Oireet

Yleisin koiran allergian oire on toistuvat korvavaivat, kuten korvatulehdukset.

Korvien lisäksi iho-ongelmia ilmenee usein koiran anturoiden välissä, kuonon ja silmien ympärillä, nivusissa, kainaloissa ja takapuolessa.

Muita yleisiä allergian aiheuttamia oireita ovat, että koira raapii itseään paljon, nuolee tassujaan ja itseään ylenpalttisesti ja lähes pakonomaisesti. Koira saattaa myös purra kutisevaa ihoaan, erityisesti tassujaan.

Koiralle voi tulla yksittäisiä ihovaivoja ilman, että niiden taustalla on allergia. Mutta mikäli tulehdukset toistuvat jatkuvasti ja koira raapii itseään myös tulehduksen jälkeen, voi kyseessä olla allergia. Silloin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja aloittaa mahdollisen allergian selvittely.

Diagnoosi & hoito

Allergian diagnosointi ja hoito vaatii aikaa. Ensin tulee varmistaa, että ihovaivojen taustalla ei ole joku muu vaiva, joka aiheuttaa samanlaisia oireita kuin allergia. Niitä ovat muun muassa erilaiset ulkoloiset kuten syyhypunkit, kirput, täit ja punkit.

Mikäli koiralla ei todeta ulkoloisia, tulee vielä varmistaa, ettei kyseessä ole bakteereista tai hiivasienistä johtuva ihotulehdus.

Kun muut mahdolliset ihovaivojen syyt on suljettu pois, jää selvitettäväksi mille aineelle tai aineille koira on allerginen. Yleensä allergian kartoitus aloitetaan koiran ruoasta, sillä ruoka-aineallergiat ovat melko yleisiä.

Ruoka-aineallergian tutkimus tehdään niin sanotun eliminaatiodieetin avulla eli koira syö kahden kuukauden ajan ruokaa, joka sisältää ainoastaan proteiinia ja hiilihydraattia, joita koira ei ole saanut aikaisemmin.

Eliminaatiodieetin toisessa eli ns. haastevaiheessa koiralle annetaan jälleen sen aikaisemmin syömää ruokaa. Jos allergian oireet palaavat, on kyseessä ruoka-aineallergia.

Jos koiran vointi ei muutu, voi koiralla olla allergian sijaan atopia tai kontaktiallergia.

Atopia

Koiran atopia tarkoittaa, että koira on allerginen joillekin aineelle tai aineille sen elinympäristössä. Atopia on elinikäinen sairaus ja sen hoito vaatii omistajalta sitoutuneisuutta. Atopian diagnosointiin ei ole olemassa yksittäistä laboratoriotestiä. Diagnoosiin päästään tyypillisen oirekuvan perusteella, sulkemalla pois muut kutinaa aiheuttavat ongelmat kuten ulkoloiset ja yleensä myös poissulkemalla ruoka-aineallergian mahdollisuus eliminaatiodieetin avulla. Allergiatestin avulla voidaan valita allergeeneja siedätyshoitoa varten.  

Kontaktiallergia

Jos koiran allergia ei johdu ruoka-aineesta eikä koiralla ole atopia, voi koiralla olla kontaktiallergia.

Kontaktiallergia aiheuttaa koiralle paikallisia ihovaivoja.

Allergeenin selvittäminen tehdään yksinkertaisesti kokeilemalla eri aineita kunnes allergisoiva aine tai aineet löydetään. Ensin tulee tutkia, missä ruumiinosassa koiran allerginen reaktio näkyy selvimmin. Esimerkiksi, jos koiran kaula punoittaa ja kutiaa, koira voi olla allerginen kaulapannan materiaalille. Jos allerginen reaktio näkyy koiran vatsassa, koira voi olla allerginen makuualustansa materiaalille. Jos taas reaktio on keskittynyt koiran kuonoon, voi koira olla allerginen kippojensa tai jonkun lelun materiaalille.

Allergian hoito

Ruoka-aineallergiaa voidaan hoitaa yksinkertaisesti antamalla koiralle vain ruokaa, joka ei sisällä allergisoivia ainesosia. Koirille on tarjolla laaja valikoima erikoisruokia, jotka soveltuvat ruoka-aineallergikoille. Kysy apua sopivan ruoan valintaan eläinlääkäriltäsi.

Atooppisen koiran oloa voidaan helpottaa lääkityksellä sekä erikoisshampoolla ja -hoitoaineella, jotka auttavat pehmentämään koiran ihoa ja parantamaan sen ihon luonnollista vastustuskykyä. Tapauskohtaisesti voidaan harkita myös siedätyshoitoa. Siedätyshoitopistos sisältää pieniä määriä allergeenia, jolloin koiran elimistö tottuu allergiaa aiheuttavaan aineeseen vähitellen.

Kontaktiallergiaa hoidetaan poistamalla materiaalit, jotka aiheuttavat koiralle allergiaa, esimerkiksi muovi tai villa.