Valitse sinulle sopivin koira

Yksi tärkeimmistä päätöksistä koiran hankinnassa on rodun valinta. Eri koiraroduilla on eri käyttötarkoituksia, jotka pitää ottaa huomioon rotua valitessa. Osa koiraroduista on jalostettu vahtikoiriksi, toisilla taas on vahva riistavietti. Mieti tarkkaan millaisen koiran sinä haluat ja mihin käyttötarkoitukseen: haluatko metsästyskoiran, aktiivisen koiran juoksukaveriksi vai rauhallisen koiran seuraksi sohvalle?

Hanki tietoa haluamastasi rodusta ja sen käyttötarkoituksesta ja selvitä soveltuuko rotu juuri sinulle. Maailmassa on satoja eri koirarotuja eli jokaiselle löytyy sopivanlainen rotu tai rotuyhdistelmä. Muista, että koira voi elää jopa 10-15-vuotiaaksi, joten tulette viettämään monta vuotta yhdessä.

HankiKoira.fi-sivustolta löydät hyödyllisen kyselyn, jonka avulla voit löytää sinulle sopivia koirarotuja.

Minkä kokoinen koira?

Koiran koko ja paino vaihtelevat rotujen mukaan: on isoja, mutta siroja ja kevyitä vinttikoiria sekä pieniä, mutta tanakoita ja painavia bulldoggeja.

Mikä on sinulle sopivan kokoinen koira? Haluatko pikkukoiran, joka on helppo ottaa mukaan minne vain? Vai ison koiran, joka tuo turvaa kotona ja iltalenkeillä? Vai keskikokoisen koiran, jonka kanssa on helppo harrastaa ja lenkkeillä?

Valitse koira, jota sinä ja koko perheesi pystyy hallitsemaan lenkeillä. 80-kiloinen vetävä koira ei sovi kaikille, mutta ei myöskään 2-kiloinen pikkukoira.

Millainen on koiran tuleva koti?

Mieti millaisessa asunnossa ja millaisella alueella asut nyt ja miltä tilanne voi tulla näyttämään 5 tai 10 vuoden kuluttua. Asutko keskellä kaupunkia ja tulet liikkumaan koiran kanssa paljon julkisilla liikennevälineillä? Vai asutko maalla, jossa koiralla on tilaa juosta vapaana pihalla? Tarvitseeko nykyinen piha aidata koiraa varten?

Suurikokoinen koira ei välttämättä tarvitse suurta asuntoa, jos omistaja aktivoi koiraa tarpeeksi ja koira pääsee harrastamaan riittävästi liikuntaa. Kannattaa kuitenkin miettiä, mahdutko asumaan yksiössä esimerkiksi ison newfoundlandinkoiran kanssa.

Mieti myös lähiympäristöä: onko lähistöllä hyviä ulkoilumaastoja koiralle vai tuleeko lähikävelyt tehtyä pelkällä asfaltilla? Onko koiran kanssa helppo liikkua kaduilla vai onko kaduilla jatkuvasti vilinää? Entä autosi? Mahtuuko valitsemanne koira autosi kyytiin vai tarkoittaako koiran hankinta myös uuden auton ostamista?

Millainen turkki?

Koiran turkin laatu vaihtelee rodun mukaan. Mieti kuinka paljon aikaa ja rahaa olet valmis käyttämään koiran turkin hoitoon.

Pitkäkarvainen koira tulee harjata päivittäin tai viikoittain sekä poistaa mahdolliset takut. Karkeakarvaista koiraa ei yleensä tarvitse harjata, mutta sen turkki tulee trimmauttaa tai nypityttää säännöllisin väliajoin. Lyhytkarvainen turkki on helppohoitoinen, mutta lyhyt turkki ei suojaa kylmältä eli koira tarvitsee todennäköisesti talvella takin.

Kuinka paljon liikuntaa?

Kuinka paljon olet valmis kävelemään tai harrastamaan koiran kanssa? Riittääkö aikasi vain muutamaan rauhalliseen kävelylenkkiin lähialueella, vai lenkkeiletkö muutenkin monta kilometriä päivittäin?

Ole rehellinen ja realistinen omasta jaksamisestasi ja muista, että koira tarvitsee liikuntaa joka päivä - myös sadesäällä, pakkasella ja ollessasi sairaana, krapulassa tai vain laiskalla tuulella. Mieti myös miten vietät vapaa-aikasi: tykkäätkö käydä luontokävelyillä tai vaeltamassa, vai vietätkö mieluummin viikonloput hyvien leffojen ääressä kotona.

Oletko kiinnostunut jostain koiraharrastuksesta? Monelle aktiiviselle koirarodulle kuten bordercollielle koiraharrastus on hyvä tapa purkaa energiaa, mutta mikäli et ole kiinnostunut harrastamaan koiran kanssa, kannattaa miettiä jotain rauhallisempaa rotua.

Tutustu rotuun ja kasvattajiin

Kun olet valinnut haluamasi koirarodun, lue lisää rodusta rotuyhdistyksen sivuilta. Sinun kannattaa myös tavata muutamia kasvattajia tai käydä koiranäyttelyissä tutustumassa useampiin saman rodun edustajiin. Kun tapaat kasvattajia, sinulla on loistava tilaisuus esittää kysymyksiä rodusta.

Sopivan koirarodun löytämisen lisäksi on tärkeää, että löydät sopivan kasvattajan, sillä kasvattajan on tarkoitus olla tukenasi koiran koko elämän ajan.

Narttu vai uros?

Molempiin sukupuoliin liittyy hyviä ja huonoja puolia. Muista myös, että kaikki koirat ovat yksilöitä.

Uroksilla on yleensä tasaisempi luonne, sillä hormonit eivät vaikuta niiden luonteeseen samalla tavalla kuin narttukoirien. Juoksut saattavat kuitenkin vaikuttaa uroksiinkin, sillä osa uroksista on erittäin kiinnostuneita nartuista, erityisesti juoksuaikaan. Urokseen voi olla vaikea saada kontaktia, jos lähistöllä on narttu, jolla on juoksut.

Nartut ovat usein hieman uroksia pienikokoisempia. Nartulle tulee juoksuaika vähintään kaksi kertaa vuodessa ja juoksut kestävät kolmisen viikkoa. Juoksuja ennen ja niiden aikana narttu on usein helposti ärsyyntyvä tai apea, ja kilteinkin narttukoira saattaa ärähtää muille koirille. Juoksujen jälkeen osa nartuista tulee valeraskaaksi, mikä on rasittavaa sekä koiralle itselleen että sen omistajalle.

Juoksut voivat tuottaa ongelmia myös silloin, jos olet kiinnostunut kilpailemisesta koiran kanssa. Joihinkin kilpailuihin ei saa osallistua nartun juoksujen aikana, ja hormonit voivat vaikuttaa nartun tottelevaisuuteen ja motivointiin negatiivisesti. 

Muista vakuutus!

Agria Koirarotuvakuutus

  • Kattavin turva alle 4kk ikäselle pennulle
  • Kuntoutus-turva sisältyy
  • Suomen korkein korvausmäärä
  • Ei yläikärajaa!
  • Videopuheluita FirstVetin eläinlääkäreille

Muista vakuutus!

Agria Koirarotuvakuutus

  • Kattavin turva alle 4kk ikäselle pennulle
  • Kuntoutus-turva sisältyy
  • Suomen korkein korvausmäärä
  • Ei yläikärajaa!
  • Videopuheluita FirstVetin eläinlääkäreille