Jouluruoat

Jouluruokaa on monessa kodissa keittiö täynnä eli kannattaa varmistaa, ettei jouluruokia jää koiran ulottuville, sillä monet niistä voivat aiheuttaa koiralle pahoinvointia tai esimerkiksi suolamyrkytyksen. Yksi joulun vaara on myös kinkun verkko, jonka tarkkanenäinen koira voi kaivaa esiin jopa roskakorista. Nieltynä verkko voi jumittua koiran suolistoon, jolloin se voidaan joutua poistamaan kirurgisesti.

Moni koira maistelisi mielellään jouluherkkuja ja moni omistaja haluaakin hemmotella koiraa jouluna. Suolaisten ja mausteisten jouluruokien jämät, kuten possun luut, eivät kuitenkaan ole koiralle hyväksi. Turvallisin vaihtoehto jouluruokien sijaan on ostaa koiralle esimerkiksi herkullinen puruluu tai erityisen herkullista koiranruokaa. Puruluun voi lisäksi kääriä lahjapaperiin ja sen voi vaikka piilottaa jonnekin, jolloin koira saa samalla hyvää aktivointia.

Koirille haitallisia jouluruokia:

  • Rasvainen ja suolainen kinkku
  • Pähkinät
  • Suklaa
  • Sian ja siipikarjan luut sekä kalanruodot

Uusivuosi ja raketit

Osa koirista pelkää raketteja ja valitettavasti monissa paikoissa ensimmäiset raketit ammutaan jo kauan ennen puoltayötä. Jos koirasi on ääniherkkä, kannattaa uudenvuoden viettoon valmistautua hyvissä ajoin ennen uudenvuoden aattoa. Ääniherkkää koiraa ei kannata jättää yksin vaan jonkun tulisi olla sen seurana koko illan ja yön ajan. Jos mahdollista, kannattaa yrittää viettää uusivuosi esimerkiksi maalla, tai jossain missä raketteja ammutaan mahdollisimman vähän.

Koiran kanssa kannattaa tehdä kunnon kävelylenkki päivällä ja illan viimeinen lenkki jo iltakuuden aikaan. Kun rakettien ampuminen on jo alkanut, paukkuarka koira ei yleensä halua kävellä ollenkaan tai saattaa yrittää juosta pakoon. Paukkuaralle koiralle suositellaankin käytettävän sekä valjaita että kaulapantaa, jotta koira ei pääse rimpuilemaan pois ja karkaamaan pelkotilassa.

Uudenvuoden juhlinnan ajaksi ääniherkälle koiralle kannattaa valmistella oma huone tai muu oma paikka jonne rakettien valonvälähdykset eivät näy. Huoneessa on hyvä olla taustalla jotain ääntä, joka auttaa peittämään ulkoa kuuluva paukkeen, voit esimerkiksi laittaa radion tai TV:n päälle. Pelokas koira haluaa usein piiloutua jonnekin, esimerkiksi sängyn tai sohvan alle.

Jos koira on todella ääniherkkä ja pelokas, sinun kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa mahdollisista rauhoittavista lääkkeistä tai feromonivalmisteista.

Päivystävä eläinlääkäri

Selvitä hyvissä ajoin ennen joulupyhiä missä on lähin päivystävä eläinlääkäri, jos jotain sattuisi. Tapaturman sattuessa voit säästää kallisarvoista aikaa, kun tiedät jo etukäteen missä on lähin avoinna oleva eläinklinikka.

Agrian sovelluksesta löydät kaikki sinua lähinnä olevat klinikat, eli sen avulla on helppo löytää lähimpien klinikoiden yhteystiedot.

Jos sinulla on Agria Koirarotuvakuutus, voit myös soittaa videopuhelun FirstVetin eläinlääkärille. Videokonsultaation avulla voit saada neuvoja miten hoitaa koiraa kotona tai lähetteen klinikalle, jos kyseessä on vaiva, joka vaatii klinikkakäynnin.