Sokerin aiheuttama

Karies eli hammasmätä ja siitä aiheutuva hampaiden reikiintyminen saavat alkunsa hampaan pinnalla olevien bakteerien alkaessa muuttaa sokeria hapoiksi. Hapot alkavat syövyttää hampaan pintaa ja jos syöpyminen jatkuu tarpeeksi pitkään, hampaaseen muodostuu reikä.

Sokeripitoiset herkut lisäävät karieksen riskiä koirilla samaan tapaan kuin ihmisillä. Erityisesti tahmeat ja sitkeät ruoka-aineet voivat jumittua hampaisiin, jolloin bakteerit ehtivät hyödyntää niiden sokerin ja muodostaa runsaasti happoja.

Syöpymisen eteneminen

Hampaan pinta koostuu kiilteestä, joka on kehon kovin kudos. Hampaan sisus taas koostuu dentiinistä eli hammasluusta. Hammasmätä alkaa useimmiten kiillepinnan syöpymisellä. Jos koiran hampaita ei hoideta ja syöpyminen saa jatkua tarpeeksi pitkään, koiran hampaaseen muodostuu selkeä reikä.

Jos hammas vaurioituu dentiiniin asti, kyseessä on vakava hammasmätä. Dentiinistä bakteerit voivat levitä hampaan ytimeen ja aiheuttaa vakavan tulehduksen, joka on koiralle hyvin kivulias. Hampaan ytimen tulehdus voi pahimmillaan levitä hampaan juureen ja sitä kautta koiran leukaluuhun.  

Poskihampaat riskialttiimpia

Karies on yleisin taaimmaisissa hampaissa, sillä niiden purupinta on muita hampaita laajempi ja siitä syystä niihin kiinnittyy herkemmin bakteereita ja ruoka-aineita. Karies voi aiheuttaa myös paiseiden muodostumista, erityisesti jos yläleuan poskihampaat ovat vaurioituneet.

Hammasmätä hoidetaan paikkaamalla, juurihoitamalla tai poistamalla vaurioitunut hammas.

Ennaltaehkäisy

Tehokkain tapa ennaltaehkäistä hammasmätää on pestä koiran hampaat ja vältellä sokeripitoisia herkkuja. Älä siis anna koiralle mitään sokeria sisältäviä herkkuja, kuten maistiaisia leivoksista, sokeripitoisen jogurtin jämiä tai kermavaahtoa. Kaikki edellä mainitut maistuisivat varmasti koiralle, mutta ne eivät ole hyväksi sen hampaille, eivätkä vatsalle. Hemmottele koiraa mieluummin herkullisilla koiranameilla.