Uroskoirien yleisin kasvain on kiveskasvain - narttukoirilla nisäkasvain on yleisin. Ennen narttukoiran nisäkasvaimen poistoa keuhkoista otetaan röntgenkuva, josta nähdään onko nartulla kasvaimen lisäksi mahdollisia etäpesäkkeitä. Jos keuhkot ovat terveet, narttu voidaan useimmiten leikata ongelmitta. Nisäkasvaimet eivät aina ole pahanlaatuisia vaan ne voidaan poistaa menestyksekkäästi leikkaamalla.

Toisinaan suositellaan myös nartun sterilointia eli munasarjojen ja mahdollisesti myös kohdun poistoa, jotta kasvainten uusiutumisen riski pienenisi. Sen on kuitenkin todettu auttavan vain, jos narttu steriloidaan nuorena, mieluiten ennen ensimmäisiä juoksuja. Tästä syystä Agria ei korvaa nisäkasvaimen hoidon yhteydessä tehtävän steriloinnin aiheuttamia kustannuksia.

Hoida ajoissa

Nisäkasvain kannattaa hoitaa mahdollisimman pian, sillä silloin paranemisen mahdollisuus on huomattavasti suurempi. Tutki siis koirasi säännöllisesti erilaisten pattien ja kyhmyjen varalta tarkkailemalla ja tunnustelemalla sen nisiä. Seuraa uroksen kivesten kokoa ja rakennetta ja narttukoiran nisiä. Jos ne näyttävät epätavallisilta, kyseessä voi olla kasvain. Vie koira silloin mahdollisimman pian eläinlääkärin tutkittavaksi.