leviämistä ja poistavat vaikkua ja likaa. Jos korva on erityisen kipeä, eläinlääkäri voi määrätä koiralle myös kipulääkkeitä.

Jos korvatulehdus uusiutuu jatkuvasti, tulee koira viedä eläinlääkäriin ja selvittää uusiutumisen syy.

Keskikorvan tulehdus

Tulehdus voi levitä ulkokorvasta keskikorvaan ja edelleen sisäkorvaan. Keskikorvan tulehdus johtuu useimmiten vaurioituneesta tärykalvosta, jonka kautta tulehdus pääsee leviämään.

Keskikorvantulehduksen oireita ovat eritteet korvakäytävässä ja pureskeleminen, haukkuminen ja suun avaaminen voi tehdä kipeää.

Sisäkorvatulehduksen oireita ovat kuurous ja tasapaino-ongelmat.

Verikorva

Verikorva aiheutuu korvalehden sisäisestä verenvuodosta ihon ja ruston välissä.  Verikorva on yleinen korvatulehduksen yhteydessä. Verikorva kehittyy usein nopeasti päivän tai parin aikana. Verikorvaa ei voi ennaltaehkäistä, eikä se ole koiralle vaarallinen. Koiraa ei siis tarvitse viedä päivystävälle eläinklinikalle saman tien, mutta eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä.

Oireet

Verikorvan oireena on, että korvalehti täyttyy osittain tai kokonaan verellä. Usein koko korvalehdestä tulee muutaman sentin paksuinen. Tunnustelemalla korvalehteä huomaa, että se sisältää nestettä. Pystykorvaisen koiran korva alkaa usein lerpattaa kertyneen veren takia.

Hoito

Jos korvalle ei tee mitään, veri imeytyy pois korvasta itsestään. Tilalle saattaa tulla ns. kukkakaalikorva, mikä tarkoittaa, että korva arpeutuu ryppyyn.

Verikorva voidaan myös tyhjentää eläinlääkärillä. Silloin korva tyhjennetään verestä ja se ommellaan niin, että korvan iho painautuu rustoa vasten rypistymisen ehkäisemiseksi.

Jos verikorvan on aiheuttanut korvatulehdus, sekin tulee hoitaa.

Korvavaivojen ennaltaehkäisy

Vältyt monilta koirien korvavaivoilta parhaiten tutkimalla koiran korvat tasaisin väliajoin, varsinkin, jos koirallasi on isot luppakorvat, jotka peittävät korvakäytävän. Bakteerit ja sienet viihtyvät lämpimissä, kosteissa korvissa ja aiheuttavat herkästi tulehduksia. Jos korva haisee pahalle tai siellä on tummaa eritettä, se voi olla tulehtunut.

Tutki ja haista korvaa

Aloita korvien tutkiminen katsomalla ja haistamalla korvaa. Jos koiralla on korvatulehdus, haisevat korvat usein pahalle, myös tulehduksen ollessa vasta aluillaan. Korvaan kertyy myös tavallista enemmän vaikkua tai muuta eritettä. Jos koiralla on hiivatulehdus korvassa, muuttuu vaikku usein rusehtavaksi. Jos taas korvatulehdus on bakteerien aiheuttama, on vaikku keltaista.

Korvan puhdistus

Ennaltaehkäistäksesi bakteerien ja sienten muodostumista, puhdista korvat tarpeen mukaan. Voit ostaa koirien korville tarkoitettua puhdistusliuosta apteekista tai eläinlääkäriltä. Kuivaa korva puhdistuksen jälkeen, sillä kostea korva on herkkä tulehduksille.

Koiran korvakäytävä on hyvin herkkä, eli puhdista vain näkyvä osa ja korvalehti. Älä käytä puhdistukseen pumpulipuikkoja, sillä koiran korvakäytävä ei ole suora, eli pumpulipuikko voi vaurioittaa korvaa tai työntää vaikkua ja likaa vain syvemmälle korvan sisään.

Koirilla, joilla on erittäin paksu turkki, saattaa kasvaa karvoja myös korvissa ja ne voi olla hyvä leikata, jotta korvan saa puhdistettua kunnolla.