Pitäisikö hankkia toinen koira” on yleinen kysymys monessa perheessä. Syitä toisesta koirasta haaveiluun voi olla monia: koiralle halutaan hankkia kaveri seuraksi, perheen nykyinen koira ei ole yhtä kiinnostunut agilitysta kuin perheen lapset, nykyinen koira alkaa olla vanha tai koiralla on teetetty pentuja ja perhe haluaa pitää niistä yhden.

Hyviä ja huonoja puolia

Kahden koiran omistamiseen liittyy sekä hyviä että huonoja puolia. Kaksi koiraa ei tarkoita tuplasti töitä, mutta työmäärä ei myöskään pienene.

Koirakaverista voi olla paljon seuraa päivisin ja se voi olla hyvä leikkikaveri. Lenkillä kaksi koiraa menee yhtä helposti kuin yksikin.

Mutta toisaalta kustannukset lisääntyvät, kun pitääkin ruokkia kaksi koiraa yhden sijaan ja hoitaa kahden koiran mahdolliset sairaudet ja vammat eläinlääkärissä. Kahdelle koiralle hoitopaikan löytäminen on myös haastavampaa kuin yhdelle, varsinkin, jos koirat ovat isoja tai eri sukupuolta.

Yksinäinen susi

Muista, että kaikki koirat eivät kaipaa koirakaveria. Osa koirista viihtyy parhaiten kodin ainoana koirana ja tapaa koirakavereitaan mieluiten vain silloin tällöin esimerkiksi koirapuistossa. Suurin osa koirista sopeutuu kuitenkin mihin tahansa tilanteeseen ajan mittaan. Tarkkaile miten koirasi käyttäytyy, kun kotonanne on joku toinenkin koira: onko koira innokas leikkitoverista, vetäytyykö se masentuneena omiin oloihinsa, vai onko se mustasukkainen ja huomionhakuinen? Jos koira reagoi kaikkiin kotiin tuleviin vieraskoiriin negatiivisesti, ei toisen koiran hankinta välttämättä ole hyvä idea.

Jos nykyinen koira on hyvin vanha ja väsynyt, kannattaa pennun hankkimista lykätä, sillä energinen ja innokas pentu voi olla vanhan koiran mielestä rasittava ja ärsyttävä. Anna vanhan koirasi nauttia eläkepäivistään rauhassa.

Koirien suhde toisiinsa

Uusi pentu näkee vanhemman koiran esikuvana ja ottaa siitä mallia. Mutta muista, että sinun täytyy hoitaa pennun kouluttaminen ja asettaa sille rajat. Älä siis oleta, että vanhempi koira kouluttaa pennun.

Koirat opettavat myös toinen toisiaan, sekä hyvässä että pahassa. Uusi tulokas voi oppia nykyiseltä koiralta hyviä tapoja, mutta se tulee oppimaan myös huonot tavat, esimerkiksi ovikellolle haukkuminen. Lisäksi uusi koira voi kehittää ihan omanlaisia huonoja tapoja, joita toisella koiralla ei ole, kuten hihnassa vetäminen.

Yksin ja yhdessä

Uuden koiran tulee saada tutustua perheeseen ja perheen vanhempaan koiraan, mutta sen tulee välillä saada viettää aikaa myös ilman toista koiraa. Jos koirat ovat jatkuvasti keskenään, uusi tulokas voi tulla liian riippuvaiseksi vanhemmasta koirasta.

Uusi koira tulee totuttaa eri tilanteisiin ilman vanhempaa koirakaveriaan. Totuta koira autolla kulkemiseen ja kotona yksin olemiseen. Molempien koirien tulisi tuntea olonsa turvalliseksi yksin, koirakaverin kuin koko perheen kanssa.

Tasapuolisesti huomiota

Muista antaa perheen vanhemmalle koiralle yhtä paljon huomiota! Jos perheen huomio keskittyy ainoastaan söpöön uuteen tulokkaaseen, vanha koira voi tuntea olonsa unohdetuksi. Se on edelleen sama uskollinen ystävä ja sille tulee antaa yhtä paljon rakkautta ja huomiota kuin ennen uuden koiran hankkimista.

Älä myöskään vertaile uutta tulokasta liikaan perheen vanhempaan koiraan ja oleta, että siitä tulee samanlainen. Kaikki koirat ovat yksilöitä ja vaikka hankkisit samanrotuisen toisen koiran, voivat koirat silti olla kuin yö ja päivä.