Koiran kohtutulehdus

Kuva: Karianne Widsell Kuva: Sophia Maule

Leikkaamattomien narttujen yksi yleisimmistä sairauksista on kohtutulehdus eli märkäkohtu.

Vakava ja yleinen sairaus

Koiran kohtutulehdus tai märkäkohtu on yksi yleisimmistä narttujen sairauksista rodusta riippumatta ja yleisin vatsaleikkauksen syy. Hoitamattomana märkäkohtu johtaa usein koiran menehtymiseen. Kohtutulehdukset ovat yleisimpiä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla leikkaamattomilla nartuilla.

Kohtutulehduksen oireet

Kohtutulehdus voi kehittyä asteittain tai edetä nopeasti ja johtaa äkilliseen kuolemaan bakteerien lisääntyessä verisuonistossa ja aiheuttaessa voimakkaan reaktion tai shokkitilan. 

Yleinen tulehduksen merkki on emättimestä valuva tulehtunut, punaruskea erite. Eritteen näkee tosin vain, jos koiran kohdunkaula on avoin. Joissakin tapauksissa kohdunkaula on sulkeutunut, ja silloin eritettä voi olla vaikea havaita, ellei sitä ole vuotanut myös koiran turkkiin.

Muita tavallisia oireita ovat kuumeilu tai alilämpö, poissaolevuus, vatsakivut, kohonnut syke ja tiheämpi hengitys sekä selvästi lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve. Toisinaan oireita voi olla vaikea havaita ja näkyvin oire on nilkuttaminen tai jäykkyys.

Ensimmäisen tutkimuksen jälkeen koiran vatsa tutkitaan ultraäänellä tai röntgenillä, jotta diagnoosi pystytään vahvistamaan. Samalla otetaan usein myös verinäyte, jonka avulla varmistetaan, että koiran muut elimet ovat kunnossa, eikä tulehdus ole vaikuttanut niihin.

Hoito

Lievimmissä tapauksissa tulehdusta voidaan hetkellisesti hoitaa antibioottikuurin avulla, mutta tulehdus uusiutuu helposti. Siksi ainoa täysin tehokas hoitomenetelmä on sterilointi eli kohdun ja munasarjojen poistaminen.

Steriloinnin jälkeen tulehdus ei voi uusiutua ja siksi se on suositeltavin ja varmin hoitomenetelmä. Se on hyvä hoitokeino myös, jos nartulla on taipumus valeraskauksiin tai kivuliasiin juoksuihin. 

Tykkää? 1 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä