Hukkuminen

Kuva: Karianne Widsell

Suurin osa koirista osaa uida luonnostaan, ja ne ovat taitavia uimareita. Koira saattaa kuitenkin pudota veteen heikon jään pettäessä, ja sen voi olla vaikea päästä itse ylös. Myös uima-altaasta koiran voi olla vaikea kiivetä ylös omin avuin. 

Hukkumaisillaan oleva koira saa usein vettä keuhkoihinsa, mikä tekee hengittämisestä ja uimisesta vaikeaa ja koira voi alkaa panikoida. Pelästyneen ja panikoivan tai tajuttoman koiran nostaminen vedestä veneeseen, laiturille tai rantaan ei ole helppo tehtävä. Koiralla kannattaa olla valjaat, kun liikutte vesistöjen lähellä tai jäällä, sillä valjaiden avulla koira on usein helpompi nostaa pois vedestä. Veneillessä koiralla tulee aina olla pelastusliivit.

Saatuasi koiran vedestä toimi näin:

  • Jos koira on pienikokoinen, ota koiran takajaloista kiinni ja nosta koira ylös pää alaspäin, jotta vesi valuu ulos sen keuhkoista. Jos koiraa ei kokonsa puolesta pystytä nostamaan takajaloista, keuhkoissa oleva vesi tulee saada ulos asettamalla koira asentoon, jossa sen pää ja kaula ovat kehoa alempana.
  • Vedä koiran kieli ulos ja varmista, että mikään ei tuki henkitorvea. Kokeile tarvittaessa varovasti sormilla, ettei koiran suussa ole hiekkaa, merilevää, mutaa tai muuta, joka voi tukkia henkitorven.
  • Jos koira ei hengitä, anna sille tekohengitystä.
  • Kuivaa koira huolellisesti.
  • Vie koira eläinlääkäriin.

Lue lisää koiran ensiavusta

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä