Glykoli on koiralle hengenvaarallista

Koirat nuolevat mielellään lunta, johon on valunut glykolia, esimerkiksi autosta.

Autojen ja veneiden jäähdytysneste sisältää koirille hengenvaarallista glykolia. Pienikin määrä voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen. 

Glykoli on makeaa ja siksi houkuttelevaa nuoltavaa koirille, esimerkiksi lumen sekaan valuneena. Glykolimyrkytys on usein vaikea diagnosoida aikaisin, sillä sen aiheuttamat oireet muistuttavat monia munuaisvaivoja. Koiralta voidaan tarvittaessa ottaa veri- ja virtsanäyte.

Glykolimyrkytyksen oireet

Ensimmäiset myrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisen 12 tunnin aikana. Jos koira on syönyt suuren määrän glykolia, se voi menehtyä ensimmäisten tuntien aikana. Ensimmäiset oireet ovat usein kova jano sekä siitä johtuva pissahätä, huojuminen ja oksentelu.

Ensimmäisen 12 tunnin kuluttua vaara ei valitettavasti ole ohi. Glykolin sisältämät myrkylliset aineet pilkkoutuvat eri tavoin ja niiden aiheuttamat oireet näkyvät usein 24 tunnin kuluttua glykolin syömisestä. Silloin munuaiset lakkaavat toimimasta ja koira ei enää pissaa. Koira alkaa oksennella ja sen vointi muuttuu huonommaksi ja huonommaksi.

Jos epäilet, että koirasi on saanut glykolia elimistöönsä, vie koira eläinlääkäriin välittömästi.

Toimi näin, jos koirasi on saanut glykolia elimistöönsä:

  • Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.
  • Jos myrkytyksestä on kulunut yli 6 tuntia, ota mukaasi virtsanäyte.
Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä