Ruoka- ja juomakuppi

Osta tulevalle koiralle sopivankokoiset ruoka- ja juoma-astiat. Kannattaa suosia käytännöllisiä ja kestäviä astioita, jotka on helppo tiskata tai pestä tiskikoneessa.

Peti

Koiralla tulee olla oma lepopaikka, jossa se saa olla rauhassa. Pedin tulisi olla koiralle sopivankokoinen, jotta siinä mahtuu nukkumaan mukavasti. Pedin materiaali kannattaa valita koiran turkin mukaan: pitkäkarvainen koira viihtyy usein paremmin mukavan viileällä materiaalilla, kun taas lyhytkarvainen koira voi haluta ihanan pehmeän ja pörröisen pedin. Pennulle kannattaa hankkia peti, jonka voi pestä mikäli siinä sattuu pieniä vahinkoja.  

Hihna ja kaulapanta tai valjaat

Valitse koiralle sopivat ja sopivankokoiset valjaat tai kaulapanta. Innokkaalle, säntäilevälle pennulle kannattaa hankkia valjaat, sillä ne ovat hellävaraisemmat kuin kaulapanta. Lisäksi valjaat eivät voi vahingossa luikahtaa pennun päältä pois yhtä helposti kuin kaulapanta.

Osta koiralle sopivan tukeva hihna, joka kestää koiran painon, myös aikuisena. Liian ohut hihna voi pahimmassa tapauksessa katketa, jos koira innostuu vetämään. Pitkä flexihihna antaa koiralle vapauden liikkua, mutta se on vaarallinen autoteiden ja muun liikenteen läheisyydessä. Pitkää hihnaa kannattaa siis käyttää vain metsälenkeillä ja muilla rauhallisilla alueilla, muuten kannattaa suosia lyhyttä talutushihnaa.

Ruokaa

Kasvattaja tai koiran edellinen omistaja neuvoo usein ruoan valinnassa ja saattaa antaa mukaan pienen annoksen kotona tarjottua ruokaa. Aluksi kannattaakin antaa samaa ruokaa kuin ennenkin, sillä muutto uuteen kotiin on jännittävää aikaa ja sen seurauksena koiran vatsa voi olla hieman sekaisin eikä sitä kannata sekoittaa enempää uuden ruoan kanssa.

Ruoan vaihto toiseen merkkiin tai ruokatyyppiin kannattaa tehdä aina asteittain, jotta koiran vatsa ei mene sekaisin. Sekoita siis ensin pieni määrä uutta ruokaa vanhan sekaan ja vähitellen lisätä uuden ruoan määrää.

Herkkuja

Oli kyseessä sitten pentu, kodinvaihtaja tai rescue-koira, kannattaa kotiin ostaa valmiiksi koiranameja, joiden avulla voi palkita koiran hyvää käytöstä sekä opettaa uusia temppuja. Muun muassa ensimmäisillä kävelylenkeillä kannattaa pitää mukana koiranameja, joiden avulla saat koiran huomion esimerkiksi muita koiria ohittaessa.

Kakkapusseja

Muista aina kerätä koiran jätökset, varsinkin kaupunkialueella. Lisäksi kannattaa hankkia hihnaan kiinnitettävä kakkapussipidike, jonka avulla kakkapussit kulkevat helposti aina mukana eivätkä unohdu eteiseen.

Hammasharja

Pesemällä koiran hampaat säännöllisesti, voit ennaltaehkäistä monia koiran hammasvaivoja kuten hammaskiveä. Koira kannattaa totuttaa hampaiden pesuun mahdollisimman nuorena, jotta hampaiden pesusta tulee helppo arkirutiini. Osta koirille tarkoitettu hammasharja tai pehmeä lastenhammasharja sekä mahdollisesti koirille tarkoitettua hammastahnaa. Älä käytä ihmisille tarkoitettua hammastahnaa!

Leluja

Pienen pennun hampaat alkavat vaihtuessaan kutista ja silloin pentu haluaa pureskella jotain. Siksi kannattaa hankkia erilaisia puruleluja jo valmiiksi, jotta pentu ei ala pureskelemaan jotain muuta, esimerkiksi kenkiä tai huonekaluja..

Koiran kanssa leikkiminen on hyvää aktivointia koiralle sekä parantaa sinun ja koirasi välistä sidettä. Leikkiminen on myös hyvää liikuntaa, esimerkiksi erilaisten pallojen kanssa leikkiminen. Hanki siis uudelle koiralle monenlaisia leluja, joiden kanssa voitte leikkiä yhdessä ja joiden kanssa koira voi touhuta itsekseen.

Kynsisakset

Koiran kynnet tulee leikata tasaisin väliajoin. Koira kannattaa totuttaa kynsien leikkuuseen mahdollisimman pian, mieluiten jo pentuna. Valitse koiran kokoon nähden sopivankokoiset kynsisakset, kysy tarvittaessa apua eläintarvikeliikkeestä.

Turkinhoitovälineet

Hanki koirasi turkin mukaiset turkinhoitovälineet. Monille lyhytkarvaisille koirille turkinhoitoon riittää koirille tarkoitettu shampoo ja hoitoaine, pitkäkarvaisten koirien turkki vaatii lisäksi päivittäistä tai viikoittaista harjausta ja mahdollisesti pientä trimmausta saksilla, karkeakarvaiset koirat taas tulee viedä trimmattavaksi tai nypittäväksi.

Muista vakuutus!

Agria Koirarotuvakuutus

  • Kattavin turva alle 4kk ikäselle pennulle
  • Kuntoutus-turva sisältyy
  • Suomen korkein korvausmäärä
  • Ei yläikärajaa!
  • Videopuheluita FirstVetin eläinlääkäreille

Muista vakuutus!

Agria Koirarotuvakuutus

  • Kattavin turva alle 4kk ikäselle pennulle
  • Kuntoutus-turva sisältyy
  • Suomen korkein korvausmäärä
  • Ei yläikärajaa!
  • Videopuheluita FirstVetin eläinlääkäreille