Syke

Tunnistaaksesi sairaan koiran, tulee ensin tietää miltä terve koira näyttää ja miten se käyttäytyy.

-Aikuisen koiran syke on 70-100 lyöntiä minuutissa. Kannattaa laskea syke 15 sekunnin ajan ja sitten kertoa summa neljällä, opastaa Ylva.

Tarkistaaksesi koiran sykkeen nosta koiran kyynärnivel hieman taakse ja ylös, jotta saat käden mahdollisimman lähelle koiran sydäntä. Kiinnitä huomiota sekä sykkeen voimakkuuteen että rytmiin.

Isokokoisten ja vanhojen koirien syke on matalampi ja nuorten koirien sydän saattaa lyödä jopa 200 kertaa minuutissa. Pelokkaan tai stressaantuneen koiran syke on myös normaalia korkeampi.

-Koiran sydän lyö hitaammin koiran hengittäessä sisään, ja nopeammin uloshengityksen aikana, kertoo Ylva.

Pulssi löytyy helpoiten koiran alavatsassa olevasta lovesta.

Hengitys

Aikuinen koira ottaa 8-20 hengenvetoa minuutin aikana, nuori koira jopa 30. Sisään- ja uloshengityksen tulee olla yhtä vaivatonta.

Jos hengittäminen tuottaa vaikeuksia, voi jotain olla juuttunut henkitorveen.

Jos koira hengittää vatsan kautta onnettomuuden jälkeen, voi kyseessä olla sisäinen verenvuoto. Myös vaimea hengitysääni voi olla merkki sisäisestä verenvuodosta.

-Katso ja kuuntele siis tarkkaan, miten koirasi hengittää, opastaa Ylva.

Limakalvot

Koiran limakalvot kertovat paljon koiran voinnista. Terveen koiran limakalvot sekä suussa että silmissä tulisi olla lohenpunaiset.

Punaiset limakalvot ovat usein merkki stressistä, vaaleat taas voivat tarkoittaa sisäistä verenvuotoa. Osa myrkytyksistä muodostaa ikeniin mustan raidan. (Huom! Joillain koirilla on luonnostaan pigmentoituneet ikenet, eli älä sekoita sitä myrkytyksen oireisiin)

-Ikeniä voi tutkia myös testaamalla niiden "palautumista", eli painamalla ikeniä sormenpäällä ja seuraamalla kuinka nopeasti niiden väri palaa normaaliin. Värin tulisi palautua kolmen sekunnin kuluessa ja jos palautuminen kestää kauemmin, ota yhteys eläinlääkäriin, neuvoo Ylva.

Jos ikenet ovat limaiset, voi kyseessä olla koiran kuivuminen ja silloin kannattaa tehdä myös testi koiran iholle.

Nipistä ja nosta koiran ihoa. Vapauttaessasi otteen, tulisi ihon palautua nopeasti. Jos ihovekki jää pystyyn, voi koira kärsiä nestehukasta.

Kehon lämpötila

Aikuisen koiran normaali ruumiinlämpö on 37,5-39 astetta. Nuorella koiralla se voi olla hieman korkeampi.

Kuumana kesäpäivänä tai stressin yhteydessä voi koiran ruumiinlämpö olla jopa 40 astetta ilman kuumetta.

Koiran ruumiinlämpö mitataan peräaukosta ja se kannattaa tehdä aamulla tai koiran levättyä vähintään 20 minuutin ajan.

Pidä kirjaa koiran terveydestä ja sairauksista

Ylva suosittelee säilyttämään kaikki tärkeät asiakirjat, kuten koiran vakuutuspaperit ja rokotuskortti, yhdessä kansiossa, jotta ne ovat helposti saatavilla, jos ja kun koira pitää viedä eläinlääkäriin.

-Kannattaa myös pitää kirjaa koiran terveydestä ja mahdollisista sairauksista. Kirjaa esimerkiksi koiran normaali ruumiinlämpö, lääkekuurit ja nartun juoksut sekä valeraskaudet. Eläinlääkärin on helpompi diagnosoida koira, jos käytössä on yksityiskohtainen sairauskertomus, sanoo Ylva.

Matkustaessa tai muuton yhteydessä voit pyytää eläinlääkäriltä sairauskertomuksen, joka auttaa uutta eläinlääkäriä hoitamaan koiraasi parhaalla mahdollisella tavalla.