Viisi vanhojen koirien yleistä sairautta

Kuva: Bee Thalin

Vanhoilla koirilla monien sairauksien ja vaivojen riski on suurempi. Yleisimpiä ovat oksentelu ja ripuli, hammasvaivat ja erilaiset kasvaimet.

Oksentelu ja ripuli

Monet yli 10-vuotiaat koirat kärsivät toisinaan ripulista tai oksentelusta. Usein oksennus tai ripuli on oire jostain toisesta sairaudesta tai vaivasta, esimerkiksi sisäelinvaivoista tai, että koira on syönyt jotain sopimatonta. Jos koira yleiskunto heikkenee, tulee koira viedä eläinlääkäriin. Jos koira on oksentelusta tai ripuloinnista huolimatta muuten hyvinvoiva, voit kokeilla rajoitettua ruokintaa (esim. keitettyä riisiä ja valkoista kalaa) muutaman päivän ajan. Varmista myös, että koira juo tarpeeksi.

Hammasvaivat

Monille koirille tulee vanhetessa ongelmia hampaiden kanssa. Yleisimpiä vaivoja ovat hammaskivi ja hampaiden irtoaminen. Hammasvaivojen merkkejä ovat pahanhajuinen hengitys ja ärtyneet tai veriset ikenet. Hammaskiven saa useimmiten poistettua eläinlääkärillä, mutta paras vaihtoehto on sen ennaltaehkäiseminen säännöllisen hampaiden harjauksen avulla.

Nisäkasvaimet

Kasvaimia on hyvän- ja pahanlaatuisia. Laatu saadaan selville poistamalla ja sitten tutkimalla kasvain. Paranemisennuste on usein hyvä, jos kyseessä on hyvänlaatuinen kasvain. Samoin, jos kyseessä on hyvin aikaisessa vaiheessa löydetty ja poistettu pahanlaatuinen kasvain. Vanha koira kannattaa siis tunnustella läpikotaisin, jotta mahdolliset kasvaimet löydetään ajoissa. Narttukoiran sterilointi nuorena auttaa ennaltaehkäisemään nisäkasvaimia.

Ihokasvaimet

Ihokasvainten riski kasvaa iän myötä. Tutki ja tarkkaile koiran ihoa ja mahdollisten muutosten tai epätavallisuuksien varalta. Pieni kyhmy miholla ei aina tarkoita, että kyseessä on kasvain – kyseessä voi olla rasvapatti tai syylä. Jos taas kyseessä on jokin kyhmy, joka kasvaa tai muuttuu nopeasti, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Irtosolunäytteen avulla voidaan selvittää, onko kyseessä kasvain vai harmiton patti.

Korvatulehdus

Pidä huoli vanhan koiran korvista, sillä korvatulehdukset ja muut korvavaivat ovat yleisiä vanhoilla koirilla. Hyvä tapa varmistaa, että koiran korvat voivat hyvin on haistaa ja katsoa korvaa. Terveen korvan ei tulisi haista pahalle. Jos koiralla on toistuvasti korvatulehduksia, voi koira olla allerginen pölypunkeille, jollekin ruoka-aineelle tai siitepölylle.

Tykkää? 2 lukijasta 2 tykkäsi tästä, arvosana , 5 tähteä