Leikkejä koiranpennun kanssa

Kuva: Jan Buk

Koiranpennun kanssa leikkiminen parantaa sinun ja koirasi välistä yhteyttä, kommunikaatiota ja suhdetta. Leikin aikana pentu oppii olemaan aktiivinen ja passiivinen sekä seuraamaan ohjeita ja sääntöjä. Leikkimiseen liittyy siis hauskanpidon lisäksi monia hyötyjä.

Köydenveto

Yhteys, kommunikointi, yhteistyö, säännöt, aktiivisuus ja passiivisuus

Vaihe 1

Pidä lelua kädessäsi ja anna sen roikkua koiranpennun kuonon edessä. Odota, että pentu ottaa lelusta kiinni ja aloita sitten ”köydenveto” vetämällä lelua edestakaisin välillänne.

Pienen leikkihetken jälkeen lopeta vetäminen ja istuudu tarvittaessa alas osoittaaksesi, että leikki on nyt ohi. Sinun ei tarvitse sanoa, että leikki on ohi vaan odottaa, että pentu päästää irti lelusta. Kun pentu irrottaa otteensa, aloita leikki alusta. Jos pentu ei millään halua irrottaa otettaan lelusta, voit käyttää apunasi toista lelua ja tehdä vaihtokaupat.

Vaihe 2

Passiivisuusharjoittelun vuoro. Kun pentu päästää irti lelusta, odota hetki ennen kuin aloitat leikin uudelleen. Pidennä taukoa asteittain ja tutki koiran kehonkieltä sen odottaessa.

Jos koiranpentusi on hyvin aktiivinen, passiivisuuden harjoittelu on todella tärkeää. Älä sekoita passiivisuutta pelkkään paikallaan olemiseen. Pennun tulisi hengittää hitaasti ja syvään sekä olla selkeästi rauhallinen ennen kuin aloitat leikin uudelleen.

Vaihe 3

Odota nyt niin kauan, että pentu istuu alas ja odottaa leikin alkamista uudelleen. Pidennä odotusaikaa asteittain.

Vaihe 4

Odota nyt niin kauan, että pentu menee makuuasentoon odottaessaan leikin alkamista uudelleen. Pidennä odotusaikaa asteittain.

Vaihe 5

Harjoittele passiivisuutta nousemalla ylös ja kävelemällä poispäin. Pennun tulisi odottaa paikallaan. Jos pentu seuraa perässäsi, se ei ole oppinut, että passiivisesti paikallaan odottaminen palkitaan vaan se luulee, että sen kannattaa lähteä perääsi. Tule takaisin pienen hetken kuluttua ja aloita leikki uudelleen. Voit myös pienen passiivisen hetken jälkeen jatkaa jollakin toisella harjoituksella tai jonkun toisen tempun opettamisella.

Mielikuvitusleikki

Yhteys, keskittyminen, kekseliäisyys

Istu tuolille tai lattialle. Aseta pieni kupillinen mahdollisimman pienikokoisia herkkuja lähettyvillesi. Herkkupalojen tulee olla pieniä, sillä niitä tarvitaan paljon. Voit toteuttaa leikin joko lelun tai muun esineen kanssa tai ilman. Esine voi olla mikä tahansa, esimerkiksi tuoli, laatikko, lusikka tai lelu.

Ala leikkiä valitsemallasi esineellä ja tutki, mitä pentu tekee. Palkitse pennun reaktiot kehumalla ja heittämällä sille herkkupala. Pentu saattaa esimerkiksi aloittaa lähestymällä esinettä, sitten se haistaa sitä ja lopulta laittaa tassunsa sen päälle. Kehu koiraa ja palkitse jokainen uusi reaktio.

Leikki toimii myös ilman mitään esinettä. Istu lattialla pentusi kanssa ja yksinkertaisesti tutki, mitä se tekee. Palkitsemalla tietynlaisen käytöksen pystyt opettamaan pennullesi monia taitoja kuten istumista, irti päästämistä ja seuraamista. Leikin avulla pentu voi myös oppia hauskoja ja erikoisia temppuja kuten ryömimistä, silmien hieromista ja tassulla vilkuttamista.

Leiki kymmenen herkkupalan ajan ja pidä pieni tauko. Voit myös siirtyä toiseen huoneeseen ja jatkaa leikkiä siellä. Vaihtelu virkistää, joten palkitse tietynlainen käytös vain 3–4 kertaa yhden leikkihetken aikana. Leikistä tulee hauskempi ja pentu keksii uusia temppuja saadakseen herkkuja.

Lisää käsky

Kun huomaat, että pentu toistaa tiettyjä temppuja usein, voit ”nimetä” ne, esimerkiksi ”irti”. Ala sitten käyttää käskyä heti, kun pentu irrottaa otteensa jostakin. Kun olet ottanut käskyn käyttöön, palkitse pentu vain, kun se tekee sen käskystä. Älä siis palkitse enää pennun spontaania toimintaa vaan ainoastaan, kun se toimii käskyn mukaisesti.

Hämähäkki

Keskittyminen, yhteys

Istu lattialla, sohvalla tai sängyssä pentusi kanssa. Leiki, että kätesi on hämähäkki, joka jahtaa pentua ja sano esimerkiksi ”Täältä tulee hämähäkki!”. Kyseinen leikki on monen pennun mielestä hieman pelottava, mutta samalla todella hauska.

Hyökkäys

Yhteys, keskittyminen, kontakti

Aseta lelu eteesi pienen matkan päähän. Jos pentu yrittää ottaa sen ilman lupaa eli ottamatta katsekontaktia, aseta käsi lelun päälle ja odota katsekontaktia. Kun pentu ottaa katsekontaktia, sano ”hyökkää” ja yritä ottaa lelu ennen kuin pentusi ehtii ottaa sen. Jos ehdit ensin, ota lelu käteesi ja siirry hieman kauemmas pennusta ja ala vasta sitten leikkiä. Kun pentu oppii pyytämään lupaa ja katsomaan sinuun ennen ”hyökkäystä”, heitä lelu hieman kauemmas ja sano vasta sitten hyökkäyskäsky.

N-Y-T … nyt!

Yhteys, tarkkaavaisuus

Kun olette ulkona ja pentu on vapaana, voit harjoittaa pennun tarkkaavaisuutta. Kun pentu on mennyt hieman kauemmaksi, huuda ”N-Y-T nyt!” ja ala juosta poispäin. Pentu alkaa tällöin juosta sinua kohti. Jos ehdit, voit myös piiloutua esimerkiksi kiven tai puun taakse. Kun pentu on tullut lähelle, voit ottaa pallon tai lelun ja leikkiä sillä pennun kanssa. 

Kuurupiilo

Yhteys, tarkkaavaisuus

Piiloudu ulkona ollessanne esimerkiksi kiven tai puun taakse ja pyydä pentuasi etsimään sinut. Aloita helpoilla piilopaikoilla, jotta pentu löytää sinut varmasti. Muutamien kertojen jälkeen voit alkaa keksiä vaikeampia piilopaikkoja. Seiso esimerkiksi kiven päällä tai mene maahan makaamaan.

Aarrejahti

Yhteys, yhteistyö, tarkkaavaisuus

Tämän leikin avulla pentu oppii tarkkailemaan, mitä teet ja löydät metsälenkillä ollessanne. Piilota metsälenkillä muutama herkku maahan niin, ettei pentusi näe. Sen jälkeen esitä, että olet juuri löytänyt ”herkkuaarteen” ja näytä pennulle maiskuttelemalla, että aarre on todella herkullinen. Kun pentu tulee luoksesi, piilota aarre esimerkiksi lehdillä. Jos pentusi on arka, voit myös antaa sen syödä aarteen heti. Myös lelu voi olla aarre. Kun pentu löytää aarteen, palkitse se leikkimällä pennun kanssa.  

Tykkää? 0 lukijasta 1 tykkäsi tästä, arvosana , 0 tähteä