Köydenveto

Vaihe 1

Pidä lelua kädessäsi ja anna sen roikkua koiran kuonon edessä. Odota, että koira ottaa lelusta kiinni ja aloita sitten ”köydenveto” vetämällä lelua edestakaisin välillänne.

Pienen leikkihetken jälkeen lopeta vetäminen ja istuudu tarvittaessa alas osoittaaksesi, että leikki on nyt ohi. Sinun ei tarvitse sanoa, että leikki on ohi vaan odottaa, että koira päästää irti lelusta. Kun koira irrottaa otteensa, aloita leikki alusta. Jos koira ei millään halua irrottaa otettaan lelusta, voit käyttää apunasi toista lelua ja tehdä vaihtokaupat.

Vaihe 2

Passiivisuusharjoittelun vuoro. Kun koira päästää irti lelusta, odota hetki ennen kuin aloitat leikin uudelleen. Pidennä taukoa asteittain ja tutki koiran kehonkieltä sen odottaessa.

Jos koiransi on hyvin aktiivinen, passiivisuuden harjoittelu on todella tärkeää. Älä sekoita passiivisuutta pelkkään paikallaan olemiseen. Koiran tulisi hengittää hitaasti ja syvään sekä olla selkeästi rauhallinen ennen kuin aloitat leikin uudelleen.

Vaihe 3

Odota nyt niin kauan, että koira istuu alas ja odottaa leikin alkamista uudelleen. Pidennä odotusaikaa asteittain.

Vaihe 4

Odota nyt niin kauan, että koira menee makuuasentoon odottaessaan leikin alkamista uudelleen. Pidennä odotusaikaa asteittain.

Vaihe 5

Harjoittele passiivisuutta nousemalla ylös ja kävelemällä poispäin. Koiran tulisi odottaa paikallaan. Jos koira seuraa perässäsi, se ei ole oppinut, että passiivisesti paikallaan odottaminen palkitaan vaan se luulee, että sen kannattaa lähteä perääsi. Tule takaisin pienen hetken kuluttua ja aloita leikki uudelleen. Voit myös pienen passiivisen hetken jälkeen jatkaa jollakin toisella harjoituksella tai jonkun toisen tempun opettamisella.

Mielikuvitusleikki

Istu tuolille tai lattialle. Aseta pieni kupillinen mahdollisimman pienikokoisia herkkuja lähettyvillesi. Herkkupalojen tulee olla pieniä, sillä niitä tarvitaan paljon.

Voit toteuttaa leikin joko lelun tai muun esineen kanssa tai ilman. Esine voi olla mikä tahansa, esimerkiksi tuoli, laatikko, lusikka tai lelu.

Ala leikkiä valitsemallasi esineellä ja tutki, mitä koira tekee. Palkitse koiran reaktiot kehumalla ja heittämällä sille herkkupala. Koira saattaa esimerkiksi aloittaa lähestymällä esinettä, sitten se haistaa sitä ja lopulta laittaa tassunsa sen päälle. Kehu koiraa ja palkitse jokainen uusi reaktio.

Leikki toimii myös ilman mitään esinettä. Istu lattialla koirasi kanssa ja yksinkertaisesti tutki, mitä se tekee. Palkitsemalla tietynlaisen käytöksen pystyt opettamaan koirallesi monia taitoja kuten istumista, irti päästämistä ja seuraamista. Leikin avulla koira voi myös oppia hauskoja ja erikoisia temppuja kuten ryömimistä, silmien hieromista ja tassulla vilkuttamista.

Leiki kymmenen herkkupalan ajan ja pidä pieni tauko. Voit myös siirtyä toiseen huoneeseen ja jatkaa leikkiä siellä. Vaihtelu virkistää, joten palkitse tietynlainen käytös vain 3–4 kertaa yhden leikkihetken aikana. Leikistä tulee hauskempi ja koira keksii uusia temppuja saadakseen herkkuja.

Lisää käsky

Kun huomaat, että koira toistaa tiettyjä temppuja usein, voit ”nimetä” ne, esimerkiksi ”irti”. Ala sitten käyttää käskyä heti, kun koira irrottaa otteensa jostakin. Kun olet ottanut käskyn käyttöön, palkitse koira vain, kun se tekee sen käskystä. Älä siis palkitse enää koiran spontaania toimintaa vaan ainoastaan, kun se toimii käskyn mukaisesti.

Hyökkäys

Aseta lelu eteesi pienen matkan päähän. Jos koira yrittää ottaa sen ilman lupaa eli ottamatta katsekontaktia, aseta käsi lelun päälle ja odota katsekontaktia. Kun koira ottaa katsekontaktia, sano ”hyökkää” ja yritä ottaa lelu ennen kuin koirasi ehtii ottaa sen. Jos ehdit ensin, ota lelu käteesi ja siirry hieman kauemmas koirasta ja ala vasta sitten leikkiä. Kun koira oppii pyytämään lupaa ja katsomaan sinuun ennen ”hyökkäystä”, heitä lelu hieman kauemmas ja sano vasta sitten hyökkäyskäsky.

N-Y-T … nyt!

Kun olette ulkona ja koira on vapaana, voit harjoittaa koiran tarkkaavaisuutta. Kun koira on mennyt hieman kauemmaksi, huuda ”N-Y-T nyt!” ja ala juosta poispäin. Koira alkaa tällöin juosta sinua kohti. Jos ehdit, voit myös piiloutua esimerkiksi kiven tai puun taakse. Kun koira on tullut lähelle, voit ottaa pallon tai lelun ja leikkiä sillä koiran kanssa. 

Kuurupiilo

Piiloudu ulkona ollessanne esimerkiksi kiven tai puun taakse ja pyydä koiraasi etsimään sinut. Aloita helpoilla piilopaikoilla, jotta koira löytää sinut varmasti. Muutamien kertojen jälkeen voit alkaa keksiä vaikeampia piilopaikkoja. Seiso esimerkiksi kiven päällä tai mene maahan makaamaan.

Aarrejahti

Tämän leikin avulla koira oppii tarkkailemaan, mitä teet ja löydät metsälenkillä ollessanne. Piilota metsälenkillä muutama herkku maahan niin, ettei koirasi näe. Sen jälkeen esitä, että olet juuri löytänyt ”herkkuaarteen” ja näytä koiralle maiskuttelemalla, että aarre on todella herkullinen. Kun koira tulee luoksesi, piilota aarre esimerkiksi lehdillä. Jos koira on arka, voit myös antaa sen syödä aarteen heti. Myös lelu voi olla aarre. Kun koira löytää aarteen, palkitse se leikkimällä koiran kanssa.