Epilepsia koiralla

Epilepsia on monimutkainen sairaus, joka johtuu aivojen hermosolujen kommunikaation epätasapainosta. Sen aiheuttaja on toisinaan vaikea diagnosoida. Epilepsiasta ei voi parantua, mutta sen oireita pystytään lieventämään huomattavasti lääkityksen avulla.

Epilepsia aiheuttaa koiralle toistuvia kohtauksia, joiden aikana koira saa kramppeja ja jäykistyy. Kohtaukset ovat yksilöllisiä ja eri koirien kohtaukset voivat olla hyvinkin erilaisia. Saman yksilön kohtaukset ovat yleensä samanlaisia kerta toisensa jälkeen.

Epileptisen kohtauksen aikana oireiluun ei pystytä vaikuttamaan, eikä sitä voi lopettaa. Koira saattaa tuottaa paljon sylkeä, laskea alleen, ulostaa ja käyttäytyä aggressiivisesti. Toisinaan koira ei tunnista omaa omistajaansa heti kohtauksen jälkeen. Hallusinaatiot ovat myös suhteellisen yleisiä.

Moni luulee koiran olevan kohtauksen ajan tajuton, mutta usein koiraan saa kohtauksenkin aikana yhteyden.

Milloin koira tulee viedä eläinlääkäriin?

Huolestuneen koiranomistajan mielestä epileptinen kohtaus tuntuu kestävän ikuisuuden. Ensimmäisen kohtauksen aikana moni luulee, että koira on kuolemaisillaan. Suurin osa kohtauksista kestää kuitenkin vain hetken ja päättyy muutaman minuutin kuluessa.

Paras tapa reagoida on himmentää valaistusta ja ottaa rauhallisesti. Valitettavasti moni koiranomistaja reagoi päinvastaisella tavalla.

Lyhyet kohtaukset, jotka päättyvät muutaman minuutin kuluessa, eivät yleisesti ottaen vahingoita koiran aivoja. Jos kohtaus kestää yli 5–10 minuuttia tai se toistuu useita kertoja vuorokaudessa, tulee koira viedä eläinlääkäriin välittömästi. Samoin, jos koira käyttäytyy omituisesti kohtausten välissä.

Lievemmissä tapauksissa kannattaa varata eläinlääkärille aika tutkimukseen. Koiran vieminen eläinlääkäriin vasta kohtauksen jälkeen on usein parempi vaihtoehto, sillä silloin omistaja ehtii rauhoittua ja pystyy ottamaan vastaan eläinlääkärin antamat neuvot. Koira pääsee myös varmemmin epilepsiaan erikoistuneen eläinlääkärin tutkittavaksi päivystävän eläinlääkärin sijaan.

Perinnöllinen tai sekundaarinen

Epilepsiaa on kahdenlaista: idiopaattista ja sekundaarista. Idiopaattinen epilepsia on periytyvä ja johtuu ainoastaan perinnöllisistä tekijöistä. Sekundaarinen epilepsia johtuu jostakin taustatekijästä kuten aivokasvaimesta.

Idiopaattinen epilepsia on vaikea diagnosoida, sillä diagnoosi tehdään usein poissulkemalla muut mahdolliset sairaudet. Epilepsiaa aiheuttavaa geenipoikkeamaa ei ole pystytty selvittämään paitsi muutaman rodun kohdalla.

Sekundaarinen epilepsia aiheutuu taustalla olevan tekijän takia. Esimerkiksi myrkytys, maksa- tai munuaissairaus, verensokeri, aivokasvain ja aivokalvontulehdus voivat aiheuttaa epilepsiaa. Sekundaaristen epilepsiakohtausten välissä koiralla ilmenee usein epilepsian aiheuttavan sairauden oireita.

Lievennettävissä, mutta ei parannettavissa

Kaksi kolmasosaa epileptisistä koirista voidaan hoitaa, mutta epilepsiaa ei voida parantaa kokonaan. Koiran loppuelämän kestävä lääkitys auttaa lieventämään kohtauksia, ja sen ansiosta niitä tulee harvemmin. Tutkimusten mukaan suurin osa epileptisistä eläimistä elää kuitenkin hyvän ja suhteellisen pitkän elämän sairaudestaan huolimatta.

Koiranomistajan tulee kuitenkin pitää mielessä, että epilepsian hoito on vaativaa. Lääkitys maksaa ja koira tulee viedä eläinlääkärin tarkastuksiin. Yleisin lääke on fenobarbitaali, joka voi ensimmäisten viikkojen aikana aiheuttaa sivuvaikutuksia kuten väsymystä, pyörrytystä sekä kasvanutta janon ja nälkäisyyden tunnetta.

Jos kotonasi on monta lemmikkiä, tulee kohtausten aikana olla tarkkana, sillä talon muut lemmikit voivat reagoida kielteisesti kohtauksen aiheuttamaan epätavalliseen käytökseen. Muut lemmikit voivat kuitenkin olla myös hyödyksi. Niiden avulla voi olla helpompaa huomata tuleva kohtaus ja jopa estää se tai ainakin lieventää sitä lääkkeillä.  

Koira ei ole huolissaan

Muista, että koira ei huolestu kohtauksista ihmisten tavoin. Eläimet elävät hetkessä, eivätkä murehdi aikaisempaa tai tulevaa kohtausta. Se kannattaa pitää mielessä, kun suunnittelee lääkityksen aloittamista.

Tykkää? 0 tykkäystä, ei arvosteltu 0 lukijasta 0 tykkäsi tästä, arvosana , NaN tähteä