Keuhkoputkentulehdus voi johtua monesta syystä. Se on yleisempi vanhoilla koirilla ja pienikokoisilla koiraroduilla. Tulehdus aiheuttaa lisääntynyttä limantuotantoa, mitä ei koirilla ole yhtä helppo havaita kuin ihmisillä, sillä koirat joutuvat nielemään liman sylkemisen sijaan.

Keuhkoputkentulehduksen diagnosoinnin kriteerit:

  • Krooninen yskä
  • Lisääntynyt limantuotanto.
  • Muiden yllä olevia oireita aiheuttavien sairauksien poissulkeminen.

Vaikka limantuotannon lisääntymistä on vaikea havaita, se johtaa ajan kuluessa hengitysteiden ahtautumiseen, vaurioitumiseen ja krooniseen tulehdukseen. Yskiminen on yleisin syy sairauden huomaamiseen.

Diagnoosi

Keuhkoputkentulehdus diagnosoidaan pitkälti poissulkemalla muita samoja oireita aiheuttavia sairauksia. Koiran keuhkoista otetaan yleensä röntgenkuva, jotta eläinlääkäri voi tutkia keuhkoja ja varmistaa, ettei kyseessä ole esimerkiksi kasvain tai keuhkotulehdus.

Toisinaan myös koiran sydän tutkitaan ultraäänellä, sillä sydämen vajaatoiminta yleinen vaiva koirilla, jotka ovat alttiita keuhkoputkentulehdukselle. Paras tapa tutkia koiran keuhkot on tehdä keuhkoputken tähystys, jossa keuhkoputkea tutkitaan pienellä kameralla. Tutkimus voidaan myös tehdä huuhtelun avulla, jolloin selvitetään ovatko hengitystiet tulehtuneet.

Hoito

Keuhkoputkentulehduksen hoito on haastavaa, sillä sen aiheuttajaa ei aina tiedetä. Paras tulos saadaan usein tulehduskipulääkityksellä. Joskus hoitoon käytetään kortisonia, mutta sen aiheuttamat sivuvaikutukset voivat olla pahemmat kuin tulehduksen oireet. Itse tulehdus on vaaraton ja siksi kortisonilääkitys kannattaa lopettaa, jos se ei tuota toivottuja tuloksia nopeasti ja aiheuttaa vain ikäviä sivuvaikutuksia.

Yksi tehokas keino ennaltaehkäistä ja hoitaa keuhkoputkentulehdusta on pitää koira normaalipainoisena. Ylipainoisten koirien on usein vaikeampi hengittää ja niiden verenkierto ja veren hapettuminen on hitaampaa kuin normaalipainoisten koirien.