Koiran iho-ongelmat ovat usein allergian merkki

Viidesosa kaikista koirien eläinlääkärikäynneistä liittyy johonkin iho-ongelmaan. Jatkuva kutina ja muut iho-ongelmat voivat olla merkki allergiasta.

Koirilla allergia on ihosairaus, eli se on erilainen kuin ihmisillä, joilla oireina on esimerkiksi heinänuha tai vuotavat silmät.

Iho-ongelmat eivät kuitenkaan aina tarkoita, että koira on allerginen. Mutta jos kutina on jatkuvaa ja koira raapii itseään paljon, kannattaa kutinan aiheuttaja tutkia. 

Korvavaivat on yleinen oire

Toistuvat korvavaivat ovat lähes aina allergian ensioireet. Kaikista allergisista koirista 80-86% on korvavaivoja, joka johtuu muun muassa siitä, että korvien ihossa on eniten allergiasoluja.

Muita yleisiä oireita ovat raapiminen, ylenpalttinen nuoleminen ja ihon pureminen.

Karsi muut syyt iho-ongelmiin

Korvien lisäksi iho-ongelmia ilmenee tassuissa (anturoiden välissä), kasvoissa (kuonon ja silmien ympärillä), nivusissa, kainaloissa ja takapuolessa.

Jotta allergia voidaan diagnosoida, tulee karsia muut vaivat, joiden oireet ovat samanlaisia kuin allergian. Esimerkiksi:

 • Syyhypunkit
 • Muut loiset (kirput, täit ja punkit)
 • Bakteereista tai hiivasienistä johtuvat ihotulehdukset

Ei pikatestejä

Tulehtunut iho kutiaa usein ja voi johtua monesta syystä. Yksittäinen ihotulehdus ei ole epätavallinen, mutta mikäli tulehdukset toistuvat, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja selvittää tulehdusten aiheuttaja. Mikäli koira raapii itseään myös tulehduksen jälkeen, saattaa kysessä olla allergia.

Kun kaikki muut mahdolliset syyt on karsittu, jää selvitettäväksi mille koira on allerginen.

Tarkista ensin ruoka

Allergian kartoitus aloitetaan eliminaatiodieetillä, joka tarkoittaa, että koira saa tiukan ruokavalion kahdeksan viikon ajaksi. Valitettavasti allergian diagnosointiin ei ole pikatestejä.

Eliminaatiodieetin ajan proteiininlähteen tulee olla joku, jota koira ei ole syönyt ennen - esimerkiksi hirvenliha. Jos koira on syönyt lähes kaikkea, voidaan valita erikoisruoka, joka sisältää niin kutsuttuja pilkottuja proteiineja, joihin koira ei reagoi. 

Ensimmäiset kahdeksan viikkoa ovat vasta alkua. Sinä aikana ei yleensä saada vastauksia, vaan ne tulevat vasta dieetin toisessa vaiheessa, jossa koira alkaa jälleen syödä aikaisemmin syömäänsä ruokaa. Jos koira alkaa oireilla, johtuu allergia ruoka-aineista.

Ruoka-aineallergia hoidetaan yksinkertaisesti antamalla koiralle ruokaa, joka ei sisällä aineita, joille koira on allerginen.

Atopia

Jos toisen vaiheen aikana koiran vointi ei muutu, voi koira olla atooppinen, eli allerginen joillekin aineille sen elinympäristössä. Silloin tutkimusta jatketaan niin kutsutulla prick-testillä.

Prick-testissä koiran iholle laitetaan tippa allergeeneja ja eläinlääkäri seuraa miten koiran iho reagoi eri aineille. Myös verikokeilla voidaan yrittää selvittää mille aineille koira on allerginen. Yleisin atopian aiheuttaja on pölypunkki. Koiran atooppisuus voi myös johtua esimerkiksi siitepölystä tai muista lemmikkieläimistä.

Allergiarokote

Atooppinen koira reagoi aineisiin ihonsa kautta, joten yksi hoitotoimenpiteistä on pestä koira erikoisshampoolla ja -hoitoaineella. Hoitoaine auttaa pehmentämään ihoa ja samalla parantaa luonnollista sietokykyä.

Nykyään pystytään tuottamaan erikoisrokotteita tiettyä ainetta vastaan, niin kutsuttu siedätyshoito tai allergeenikohtainen immuunihoito. Rokote sisältää pieniä määriä allergeenia, jonka avulla koira tottuu aineeseen pikkuhiljaa. Noin 60-70% koirista paranee kokonaan ja rokote lieventää allergiaa vähintään 50% koirista. 

Allergia periytyy

Allergista koiraa ei saa käyttää jalostukseen, koska allergia periytyy helposti pennuille. Tutkimusten mukaan mikäli molemmat vanhemmat ovat allergisia, on pennuilla 65% todennäköisyys allergiaan. Kun vain yhdellä vanhemmista on allergia on riski 21-56%.

Tilastoja

 • 80% kaikista pohjoismaisista atooppisista koirista on allergisia pölypunkeille.
 • 40% atooppisista koirista on myös allerginen jollekin ruoka-aineelle.
 • Atooppisuus ilmenee usein koiran ollessa 6 kuukauden - 3 vuoden ikäinen.
 • Ruoka-aineallergiat voivat ilmetä milloin vain, mutta yleisimmin vuoden ikäisenä.

Yleisimmin allergisoivia ruoka-aineita:

 1. Kananmuna
 2. Kana
 3. Naudanliha
 4. Possu
 5. Vehnä
 6. Maitotuotteet
Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä