Hammaskiveä voi muodostua hampaisiin kolmeen paikkaan: hampaan pinnalle, ikenen ja hampaan väliin eli ientaskuun, ja ikenien alle. Hampaan näkyvään osaan hammaskivi voi muodostua jo 2–3 päivässä. Hammaskivi on usein vaaleankeltaista ja sen koostumus on liitumainen. Hammaskivi leviää nopeasti ja voi pian peittää koko hampaan.

Hammaskiven muodostuminen ikenen ja hampaan välissä olevaan ientaskuun kestää kauemmin. Hammaskivi on silloin väritykseltään tummaa ja koostumukseltaan kovempaa.

Ikenien alle tai "sisäpuolelle" muodostuvaa hammaskiveä on vaikea havaita, sillä se ei näy. Tutkimusta varten koira täytyy nukuttaa, jotta eläinlääkäri voi tutkia hampaat, mitata ientaskujen syvyyden sekä ottaa tarvittaessa röntgenkuvia hampaista.

Ennaltaehkäisy

Paras tapa välttyä hammaskiveltä on pestä koiran hampaat säännöllisesti - mieluiten päivittäin. Plakkia muodostuu jatkuvasti ja hampaiden pesu on ainoa tapa päästä siitä eroon ja estää kalkkiutuminen.

Myös puruluut auttavat puhdistamaan hampaita, mutta ne eivät poista hammaskiveä yhtä tehokkaasti kuin hampaiden pesu. Puruluuta ei siis korvaa hampaiden pesua.

Hoito

Hampaan pinnalle muodostuneesta hammaskivestä pääsee usein eroon säännöllisellä hampaiden pesulla.

Kovettunut hammaskivi tulee poistaa eläinlääkärillä ja silloin koira nukutetaan hammaskiven poiston ajaksi. Jos hammaskiveä ei poisteta, se voi levitä muihinkin hampaisiin tai ikenien alle. Pahimmillaan hoitamaton hammaskivi voi aiheuttaa ientulehduksen ja hampaiden irtoamisen.

Vakuutus ei korvaa hammaskiven poistoa, sillä hammaskivi on ennaltaehkäistävissä hammaspesun avulla.