Keisarinleikkauksen korvaus Agrialla

Kuva: Jan Buk

Normaali synnytys on aina paras vaihtoehto sekä nartulle että pennuille. Toisinaan kaikki ei kuitenkaan suju niin kuin pitäisi ja silloin keisarinleikkaus voi olla aiheellinen. Keisarinleikkaus ei kuitenkaan ole suositeltava ilman selkeää eläinlääketieteellistä syytä. Agrian hoitokuluvakuutus korvaa yhden keisarinleikkauksen mikäli ehdot täyttyvät.

Emon ja pentujen puolesta on aina parempi, jos emo pystyy synnyttämään normaalisti itse. Synnytyksen aikana vapautuu hormoneja, jotka vaikuttavat emon äidinvaistoihin ja maidontuotantoon. Suunnitellussa keisarinleikkauksessa on riskinä muun muassa, että emo ei hoivaa pentujaan tai maidontuotanto ei ala normaalisti.

Leikkauksen riskit

Keisarinleikkausta ei suositella ilman selkeää eläinlääketieteellistä syytä, sillä kyseessä on iso leikkaus, johon sisältyy omat riskinsä. Keisarinleikkaus tehdään aina nukutettuna ja nukutusaineet kulkeutuvat istukan kautta myös pentuihin. Nukutukseen ja virkoamiseen riittyvät riskit ja komplikaatiot koskevat siis paitsi emoa niin myös vastasyntyneitä pentuja.

Keisarinleikkaukseen, kuten kaikkiin muihinkin leikkauksiin, liittyy aina myös infektioriski, eli haava voi tulehtua tai paranemisessa voi tulla komplikaatioita. Komplikaatioiden riskiä lisäävät entisestään pennut, jotka voivat maitoa imiessään potkia, raapia tai purra emon leikkaushaavaa.

Synnytysongelmat

Tarkkaile kotona synnytyksen merkkejä, jotta tiedät milloin synnytys on käynnistynyt – ja huomaat helpommin, jos se ei suju niin kuin pitäisi. Koiran tiineys kestää normaalisti 57-72 vuorokautta astutuksesta ja 63 +/- 1 päivää ovulaatiosta. Jos ovulaatiosta laskettu synnytysaika ylittyy eikä synnytys ole käynnistynyt, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Seuraa myös nartun ruumiinlämpötilaa. Kun nartun ruumiinlämpö laskee alle 37°C:een, pitäisi synnytyksen alkaa yleensä vuorokauden sisällä. Kun lämpö nousee takaisin normaaliksi, syntyy ensimmäinen pentu normaalisti 12 tunnin sisällä.

Eläinlääkäri tarkistaa nartun ja pentujen voinnin ja arvioi onko kyse synnytysvaikeudesta. Mahdolliset synnytysvaikeudet saadaan usein hoidettua eläinlääkärissä lääkehoidon avulla. Mikäli synnytys ei etene tai synnytyksessä on vaikeita ongelmia, jotka eivät helpotu hoidon avulla, on keisarinleikkaus suositeltava hoitovaihtoehto.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos:

  • emättimestä tulee vihertävää tai rusehtavaa vuotoa, eikä pentu synny pian
  • pentua ei synny vaikka narttu on ponnistanut tehokkaasti yli 20 minuuttia
  • poltot ovat heikkoja, epäsäännöllisiä ja tehottomia 2-4 tunnin ajan
  • edellisen pennun syntymästä on yli 4 tuntia
  • nartun yleisvointi heikkenee synnytyksen aikana tai narttu on kivulias

Milloin keisarinleikkaus korvataan?

Hoitokuluvakuutus

Hoitokuluvakuutuksesta korvataan yksi keisarinleikkaus. Nartun tulee olla vähintään 20 kuukauden ikäinen.

Korvaus edellyttää, että nartulle ei ole aikaisemmin tehty sektiota ja että narttu ei todistettavasti pysty synnyttämään itse tai synnytys ei etene tavanomaisen hoidon jälkeen.

Bostoninterrierin, englannin- ja ranskanbulldoggin sekä chihuahuan osalta korvataan yksi keisarinleikkaus, jos narttu on todistettavasti synnyttänyt aiemmin yhden tai useampia pentueita, ja kaikki pentueet ovat syntyneet ilman keisarinleikkausta.

Kun keisarinleikkaus korvataan, korvaamme myös keisarinleikkausta edeltävän hoidon, kuten ultraäänen, ja mahdollisten jälkikomplikaatioiden hoidon.

Jalostus hoitokuluvakuutus

Vakuutus kattaa yhden keisarinleikkauksen Agria Hoitokuluvakuutuksen kattaman keisarinleikkauksen lisäksi.

Keisarinleikkaus korvataan ainoastaan, mikäli narttu ei kykene todistettavasti synnyttämään itse tai synnytys ei etene tavanomaisen hoidon jälkeen.

Bostoninterrierille, englannin- ja ranskanbulldoggille sekä chihuahualle ei korvata keisarinleikkausta.

Kun keisarinleikkaus korvataan, korvaamme myös keisarinleikkausta edeltävän hoidon, kuten ultraäänen, ja mahdollisten jälkikomplikaatioiden hoidon.

Esimerkkitapaus
3-vuotias labradorinnoutajanarttu Myy on tiineenä ensimmäistä kertaa. Ovulaatiosta laskettuna tiineys on kestänyt 64 vuorokautta. Myyn ruumiinlämpö on laskenut alle 37°C:een 2 vrk:tta sitten ja noussut normaaliksi yli 38°C:een edellisenä päivänä. Myy on ollut levoton edellisestä päivästä lähtien, emättimestä on vuotanut kirkasta eritettä ja Myyllä on ollut heikkoja supistuksia. Nyt emätinvuoto on muuttunut vihertäväksi, eikä Myy vieläkään ponnista ja pentua ei ole näkyvissä. Eläinlääkärissä Myyn yleisvoinnin todetaan olevan hyvä ja kohdunkaula on täysin auki.

Ultraäänitutkimuksessa havaitaan ensimmäisenä syntymässä olevan pennun sykkeen olevan matalampi kuin muilla pennuilla. Myy saa lääkehoitoa, mutta ei edelleenkään ala ponnistamaan tehokkaasi ja päätetään tehdä keisarinleikkaus. Myyn Hoitokuluvakuutus korvaa keisarinleikkauksen. 

Milloin keisarinleikkausta ei korvata?

Keisarinleikkausten korvaukset käsitellään aina tapauskohtaisesti ja ehtojemme mukaan. Keisarinleikkausta ei korvata, jos:

  • Narttu on synnyttänyt keisarinleikkauksella useammin kuin kerran
  • Kyseessä on suunniteltu sektio
  • Synnytys ei ole vielä käynnistynyt
Esimerkkitapaus
4-vuotias tiibetinspanieli Tipsu on tiineenä ensimmäistä kertaa. Ovulaatiosta laskettuna tiineys on kestänyt 62 vuorokautta. Tipsu on ollut koko päivän levoton, on tehnyt pesää ja hieman läähätellyt. Omistaja on seurannut Tipsun ruumiinlämpöä, joka on tämän päivän kuluessa laskenut alle 38°C:n. Tipsu viedään eläinlääkäriin tarkistukseen.

Yleistutkimuksessa Tipsun vointi todetaan erinomaiseksi, lämpö on hieman normaalia matalampi (37,5°C), ja emättimen kautta tunnusteltaessa todetaan kohdunkaulan olevan vain hieman auki. Verinäytteessä kalsium-arvo on normaali. Vatsaontelon ultraäänitutkimuksessa todetaan kaikilla pennuilla normaalit sykkeet. On erittäin todennäköistä, että Tipsun synnytys ei ole vielä kunnolla käynnistynyt. Omistajaa neuvotaan lähtemään takaisin kotiin ja seuraamaan tilannetta tarkasti. Tässä tilanteessa Tipsun Hoitokuluvakuutus ei korvaisi keisarinleikkausta.
Tykkää? 3 lukijasta 7 tykkäsi tästä, arvosana , 2,1 tähteä